Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske, Seniorke / 23. svibnja 2023.

Mladost i Jadran odlučuju o naslovu (20.45 – SPTV)

Sezona seniorskog vaterpola 2022./23. u Hrvatskoj završava u srijedu kasno navečer u glavnom gradu. Nakon što su muškarci ‘majstoricom’ odlučili o prvaku, sada je red došao na žene. Ove srijede od 20.45 sati na rasporedu je u Zagrebu treća odlučujuća utakmica za naslov prvakinja Hrvatske između domaće Mladosti i splitskog Jadrana.

Nepredvidljivost i neizvjesnost sporta umnogome se očitovala u ovosezonskom finalu vaterpolistica. Naime, nakon više od prvih jedne i pol utakmice, činilo se da će nakon 6 godina pokal prvakinja napustiti Zagreb. Podsjetimo, u prvoj finalnoj utakmici uz Savu, Jadran je pobijedio 10:8, te su Splićanke imale ‘meč-loptu’. Usudili bi se reći i više od toga, jer uoči zadnje četvrtine druge finalne utakmice, Jadran je potpuno kontrolirao igru i rezultat. Splićanke su vodile 6:3, a onda… Žabice su ‘stisnule’, uspjele poravnati, da bi bolji izvođenjem peteraca i pobjedom 11:9, izborile tzv. majstoricu u srijedu. Konačna odluka o prvakinjama ‘pada’ uz Savu.

Šimunić: U ekipi vlada velika sloga

– Cure su zaista odlično odigrale tu zadnju četvrtinu. Mirno, koncentrirano, ali to je sve tako jer među njima, cijelom ekipom vlada velika sloga. Nema povišenih tonova, kolutanja očima ako se pogriješi, samo se bodre međusobno – veli trenerica Zagrepčanki, Mia Šimunić.

– Bile smo u zaista nezavidnom položaju uoči zadnje četvrtine u Splitu. Gubile smo 6:3 i ostale bez Kiare Brnetić koja je naš najbolji bek, drži cijelu obranu kako se veli. Ali ništa, nije bilo tada jadikovki već smo znale da moramo ‘zapeti’ još više, još jače.

Formula za Zagreb?

– Samo ući čvrsto i koncentrirano u utakmicu. Ne možemo, ne smijemo si dopustiti kao u Splitu da nas suparnice s kojima smo u najmanju ruku u egalu, da nas povedu 5:1. Ne želim pričati o tomu kako smo eto mi uspjele i to nadoknaditi. Jesmo, ali ne uspijeva se baš uvijek nadoknaditi 5:1, a da ne velim koliko je to teško, kolika je energetska potrošnja – napominje trenerica mladostašica.

Kunac: Brzo smo se vratili u normalu

Jadranašice s druge strane ponavljaju scenarij kakav su imale uoči prve utakmice uz Savu. Konkretno, to znači da su krenuli za Zagreb dan prije utakmice, ne bi li se ujutro probudile u gradu utakmice. Bez dodatnog umaranja od puta.

– Mislim da stvarno ne možemo opet proći jednako kao onu posljednju četvrtinu gdje smo se povukli, prestali igrati. Naravno, kroz naše su se pogreške mladostašice vratile – govori trener jadranašica, Aljoša Kunac i nastavlja.

– Jasno, curama je teško pao taj poraz, ali smo se brzo vratili u normalu. Nemamo puno vremena. Nisu nas mladostašice ‘pregazile’, nego smo im mi dosta toga dali. Za pobjedu se mora biti sve četiri četvrtine na maksimalnom broju okretaja, nema druge.

Za razliku od Mladosti koja je kompletna, iako s problemima (Dina Lordan – temperatura i Petra Bukić – ozlijeđena tetiva desnog palca), Jadran neće biti u idealnom sastavu. Ponovo, kao i u Splitu neće biti Dore Vujević, ali ovog puta niti druge vratarke Marcele Mišić. Doduše, uz pouzdanu vratarku kakva je Alex Ratković, tu ni ne bi trebalo biti velikih problema.

– Moram istaknuti veće iskustvo Mladosti. Tamo su igračice koje godinama igraju i osvajaju finala, dok su kod nas dvije najbolje ili stožerne igračice djevojke od nepunih 14 odnosno 16 godina – veli Kunac, čime je aludirao na Neli Janković i Jelena Butić.

Utakmica Mladost – Jadran u Zagrebu, na bazenu uz Savu, počinje u srijedu u 20.45, dakako uz prijenos na SPTV.