hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 14. rujna 2021.

Na Lošinju zasjale Plejade

U antičkoj Grčkoj i prema tamošnjoj mitologiji titan Atlas i okeanida Plejone imali su sedam kćeri koje se po majci zovu Plejadama, a koje je Zeus pretvorio u zvijezde. To je doista, najšturije moguće, u jednoj rečenici iznijeta priča o ovom mikro-dijelu antičke Helene.

No, Plejade su zanimljive i nama u Hrvatskoj, u našem vaterpolu. Tako se zove tek okončani ženski vaterpolski turnir za dob do 17 godina, a čiji je vrijedni domaćin i organizator Vaterpolski klub Lošinj. Turnir je održan proteklog vikenda, od 10. do 12. rujna u uvali Čikat u Malom Lošinju, te ušao odmah i u povijest. Sasvim zasluženo.

– Prvo izdanje turnira „Plejade“ je održano u godini u kojoj slavimo dvadesetu obljetnicu osnivanja kluba – ponosno će Sanjin Banac, predsjednik Vaterpolskog kluba Lošinj.

– Iznimno smo ponosni zbog kvalitete ekipa koje su sudjelovale, kao i na pohvalama koje smo dobili za vrlo dobru organizaciju. Posebno ističemo dolazak čak pet inozemnih ekipa iz četiri različite države, od kojih su neke u samom europskom i svjetskom vrhu ženskog vaterpola. Razvoj ženskog vaterpola je jedna od smjernica rada našeg kluba, a organizacija ovog turnira je još jedan od naših napora koje ulažemo u promociju vaterpola i plivačkih sportova općenito. Nadamo se da će uspješna organizacija ovog turnira biti prepoznata kao još jedan razlog za ostvarenje našeg dugogodišnjeg sna, zatvorenog sportskog bazena na Lošinju – napominje predsjednik Banac.

Na turniru su prvi put nastupale i djevojke iz hrvatskih klubova, VK Lošinj i makarskog Galeba MR, a o kvaliteti natjecanja govori i zanimljiv podatak da je na turniru nastupalo ukupno čak 25 reprezentativki iz Hrvatske, Mađarske, Italije, Slovačke i Ukrajine. Najbolja strijelkinja turnira je uostalom naša reprezentativka do 17 godina, Iva Rožić koja je nastupala za POŠK 1937.

– Prelijep ambijent, odlična atmosfera, toliko emocija od igračica ne može se ukratko opisati. Zahvaljujem se svim klubovima na odazivu i na velikom razumijevanju i shvaćanju što želimo ovime postići! Svi ste s nama ispisali povijest, i neka se to nastavi i dalje – rekao je trener Domenico Jureša.

Pridružujemo se željama i neka Plejade samo nastavljaju osvjetljavati put našeg ženskog vaterpola i u budućnosti.

REZULTATI “PLEJADE 2021.”

1. kolo

Padova – Pirana Topolčany 19:7

Kijev – Olympia Košice 16:7

Lošinj – Galeb MR 12:4

Dunaujvaros – POŠK 1937 12:10

2. kolo

Lošinj – Padova 6:12

Dunaujvaros – Kijev 16:7

Galeb MR – Pirana Topolčany 8:14

POŠK 1937 – Olympia Košice 20:6

3. kolo

Pirana Topoločany – Lošinj 5:7

Olympia Košice – Dunaujvaros 5:17

Padova – Galeb MR 24:4

Kijev – POŠK 1937 5:9

Za 7. mjesto: Pirana Topolčany – Galeb MR 9:8

Za 5. mjesto: Olympia Košice – Kijev 7:19

Za 3. mjesto: Padova – Lošinj 9:7

Finale: POŠK 1937 – Dunaujvaros 8:13

1.mjesto Dunaujvaros
2.mjesto POŠK 1937
3.mjesto Padova