hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske / 2. listopada 2020.

Najava Prvenstva Hrvatske kroz viđenje 11 prvoligaških trenera

Najbolji uvid u stanje momčadi ima dakako trener. Jednako tako, treneri su ujedno ti i koji imaju ipak najbolji uvid i u stanje u drugim sastavima iz vrlo jednostavnog razloga. To su im suparnici, te svaki trener uz primarno bavljenje igrom, taktikom, strategijom svojeg sastava, jednim okom ‘pogledava’ i stanje oko sebe. Zato smo na dan početka 30. Prvenstva Hrvatske, kada nas još samo sati dijele od prve utakmice, odlučili priupitati trenere svih 11 prvoligaša,  što očekuju od ove sezone, kako što se svoje momčadi tiče tako i općenito, te koji su im ciljevi?

Vjekoslav Kobešćak – Jug Adriatic osiguranje:

Plan je generalno izboriti Europu, Final 8 Lige prvaka i probati doći do nekog finala, plus napredak mladih igrača. Prva želja ove sezone je odigrati sve ono što želimo, a to znači da ćemo svi u ovakvoj sezoni, godini trebati biti odgovorni, pametni, jaki. Vrlo izazovna je godina ispred nas. Što se ciljeva tiče, dokle god je toliki broj reprezentativaca u našem klubu, jasno da je želja osvajanje trofeja. Prošlu smo sezonu završili u fantastičnom izdanju prvenstva, ali ipak smo izgubili dva trofeja, Kup i Regionalnu ligu. Istina, osvojili smo najvažniji, to nam je u glavi, ali to je prošlost. Konkurencija neće biti slabija nego prošle sezone. Mladost je možda i jača, a Jadran s kojim smo trenirali ne izgleda ništa slabije, neovisno što su izgubili dosta igrača. Primorje i Solaris će biti vrlo zanimljivi, po meni i neugodni suparnici.

Zoran Bajić – Mladost:

Nismo skrivali svoje ambicije i planove niti prije godinu dana, pa ne radim to ni sada. Očekujem jednako uspješno sezonu kao i prošle godine. Želja nam je osvojiti sva tri domaća odnosno regionalna trofeja, možda ipak s naglaskom da vratimo naslov prvaka Hrvatske na Savu. Fokusirani smo na to, sigurno da ćemo gledati i da odemo što dalje u Europi, što podrazumijeva prvo da se moramo kvalificirati u Ligu prvaka. No, što se Prvenstva Hrvatske tiče, to nam je cilj bio i prošle sezone. Nismo uspjeli tada iako smo u dvije finalne utakmice ostali ‘kratki’ tek za izvođenje peteraca, dok je ona treća utakmica koju smo uvjerljivo izgubili u Dubrovniku sigurno nešto što je ostavilo ožiljak. Ne zaboravlja se, ali nas ipak nije zaustavilo na našem putu, u smislu klupske orijentacije. Dobili smo izvanserijsko pojačanje u Andri Bušlji koji je svjetska klasa koju ne treba posebno predstavljati. Uz njega, dolaskom i Mislava Vrlića, sigurno smo jači na poziciji bekova. Najveći suparnik već tradicionalno nam je Jug, ali to nikako ne znači da smijemo i da hoćemo podcijeniti sve ostale.

Mile Smodlaka – Jadran:

Naš je cilj u načelu postavljen tako da budemo treća momčad u našoj ligi. To je realan cilj, a moj je cilj da se probamo umiješati, malo ‘pomrsiti’ račune i ovima ‘gore’, Jugu i Mladosti ako nam se ukaže prilika. Jadran je već i prošle sezone pokazao da može. Nije to lako, ali može se. Momčad je nova, dosta izmijenjena, nemamo još službenih utakmica pa je teško prognozirati, ali nekako m se čini da bi ovo mogla biti momčad koja bi se nekako mogla ‘nositi’ čak i s jednim Jugom odnosno Mladosti.

Jure Marelja – Solaris:

Očekujem puno, ali to nije moguće oblikovati ni brojčano, ni na tablici. Dakle, očekujem da svaki od njih napreduje, a s tim da napreduje i kolektivna igra. To je broj 1. Od sezone općenito očekujem da će biti jako napeta, vrlo kompetitivna od trećeg mjesta pa na niže. Prve dvije momčadi, Mladost i Jug ipak odskaču. Tu je i Jadran koji je jedno koplje ispred nas sviju preostalih, a onda ide niz klubova poput redom Primorja, nas, Mornara, pa dalje. To su momčadi koja uglavnom sve imaju jako mlade momčadi, a tu se onda svašta može dogoditi. Međutim, neću bježati od toga da mi u Solarisu želimo ući u prvih 5. Možda čak i četvrto mjesto ili ponoviti prošlosezonski uspjeh. To mi je nekakav skriveni cilj, ne primaran. Primaran sam naveo odmah u početku. Napredovati, iskristalizirati momčad i za sezonu iza jer smo mi manje-više potpisali ugovore s igračima na 2 godine.

Igor Hinić – Primorje Erste Bank:


Svi žele napraviti iskorak, pa tako i mi, u kvaliteti. To uvjetuje osim nas samih ipak i one druge, suparnike. Volio bih i mislim da bi velik uspjeh za Primorje bilo osvajanje četvrtog mjesta. Znam da to neće biti lako. Tu nam je glavni suparnik Solaris koji je pod trenerom Mareljom već prošle sezone igrao jako dobro. Očekujem da će to nastaviti i ove. Imaju lijepu ekipu. Iza nas, bez da imalo ikoga podcjenjujem, tu je mlada momčad Mornara. To su njihovi juniori, najbolji u državi plus iskusni Buzdovačić na 2 metra. Dakle, to je momčad koja će sigurno, a pogotovo kod kuće, svima pružiti sjajan otpor. To sam uvjeren. Prve dvije momčadi su daleko ispred, Jug i Mladost. Jadran je treći koji je isto kvalitetan, iako im nekoliko jakih igrača ipak nedostaje. Jasno, došli su neki drugi, a u prvom redu mislim na Marinića-Kragića i Milardovića, pa dobrog vratara Podruga. Jadran je još uvijek jako, jako dobra momčad. Na kraju krajeva, pa ondje je i jedan svjetski prvak, Šetka. Jadran je stepenicu iza Juga i Mladosti, ali ispred nas, Solarisa, Mornara, pa onda ostale.

Danijel Burić – Mornar Brodospas:


Ove godine krećemo baš u pomlađenom sastavu. Od starijih igrača ostao je jedino Buzdovačić. Pojačanje nam je Marin Vrdoljak koji se vratio iz Jadrana, a ostalo su sve mladi igrači. Većinom su to zapravo naši zlatni juniori, osvajači juniorskog prvenstva i kupa. Ambicije su nam samo da ti mlađi igrači napreduju kroz treninge, utakmice, da daju sve od sebe i da se držimo dogovora. Nema nešto puno više. Međutim, mi radimo momčad na duže staze, tako ju gradimo i ne možemo tražiti neke velike rezultate odmah.

Milovan Ćović – Galeb Makarska rivijera.

Bio bi zadovoljan kada bismo mogli ponoviti prošli uspjeh, kada smo završili ukupno na 7. mjestu, mada smatram da je to u ovakvoj situaciji nerealno očekivati. Zato jer smo i kvalitetom i kvantitetom lošiji nego lani. Otišlo nam je pet igrača, a došao je jedan kako se veli ‘pravi’, to je iskusni Srđan Antonijević. Doveli smo dvojicu mladića iz Jadrana na dvojnu registraciju, Peruzovića i Vodopiveca. Dalje, bili smo hendikepirani s uvjetima za rad jer nam je bazen u Makarskoj bio zatvoren od ožujka. U naš smo bazen mi skočili tek 14. rujna. Dakle, trenirali smo samo tri tjedna u našem bazenu, u Makarskoj. Uz to, jedan dio momčadi nam je u Splitu. Našli smo se zapravo tek nekoliko puta da bi zajednički nešto odradili, kada o treninzima govorimo. Mislim da smo kvalitetniji od Zadra, a ‘potući’ ćemo se i s Medveščakom, KPK i POŠK-om. Ostali su ipak rang ispred nas. Zato nam je primarno ove sezone dati šansu mladim igračima, prvenstveno tu mislim na malog Josipa Ledića koji je bio najbolji strijelac juniorskog Kupa Hrvatske. Uz njega, imamo još jednog do dvojice juniora koji bi mogli dobiti šansu.

Mirsad Zajmović – POŠK:

Iskreno, imali smo dosta problema oko sastavljanja momčadi, a zbog korone i krize. To se već vidjelo i u završnici prošlog prvenstva. Uspjeli smo nekako posložiti momčad koja i nije tako loša što se tiče ‘donjeg doma’, ali ne za više. Slijedi nam godina stabilizacije kluba. Dakle, cilj nam je završiti sezonu u kojoj ćemo pružiti šansu mlađim igračima. Oni jesu mladi, oni jesu neiskusni, ali imamo vjeru u njih.

Ivan Rukavina – Medveščak:

Teško je sada, prije prve utakmice išta reći jer je nama u Medveščaku više od polovice momčadi potpuno izmijenjeno. Dok ne vidim prvu utakmicu, teško mi je davati prognoze. Ono što mogu reći je da smo pripreme odradili stvarno dobro, da dečki hoće i vole raditi. Pravi mladi sportaši iako imaju oni i studentskih obveza. Imali smo i dva sparinga s Mladosti i Primorjem, te je to izgledalo solidno. Moj osobni cilj je ući među 6, eto to mogu reći, ali treba vidjeti kako će to izgledati u praksi. Jedno je trening, sparing, a sasvim nešto drugo utakmica. Već nakon prve utakmice ću imati puno čišću sliku.

Goran Jovančević – Zadar 1952:

Što brže odrastanje vlastitog kadra. To nam je temeljna zamisao i cilj ove sezone. Jedini cilj, dok ne dođe novca, boljeg vremena, ako ikada dođe. Kada bi se malo grubo našalio, nadam se da nitko neće krivo shvatiti, dat ćemo manje golova u sezoni od Cristiana Ronalda, ali ćemo primiti više golova nego KK Zadar koševa u jednoj utakmici, ha, ha. Mi pokušavamo dati našim mladićima neki drukčiji, malo ozbiljniji pogled na sport jer su prinuđeni puno brže odrasti od svoje generacije. Koliko će uspjeti u tom izazovu, to će vrijeme pokazati. Mi imamo nemalene probleme, ali ne damo se, borimo i nastavit ćemo tako. Naš je cilj u klubu zapravo pripremiti ‘teren’ za generacije koje dolaze, to su dečki godišta 2006. i 2007. Oni bi za 3-4 godine mogli u punoj mjeri stupiti na scenu. Mi i sada imamo u momčadi neke vrlo mlade momke, 14-godišnjake i očekujem da nakon siječnja 2021. već počnu bilježiti svoje minute u prvom sastavu. Zato jer to oni zaslužuju.

Zoran Mustur – KPK:

Iako je KPK brand hrvatskog vaterpola, možemo reći i da smo novi u elitnom natjecanju kakvo je Prvenstvo Hrvatske. Djelomice i na moju inicijativu, odlučili smo se svi u klubu, od predsjednika do čelnika u gradu Korčuli na taj iskorak. Što je najvažnije i igrači, jer nama je cilj stabilizirati trenažni proces, da on od traje od rujna do svibnja, lipnja. To je ipak dimenzija više treninga i obveza. Zatim smo razmišljali pri sastavljanju momčadi, budući da smo imali dvojicu igrača u Medveščaku, jedan je bio u Split, jedan u Dubrovniku… zašto ih ne okupiti. Što se rezultatskog dijela tiče, idemo s minimalnim prohtjevima. Recimo, da ove godine ne budemo zadnji nego da napravimo pomak, pa da budemo 10-ti! Sve više od toga će biti odlično. Dugoročne su ambicije biti stabilan hrvatski prvoligaš