hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Liga prvaka / 5. lipnja 2021.

Marko Bijač na krovu Europe!

Vaterpolisti Pro Recca novi su prvaci Europe! U finalu završnog turnira odigranog u Beogradu, talijanski je sastav nadigrao branitelja naslova Ferencvaros. Primarno su momci trenera Gabija Hernandeza zaustavili cijelu, inače zastrašujuću lepezu napadačkog vanjskog reda Fradija, kako tepaju Ferencvarosu. Dovoljno je navesti samo kakav je bio šut ključnih igrača mađarskog sastava – Marton Vamos 1-8, Denes Varga 0-4, Gergo Zalanki 0-4. Ovomu bi dodali konačno čak i Csabu Vigvarija i njegovih 2-6. Najveće zasluge za ovakvo što pripadaju, jasno kompletnoj obrani talijanskog sastava, ali prije svega hrvatskom reprezentativcu između vratnica Pro Recca, Marku Bijaču!

Pozicija Klub

Naš je Marko od 19 šuteva ukrotio njih čak 13, od toga i jedan peterac u zadnjoj minuti. Neovisno što je u tom trenutku već pobjednik bio znan, bio je to efektan način našem Marku za začiniti finale.

Pro Recco je vodio cijelim tijekom utakmice, izuzmemo li tek jednu, kratkotrajnu prednost Ferencvarosa od 2:1 sredinom prve četvrtine. Prve dvije dionice protekle su u izjednačenom rezultatu, iako ne bi rekli i igri. Već se i tada dalo za naslutiti, vidjeti ono jednostavno, tko je bolji. U drugoj polovici utakmice je počelo lagano, pa konačno odvajanje talijanske momčadi do njihove ukupno 9. europske-krune. Sasvim zasluženo ne samo po viđenom u finalu, nego i po odigranoj cijeloj sezoni. Naime, Pro Recco je jedina momčad ne samo bez poraza cijele euro-sezone, nego jedina koja je u svim utakmicama pobijedila – 13 od 13. Svaka čast za prvake!

Ovim slavljem Pro Recca, Italija se poravnala s Hrvatskom po broju osvojenih naslova prvaka Europe – 14! Za najboljeg igrača završnog turnira proglašen je pak ljevoruki srpski reprezentativac u redovima Pro Recca, Dušan Mandić.

U utakmici za treće mjesto i brončanu medalju, Brescia je neočekivano lagano svladala Barcelonetu 13:7 uz 3 pogotka još jednog hrvatskog reprezentativca, Mara Jokovića. Marku zlato, Maru bronca, a koncu jedan vrlo lijep oproštaj Hrvata od Lige prvaka u sezoni 2020./21.

Izjava:

– Odigrali smo sjajan turnir, ali mislim da smo fizički bili najspremnija momčad u Beogradu. ‘Lomili’ smo suparnike od početka do kraja. Bilo je trenutaka kada je bilo i teško, ali mi smo ostajali čvrsti cijelo vrijeme. Opterećenje je nama bilo još veće ove godine baš zbog izgubljenog naslova prvaka Italije. No, kad je bilo najteže, skupili smo glave, pokazali smo da smo prvaci – kratko je nakon finala, junak utakmice, hrvatski vratar u novom prvaku Europe, Marko Bijač.