Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Svjetsko prvenstvo, Vijesti / 16. veljače 2024.

Naše novo finale!

HTV 2 - 15.30

Šest utakmica su odigrali u Dubrovniku i Zagrebu na Europskom prvenstvu. Dosad i šest na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Sad je vrijeme za sedmu u Kataru, a ukupno 13. samo ove godine. Na vrhunskoj natjecateljskoj razini. S tim da je subotnja u Dohi najveća moguća na nekom natjecanju. Finale.

Ovo nam je inače 12. finale ukupno na velikim natjecanjima. Dosad smo imali 3 finala na olimpijskim igrama, 5 na europskim prvenstvima, te sada 4. na svjetskim prvenstvima.
Hrvatska i Italija su se u finalima dosad sastajale dvaput. Oba puta smo slavili. U Zagrebu 2010. u finalu Europskog prvenstva (7:3), te dvije godine kasnije, u najvećem finalu koje je uopće u sportu moguće, završnica Olimpijskih igara u Londonu (8:6). Dakle, hrvatsko-talijanska finala, vodimo 2:0. Idemo onda i po treći!

Izbornik Ivica Tucak je nakon polufinalne pobjede nad Francuzima dečkima rekao.

– Nema više treninga, nema više posebnih video-analiza, velikih sastanaka. Sve znate, a finale… Njega sada odlučuje ‘glava’ i srca. Dogovorit ćemo se za Italiju, bez brige.

Tvrdnja točna, a osim toga nakon dva i pol mjeseca od kako su započeli pripreme za EP i SP (9. prosinca 2023. u Zagrebu), sada dodatno ‘masirati’ igrače, ne bi imalo učinka. Ne velimo da neće biti neke osnovne pripreme, upozorenja na odlike suparnika i ono što ćemo mi raditi u bazenu, ali neke posebne, ekstra-pripreme nisu potrebne. Sve je već odavno i toliko puta rečeno i znano. Onda nećemo ni mi previše dužiti. Znamo s kime odnosno protiv koga igraju Barakude. Momčad, pa onda i igrači suparnika zasebno odnosno pojedinačno, predobro su nam poznati. Neće tu biti iznenađenja.

– Spremni smo. To je najbitnije – u startu će šef stručnog stožera naše reprezentacije, Ivica Tucak.

– Još jedno finale, drugo u mjesec dana, a četvrto Hrvatske na svjetskim prvenstvima. Treće moje osobno i naravno da sam presretan. Čeka nas taj zadnji korak i moramo ga napraviti. Hoćemo li uspjeti, ne znam, ali moramo napraviti sve da osvojimo zlato. Možda nećemo uspjeti, nema jamstva, ali moramo napraviti sve od sebe da u tomu uspijemo.

Riječ-dvije o Italiji.

– To je vrh jasno. Italija, Španjolska i Hrvatska su jedine tri reprezentacije koje su nakon Igara u Tokiju 2021. non-stop negdje u polufinalu. Mi nismo bili u Fukuoki 2023., pa i Talijani, ali tu smo svi mi u vrhu. Talijani su ‘strašna’ reprezentacija s 2-3 izvanserijska igrača počev od Francesca Di Fulvija. Ritam ubitačan, plivanje uvijek na rubu incidenta, s pokušajem igre ‘produženog faula’ gdje te maltretiraju. Ali, da mi njih možemo pobijediti to je apsolutno jasno! Ne volim gatati i uvijek govorim, ono što je bilo jučer u sportu ne vrijedi za danas, za sutra, ali osobno se ne sjećam kad nas je Italija zadnji put pobijedila. Ne daj Bože da to bude baš sada, u finalu. Oni su veliki suparnik, momčad koja zaslužuje svako poštovanje. Ja ih respektiram, ali vjerujem u svoje momke koji igraju sjajno. Moramo se samo malo probati odmoriti. U glavi ćemo biti pravi.

Luka Lončar:

– Lijep je osjećaj kada si u finalu, ali moram priznati da smo i malo nestrpljivi sada. Jedva čekamo da počne finale. Uzbuđeni smo, vjerujem da možemo još dodatno podignuti razinu igre i pružiti dobru utakmicu. Naš i moj osobno uostalom cilj, kad sam se vratio u reprezentaciju, je bio stvaranje momčadskog duha, velike atmosfere i da možemo parirati najboljima. Bili smo malo nesigurni nakon rezultat u Fukuoki, ali smo iz utakmice u utakmicu rasli i pokazali da se možemo nositi s najboljima. Finale je uvijek najzahtjevnija utakmica na turniru i vjerujem da će nam biti teško, ali momčadskom igrom, pomaganjem jedni drugima, vjerom u sebe, možemo parirati Talijanima.  

Franko Lazić:

– Kad se probudiš ujutro s osiguranom medaljom, a pogotovo nekima od nas kojima je to prva takva, osjećaj je krasan. Opet, nećemo se time zadovoljiti, želimo zlatnu medalju! Znamo da će biti teško s Talijanima. Oni uvijek ‘čupaju’, prelaze preko glave, agresivni su i pogotovo sad s novim pravilima, pa onda i VAR-om. Treba paziti i ne nasjedati na provokacije. Treba biti smiren i odigrati samo svom snagom. Vjerujem ja da će biti dobro. Umora ima, to da i ima ga puno, ali za finale… Sad se sve rezerve snage ostavljaju u bazenu. Odlučuju sitnice. Promašeni peterac, neka kontra, u trenutku se situacija promijeni. To će odlučiti, a nadam se na našu stranu.

Marko Žuvela:

– Nitko od nas ovdje ne želi izgubiti još jedno finale. U polufinalu je bilo teško, fizički i psihički, ali znam da neće ništa lakše biti ni u finalu. U zadnjih nekoliko godina dosta smo sparirali s njima, priprema, pa i utakmica. Tako da niti su oni nama, niti mi njima nepoznanica. Neće biti iznenađenja, već samo… jedna lopta. Kod Talijana svak’ ima šut, agresivnost, svatko od njih je opasan. Sigurno da je Di Fulvio glavni pokretač njihovih napada, kao i vratar Del Lungo. Zato Di Fulviju ne smijemo dati prostora za razigravanje njihove igre, napada. Njega treba što više eliminirati kao što smo radili s Thomasom Vernouxom protiv Francuza ili Mandića protiv Srbije. Nadam se da ćemo to uspjeti i odnijeti zlato u Hrvatsku.

Omjer Hrvatska – Italija na SP
Iz naših susreta na svjetskim prvenstvima, očigledna je izjednačenost Barakuda i Settebella. 

5   2  1  2  44:43

Rim 1994. Hrvatska – Italija 5:8
Perth 1998. Hrvatska – Italija 9:9
Šangaj 2011. Hrvatska – Italija 8:9
Barcelona 2013. Hrvatska – Italija 10:8
Budimpešta 2017. Hrvatska – Italija 12:9

Italija je momčad s kojom je Hrvatska odigrala daleko najviše službenih utakmica ukupno, na svim natjecanjima, turnirima. S finalom u Dohi štoviše ulazimo u troznamenkasti iznos međusobnih utakmica. Finale SP 2024. bit će jubilarna 100. utakmica Barakuda i Settebella, ukupno gledano, u svim natjecanjima.

Ukupan omjer Hrvatska – Italija
99   50 10  39  844:799Iz talijanske svlačionice
Talijanski vaterpolisti smješteni su u istom hotelu kao i Barakude. Tako da moramo ipak spomenuti kako nije bilo potrebe ‘zaviriti’ u njihovu svlačionicu, ali ostavili smo to više kao stilsku figuru. Naš odabir, Alessandro Vellotto:

– Ovo je turnir na kojem mi rastemo iz utakmice u utakmicu. U Zagrebu nismo bili u optimalnim uvjetima, čak ni na tjelesnoj razini nismo bili na 100%. U Dohu smo stigli vrlo usredotočeni, svi na pravom putu. Igramo bolji vaterpolo nego u Zagrebu, igrali smo i u polufinalu protiv Španjolske bolje nego u Zagrebu. Španjolska je momčad vas uvijek pokušava uspavati. Bili smo pažljiviji. Nastojat ćemo to produžiti i protiv Hrvatske.