hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske, Seniori / 25. svibnja 2021.

‘Majstorica’ za velemajstore

Stigli smo do kraja. Bio je početak listopada 2020. kada je počelo jubilarno 30. Prvenstvo Hrvatske u vaterpolu, kada je odigrano 1. kolo. Više od sedam mjeseci kasnije došli smo do kraja ‘utrke’. Jedan pokraj drugog dva bolida, ili možda primjerenije našem sporta, dva glisera. Ona dva najbrža, najbolja koja su pokazali najviše, u završnoj će ‘utrci’ iskazati tko ima uvježbaniju posadu, moćnije motore, čiji su projektanti bili umješniji. Nakon pet godina, ponovo će tek peta utakmica dati ime prvaka države u sportu koji je jedan od najtrofejnijih u našoj zemlji i definitivno na ponos Hrvatske. ‘Majstorica’ za velemajstore. Baš primjereno hrvatskom vaterpolu.

Igrači su spremni, obje momčadi kompletne što je od izvanrednog značenja za upotpunjenje kvalitativnog spektakla kakav priželjkujemo. U satima koji slijede do početka finala, donijet ćemo i statistički pogled na dosadašnja finala, neke zanimljivije zgode iz povijesti finala Prvenstva Hrvatske, no završnu ‘živu’ riječ iz tabora finalnih suparnika ukazujemo njihovim ‘kormilarima’.

Kobešćak: Moramo popraviti sebe i vratiti karakter

Prednost dajemo treneru branitelja naslova i domaćinu pete utakmice. Vjekoslav Kobešćak, strateg Jug Adriatic osiguranja je nakon četvrte finalne utakmice u Zagrebu izjavio:

– “Mi smo nestali iz finala”.

Bilo je to prošle subote. Istina, tada se njegova momčad nije doimala dobrom, osobitom, ali kako će izgledati u srijedu u Gružu? Ili, što je u protekla 3-4 dana učinio stručni stožer Gospara da se Jug AO “vrati” u finale?

– Mi ćemo izgledati onoliko dobro koliko smo dobro radili ove sezone i kolika je naša istinska kvaliteta. Ove smo godine igrali promjenjivo. Nemamo konstantu osim možda 2-3 utakmice odigrane na vrlo visokoj razini i u kontinuitetu. To je ono što nas muči veći dio sezone, pogotovo u drugom dijelu. U dva dana se ne može uraditi čudo jer je to nešto što se gradi kroz cijelu sezonu, a sad se izvlači sve ono što je “upisano” u glavi i tijelu – napominje trener jugaša i nastavlja.

– Mladost je u trećoj utakmici bila bolja, u četvrtoj i puno bolja, te su odigrali najbolju utakmicu cijele ove serije, računajući obje momčadi. Podignuli su formu kada je to bilo najpotrebnije. Pokazali su karakter u trećoj utakmici, a u četvrtoj i karakter i fantastičnu formu. Kao što su nas proglašavali favoritima u trećoj utakmici, tako i Mladost sada izgleda bolje nego mi. Oni preuzimaju ulogu favorita, ali naravno da se mi nadamo, želimo, da ćemo se posložiti, da nećemo raditi pogreške kakve smo činili u prijašnjim utakmicama.

Je li Jug Adriatic osiguranje možda baš sada i najopasnije? Možemo govoriti o buđenju inata, možemo pričati o tomu da mnogi možda misle da je suparnik bliži trofeju, a uz to da će te baš triput izgubiti u tjedan dana… Jesu li vašu momčad zadnja dva poraza baš još više sada homogenizirali?

– Nadamo se da da. Imali smo mi ovakvih situacija. Dosta je igrača, da ne govorim i da je cijeli klub znao prolaziti i proći kroz ovakve situacije. Mi od 2015. nismo igrali petu finalnu utakmicu Prvenstva Hrvatske. Međutim, ima puno takvih utakmica u povijesti. Uostalom, i osobno ih se mogu sjetiti, ha, ha. Posebno između Mladosti i Juga. Ta završna utakmica uvijek nosi nešto više i to se osjeti. U gradu, među ljudima, što je i dobro. Posebno u ovoj ‘ludoj’ sezoni u kojoj smo igrali neću reći ‘skrivećki’, ali izvan pogleda naših navijača. Mi smo pokazali da se možemo nositi s opterećenjem koje nosi i ovakva utakmica, ali svaki je novi izazov priča za sebe. Ovaj će izazov pokazati je li bolja momčad Mladost ili Jug. Mi moramo dobiti karakter, onaj koji nam nedostaje tijekom ove sezone.

Gdje je po vama bila prevaga u zadnje dvije utakmice u kojima se Mladost vratila i izborila ‘majstoricu’ u srijedu u Dubrovniku?

– Dobili su na svojoj kvaliteti. Prvo, ja se ne slažem da Mladost nije bila motivirana u prve dvije utakmice, kao što se ne slažem ni da smo mi bili nemotivirani. Ne, jednostavno je netko bilo bolji. Mi nismo uspjeli zaustaviti njihove centre. Njihovi bekovi su jako dobro radili posljednje dvije utakmice, njihov vratar je bio odličan, a onda je na kraju profunkcionirala i kontra. To je previše stvari gdje je Mladost bila bolja, a da bi mi ostvarili pozitivan rezultat.

Opet, čisto sumnjamo da nešto ne spremate za srijedu…

– Ovo će biti osma utakmica Jug i Mladosti ove sezone. Prošle sezone smo igrali u Kupu, Regionalnoj ligi, Prvenstvu Hrvatske… isto tako 7-8 utakmica. Pretprošle sezone smo čini mi se igrali i u Ligi prvaka zajedno, dakle mi se godišnje pripremamo jedni za druge, gledamo se, igramo 7-8 puta. Svaka je važna i svaka se ne bi ‘smjela’ izgubiti, jasno, a ova sada je izuzetno važna. Sad, koliko mi tu možemo, s obje strane reći, ukazati na nešto novo, drukčije… Mislim da se radi samo o obnovi onog što znamo. Mi moramo popraviti sebe, nema tu neke fantastične taktike koja presuđuje – zaključio je Vjeko Kobešćak, trener branitelja naslova.

Bajić: Nismo još ništa postigli

U Gružu će pak s druge strane biti momčad koja napada naslov, koja čeka nacionalnu krunu još od 2008. Mladost je na pragu velikog ostvarenja, ali koliko blizu, toliko jednako i daleko. Bilo je i nakon 2008. jedna sezona u kojoj su se Žapci nalazili ‘korak do raja’, konkretno 2009./10. koju su izgubili baš u petoj, u Gružu. Upravo zato su tim shvatljivije prve riječi Zorana Bajića, trenera Mladosti uoči polijetanja za Dubrovnik.

– Ovo sve dosad je iza nas. To trebamo shvatiti, vjerujem da i jesmo i da to znamo. Nije dobro zadovoljiti se, podsvjesno zanositi uspjehom. Konačno, mi još uvijek ništa nismo ni napravili. Nismo ništa osvojili. Samo smo se doveli u situaciju da to učinimo, ‘iščupali’ iz nezahvalnog položaja u kojem smo bili nakon prve dvije utakmice.

Jedno je zanimljivo. U dosadašnje 4 utakmice finala, niti jedna nije imala dramatičnu, neizvjesnu završnicu odnosno sve četiri su ‘riješene’ najmanje 5-6 minuta prije kraja, ponekad i više. Očekujete li takvu i u srijedu?

– Očekujem sada punu neizvjesnost, sve 32 minute, a možda i više. Mi ćemo sve napraviti sa svoje strane da tako i bude, odnosno jasno da bi voljeli kada bi opet iskazali nadmoć, riješili pitanje pobjednika i ranije, ali nije baš realno. Obje su momčadi u Rimu, a obje želimo vidjeti papu. Zato ćemo mi sve napraviti da ono što smo dosad postigli, a nismo ponavljam postigli još ništa, sada valoriziramo.

Najbitniji posao trenera u svakom sportu je svojeg sportaša/sportašicu, odnosno momčad/sastav dovesti u vrhunac forme onda kada je to najpotrebnije, kada slijedi kulminacija sezone. Finale je kulminacija sportske godine, je li Mladost sada formom na vrhu?

– Mislim da je to sada to. Definitivno. Osvrnemo li se na zadnje dvije utakmice, dobili smo vanjsku liniju. Od svakog po nešto, vrlo raznoliko, a opet lijepo se nadopunjuje i sve ima smisla. I naši mlađi braniči odrađuju svoj dio posla na način koji se od njih traži, očekuje. Centri izvanredni, Marcelić odličan. Jednostavno nam ostaje da na ovom lijepom valu sada ‘odsurfamo’ do kraja, s ako je ikako moguće krunom prvaka.

Finala je možda najteže, a opet i najslađe kako igrati, tako i trenerima najlakše voditi. Sada ne treba više motivirati momčad jer što će te veći motiv od finala državnog prvenstva.

– Ma, upravo tako, treba li većeg poticaja od činjenice da igraš finale, petu završnu utakmicu? Ovo je završni čin! Svak’ živi za to, piše povijest svojeg kluba. Ne može biti ljepše, dragocjenije, a opet na neki način i neizvjesnije. Na kraju, čak i neovisno tomu što su prve četiri utakmice imale riješeno pitanje pobjednika puno prije posljednje minute, mislim da smo i Jug i mi, napravili ovu finalnu seriju neizvjesnom, lijepom, pa čak bi rekao i epskom – na koncu će strateg žabaca, Zoran Bajić.

Sude Colombo i Franulović

Od prve do posljednje finalne utakmice, jedno se ne mijenja. Ljudi u bijelom, iako bi bilo točnije navesti, “u bijelim hlačama i plavoj majici”, dakle djelitelji pravde su ponovo hrvatsko-talijanska kombinacija. Takozvanu majstoricu Jug Adriatic osiguranja i Mladosti u Gružu će suditi Raffaele Colombo iz Italije, te Andrej Franulović iz Rijeke.

Sve ovosezonske utakmice Juga AO i Mladosti

– 11. prosinca 2020. Dubrovnik, 8. kolo PH: Jug AO – Mladost 16:15

– 24. siječnja 2021., Rijeka, finale Kupa: Jug AO – Mladost 13:15

– 13. ožujka 2020. Zagreb, 13. kolo PH: Mladost – Jug AO 10:11

– 8. svibnja 2021. Dubrovnik, finale 1 PH: Jug AO – Mladost 12:9

– 12. svibnja 2021. Zagreb, finale 2 PH: Mladost – Jug AO 8:10

– 19. svibnja 2021. Dubrovnik, finale 3 PH: Jug AO – Mladost 10:12

– 22. svibnja 2021. Zagreb, finale 4 PH: Mladost – Jug AO 12:8

Finale na HTV 2

Javna televizija prati iscrpno cijelu finalnu seriju 30. Prvenstva Hrvatske u vaterpolu. Kamere HTV-a su bile po dvaput dosad u Gružu odnosno uz Savu, te je tako logično da će biti i ove srijede u Dubrovniku, na ‘majstorici’. Utakmica počinje u 18.00 sati, no prijenos na HTV 2 u 17.55 sati. Vidimo se ispred TV ekrana!