Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Intervju, Seniori / 28. rujna 2021.

MILE SMODLAKA – U Podgorici smo i trenirali

Prvi hrvatski klub koji je ‘zakoračio’ utakmicama u novu sezonu je splitski Jadran. Iza momčadi ovog kluba je prvi kvalifikacijski turnir za ulazak u Ligu prvaka. U Podgorici, u konkurenciji ukupno 7 klubova odnosno u 6 utakmica, jadranaši su uvjerljivo slavili u 5 navrata (Jadran HN, Apollon Smyrna, Sintez Kazanj, ENKA Istanbul i Žaibas). Jedini poraz pretrpljen je od budimpeštanskog OSC-a. Po okončanju turnira u glavnom crnogorskom gradu, po prve smo impresije ‘otišli’ kod stratega Splićana, Mile Smodlake.

Pretpostavljamo da vam je najveća korist s cijelog turnira bila baš od utakmice s mađarskim sastavom. Susret je to bio s vrlo kvalitetnim suparnikom, a sama je utakmica dodatno ‘otvorila oči’ što valja raditi više, čemu više pozornosti pridati.

– Mi smo u Podgorici odigrali prve uopće utakmice ove sezone i u ovom sastavu – prvo je što je rekao trener Jadrana.

– De facto smo prije Podgorice na okupu bili tek 15 dana, te smo uglavnom radili na tjelesnoj spremi. Taktičke stvari gotovo pa i nismo vježbali. Sve je bilo više u sferi nekih dogovora, bez uvježbavanja. Jednostavno, nismo imali vremena za takvo što. Nadalje, otišli smo u Podgoricu bez ijedne video-snimke suparnika. Sad već imamo materijala i za gledati i ispraviti, znamo i što. Na momente smo izgledali fenomenalno, na trenutke jako loše. Rekao bi očekivano.

Bilo bi pogrešno reći da ste dobili jednog igrača jer je on već duže među vama, ali podgorički turnir je malo ‘izbacio’ u pozitivnom pogledu jednog Jerka Marinića Kragića. Slažete li se?

– Nije ovo njemu prvi put. On je i visoko motiviran, dugo je naš igrač. Mislim da je njegova najveća prednost što je s ovim pojačanjima koje smo doveli, i on malo sazrio u igračkom pogledu. Međutim, mi moramo definitivno naučiti pametno igrati. Ne smijemo igrati stihijski, moramo pronaći našu igru, ne juriti u određenim trenucima. Recimo, kada govorimo o utakmici protiv OSC-a, mi smo Mađarima ‘održali lekciju’ odnosno pokazali kako se igra mađarski vaterpolo, ali krivo. Imali smo značajno veći broj šuteva, ali… Kada te ne ide, onda valja prebaciti fokus na obranu, a mi to tada nismo napravili. Dapače, mi smo tada nešto jurili, šutirali, a oni su to kažnjavali – veli Smodlaka.

To je bio baš tipičan primjer što se događa sa suparnicima kada ‘uđu u mađarski mlin’, brzopleti vaterpolo stila ‘plivaj – pucaj’.

– Da, to je bila pogreška. Dobro smo otvorili, neko vrijeme je izgledalo dobro, međutim… Bilo je donekle očekivano, možda ne u to mjeri. Bilo bi i čudno da je sve štimalo odmah na početku.

Još smo nešto zamijetili na tom turniru. Mijenjali ste obojicu vratara, Podruga i Anića doslovno svaku četvrtinu. Podrug bi branio prvu i treću, Anić drugu i četvrtu četvrtinu. Pretpostavljamo da je to svjesno dakako, a želja je dobiti odgovor tko je prvi vratar?

– Svjesno je bilo. Dogovor trenera vratara  i mene, pa čak je i to možda jedan od razloga poraza s Mađarima. Ja sam tada svjesno poremetio ritam ekipe. Podrug je dobro branio i mi smo kod pozitivnog rezultata promijenili vratara. Sve je to u cilju nekog treninga jer smo mi u trenutku kada smo dobili Jadrana iz Herceg Novog i Apollon, osigurali plasman i nama se taj turnir pretvorio zapravo u trening. Neka nitko krivo ne shvati, ali to nam je bila najbolja prilika za trening. Možda ćemo još ovaj tjedan, prvo kolo Prvenstva Hrvatske s POŠK-om probati na taj način, a onda ćemo se opredijeliti za jednog vratara koji će za početak biti standardni. Naravno da ćemo tražiti šansu da brane obojica, ali u ‘ozbiljnim’ utakmicama ćemo gledati da to bude jedan. Tko će to biti, u ovom trenutku ne znam još – za hvs.hr će trener Jadrana iz Splita, Mile Smodlaka.