Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Iz inozemstva / 6. July 2021.

MOO – FINA Momčadi u Tokiju s 13 igrača

Temeljem posljednjeg dogovora Međunarodnog olimpijskog odbora i Međunarodnog saveza vodenih sportova (FINA), prevladao je razum i donesena ispravna odluka. Svaka će vaterpolska reprezentacija na Igrama u Tokiju, odnosno izbornik imati pravo dakako prijaviti 13 igrača, te će svi biti smješteni u Olimpijskom selu. No, za utakmicu će biti moguće prijaviti 12 igrača, s tim da je izbornicima ostavljena mogućnost da za svaku utakmicu promijene igrača.

Prema prvoj zamisli, ideja bila da na Olimpijskim igrama svaka reprezentacija ima samo 11 prijavljenih igrača. Potom je prije dvije godine, donesena promjena s dopuštenjem prijave 12 igrača plus još 1, ali taj bi bio smješten izvan Olimpijskog sela i mogao bi biti uveden u sastav samo u slučaju ozljede ili bolesti nekog od prvotno prijavljenih 12 igrača. Sada je donesena konačna, najbolja odluka dosad (ako se već išlo u smanjenje igrača), a to je da svaka momčad i dalje ima 13 igrača, no 12 ih ‘ide’ u zapisnik utakmice uz mogućnost izmjene od utakmice do utakmice.

Ovakva je odluka donesena ne samo za vaterpolo već i za niz drugih momčadskih/ekipnih sportova poput rukometa, nogometa, ragbija i hokeja na travi. Vođena je između ostalim i argumentom da bi igrač koji bi ostao izvan Olimpijskog sela, imao potencijalno veću mogućnost zaraze koronavirusom.