hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Dunavska liga, Seniorke / 2. lipnja 2021.

Mladostašice i jadranašice u četvrtak startaju u Dunavskoj ligi

Najbolji hrvatski ženski vaterpolski klubovi dosad su, izvan naših nacionalnih nadmetanja, nastupali samo u Regionalnoj ligi s najboljim klubovima iz Srbije. No, tu je načelno bila riječ tek o nadmetanju s 2-3 turnira, a ruku na srce i ne pretjerano visoke kvalitete. Nastupi u euro-kupovima, naših ženskih klubova su gotovo pa raritetni, a uglavnom završavaju u pretkolima. Ono što bespogovorno najviše nedostaje cjelokupnom ženskom vaterpolu u Hrvatskoj je žešća konkurencija, više utakmica i to protiv jakih, iskusnih suparnica.

Upravo je s tim razlogom još prije nekoliko mjeseci uglavljen nastup dva najbolja hrvatska ženska kluba, Mladosti iz Zagreba i Jadrana iz Splita u Dunavskoj ligi. Riječ je o regionalnom nadmetanju, ali nemjerljivo više kvalitete nego naša Regionalna liga. Sama činjenica da se u Dunavskoj ligi natječu i mađarski klubovi, a mađarski je ženski vaterpolo iste kvalitativne razine u međunarodnim razmjerima kao i njihov muški vaterpolo, dovoljno govori. U Dunavskoj ligi tako će uz naše Mladost i Jadran, nastupati tri mađarska kluba, tri najbolja srpska sastava, ali i po jedan sastav iz Slovačke, te malo dalje od dunavske regije, klub iz Izraela. Najjača ekipa u ovom natjecanju je primjerice Dunaujvaros, aktualne doprvakinje Europe, što je podatak koji govori dovoljno sam po sebi.

U mađarskom gradu Szentesu će se, od četvrtka (3. lipnja) do nedjelje (6. lipnja), odigrati ovosezonska Dunavska liga. Turnirski tip natjecanja koji nudi 5-6 jakih ispita, ‘ozbiljnih’ utakmica. Kakvi će biti rezultati naših djevojaka iz Zagreba i Splita, za početak je čak i manje bitno. Važnije je da se naše djevojke susreću s oštrijom konkurencijom, dobiju uvid koliko su napredovale ili koliko još možda moraju napredovati, što čine dobro ili manje dobro. To je svrha Dunavske lige za naša dva kluba.

Sustav natjecanja je jednostavan. Nakon liga-sustava u skupini (svaka sa svakom), temeljem plasmana u skupini, u subotu navečer će se igrati polufinala (A1-B2 i A2-B1), odnosno za poredak od 5. do 8. mjesta (A3-B4 i A4-B3). Posljednjeplasirani sastavi iz svake skupine će u nedjelju izravno u sučeljavanje za 9. mjesto.

SKUPINA A – Mladost, Szentes, Eger, Hapoel, Vojvodina

SKUPINA B – Jadran, Olympia Košice, Dunaujvaros, Palilula, Crvena zvezda

Raspored i satnica utakmica hrvatskih klubova

Četvrtak, 3. lipnja

(14.00) Vojvodina – Mladost, 1. kolo

(15.30) Crvena zvezda – Jadran, 1. kolo

Petak, 4. lipnja

(09.30) Mladost – Eger, 2. kolo

(11.00) Jadran – Dunaujvaros, 2. kolo

(15.30) Jadran – Palilula, 3. kolo

(18.30) Mladost – Hapoel Yokneam, 3. kolo

Subota, 5. lipnja

(08.00) Olympia Košice – Jadran, 4. kolo

(11.00) Szentes – Mladost, 4. kolo