hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 26. studenoga 2021.

NAGRADA FRANJO BUČAR – Među laureatima Željko Klarić i prof. dr. Boris Labar

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, upriličena je tradicionalna godišnja svečanost uručenja Državne nagrade za sport Franjo Bučar. Nagrada nosi ime po ocu hrvatskog sporta, pokretaču mnogih sportova u nas i prvom Hrvatu, članu Međunarodnog olimpijskog odbora (od 1920. do smrti, 1946. godine). Nagrada Franjo Bučar je najviše priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje zaslužnim pojedincima, klubovima i udrugama u području sporta, a za osobita postignuća, rezultate i sveukupan doprinos razvitku hrvatskog sporta. Državnu nagradu Franjo Bučar za 2021. laureatima su uručili – Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske.

Ove godine su među dobitnicima Državne nagrade Franjo Bučar i dvojica zaslužnika iz vaterpolskog sporta. Dobitnik nagrade za životno djelo je naš istaknuti dugogodišnji sudac, Željko Klarić, dok je godišnju nagradu dobio, cijenjeni liječnik svjetskog ugleda, prof. dr. Boris Labar.

Željko Klarić (75), jedan je od najvećih odnosno najboljih vaterpolskih sudaca u povijesti, a tomu u prilog ponajviše govori broj velikih natjecanja na kojima je dijelio pravdu. Popularni Žele je bio na 5 olimpijskih igara, 5 svjetskih prvenstava, 9 europskih prvenstava, 6 finala Kupa prvaka Europe,  6 finala Kupa kupova, 3 finala Kupa LEN itd. Pune 34 godine je bio sudac, od toga 30 godina sa statusom međunarodnog. Dugi niz godina bio je ravnatelj Uprave za sport pri tadašnjem Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Već sam bio silno počašćen što sam prije dva desetljeća, točnije 2000. dobio Godišnju nagrada Franjo Bučar, a ova sada, za životno djelo, doista ju doživljavam kao kapitalnu, kao krunu cijele karijere, veliko priznanje. Hvala Hrvatskom vaterpolskom savezu koji me predložio, kao i onima koji su odlučili da sam vrijedan ove nagrade

– rekao je za hvs.hr, Željko Klarić.

 Nikolina  Brnjac, ministrica turizma i sporta, Željko Klarić i Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske

Prof. dr. sci. Boris Labar (74) svjetski je priznati je stručnjak na području interne medicine i hematologije. Stručnjak za bolesti krvotvornog sustava, od slabokrvnosti, preko bolesti zgrušavanja i tromboze, do zloćudnih tumora krvotvornog sustava, leukemija i limfoma.

Dugi niz godina na zagrebačkom Rebru vodio je Zavod za hematologiju, Klinike za unutrašnje bolesti, KBC Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U sportu je dr. Labar neraskidivo i desetljećima vezan uz vaterpolo. Od 1993. je liječnik hrvatske vaterpolske vrste, u više navrata predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog vaterpolskog saveza, a od 1996. do 2016. i predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora. Od 1996. član Uprave HAVK Mladost, pa i predsjednik tog kluba od 2011. do 1015. od kada je dopredsjednik tog kluba. Višegodišnji je član Upravnog odbora HVS-a.

Moram reći da sam silno počašćen, a nikada nisam ni pomislio da ću ja kao liječnik, sportski djelatnik u Mladosti, vaterpolskoj reprezentaciji, pa i u Hrvatskom olimpijskom odboru 20 godina, dobiti takvu nagradu. Zato jer sam uvijek mislio da je ona namijenjena vrhunskim sportašima koji postižu te veličajne rezultate, bilo u pojedinačnim ili ekipnim sportovima. Zato sam upravo iznenađen da su me kandidirali, da sam ‘prošao’ i dobio ovu nagradu. Zahvaljujem, to je za mene velika čast i priznanje. Kada vidim tko je sve danas dobio nagradu, čak se osjećam malo nelagodno jer mislim da ja nisam na toj razini

– skromno će kakav je i inače, prof. dr. sc. Boris Labar.

 Nikolina  Brnjac, ministrica turizma i sporta, prof. dr. sc. Boris Labar, izv. prof. dr. Tomislav Krstičević, dekan Kineziološkog fakulteta u Zagrebu

Dobitnici Državne nagrade Franjo Bučar 2021. godine:

– za životno djelo: Željko Klarić (vaterpolo), Mihovil Nakić-Vojnović (košarka) i Đurđa Fočić Šourek (atletika)

– godišnja nagrada: prof. dr. sc. Boris Labar (vaterpolo), Matea Jelić (taekwondo), Damir Šolman (košarka), Željko Jerkov (košarka), prof. dr. sc. Slavko Trninić (košarka), Nikola Mektić (tenis), Mate Pavić (tenis), Anđela Mužinić (para stolni tenis), Helena Dretar Karić (para stolni tenis), Nenad Šoštarić (rukomet), prof. dr. sc. Damir Knjaz (Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i Hrvatski taekwondo savez.

– I u godini kojoj se primičemo kraju i koja nam je donijela mnoge promjene i neku novu i drukčiju svakodnevicu, vi ste ostali nepromijenjeni. Vi nas i dalje jednako oduševljavate svojom upornošću, odricanjem i predanošću, te na kraju onim šlagom na tortu, medaljama i iznimnim rezultatima – rekla je u prigodnom govoru ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac.

Hrvatski vaterpolski savez čestita svim dobitnicima Bučarove nagrade, a osobito ponosnim izdancima našeg sporta, gospodi Klariću i Labaru.

Foto: MINTS