hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Intervju / 6. srpnja 2021.

LUKA BUKIĆ – Bit ćemo i još bolji

Najbolji hrvatski vaterpolisti, dakle seniorska vrsta, nastavlja s pripremama za Olimpijske igre u Tokiju. Točnije, nastavit će danas (ponedjeljak) u večernjim satima u riječkom bazenu na Kantridi. Pobjednicima BENU kupa u Budimpešti, izbornik Ivica Tucak je opravdano dao slobodno prijepodne ponedjeljka. Nakon brzopoteznog turnira na Margit Szigetu kamo su došli prošlog petka oko podneva, pa već navečer igrali prvu utakmicu (Španjolska 15:11), zatim 24 sata kasnije i drugu (Mađarska 13:11), a već u nedjeljno prijepodne i treću (Rusija 21:11), da bi odmah potom krenuli na put nazad u Rijeku, maleni predah je dobrodošao. Možda i prijeko potreban.

– Što vaterpolisti rade kad su slobodni? Pa, to je individualno i ovisno od raspoloženja. Nisam baš siguran da ću se ići kupati, ha, ha – u nedjelju će, neposredno povratku u Rijeku, Luka Bukić. Jedan od najboljih na turniru u glavnom mađarskom gradu, konačno i najbolji strijelac. Počeo je s 4 ‘komada’ Španjolcima, pa 3 Mađarima, a ‘utrpao’ je i 2 Rusima.

– Zadovoljan sam, iako ima još dosta prostora za ispraviti neke greškice.

Na stranu pojedinačan učinak, onaj momčadski je i više no obećavajući.

– Dosta je to sada bolje bilo nego s one dvije utakmice protiv Mađara u Šibeniku. Vidi se da smo neke stvari već popravili, iako nismo ni mi naravno još u optimalnoj formi. Nisu ni Španjolci, ni Mađari, ima još vremena do Olimpijskih igara. No, da popravljamo neke taktičke zamisli, da neke stvari idu na bolje, to je točno. Bit ćemo mi još i bolji – uvjerava nas Luka Bukić koji je ovog ljeta promijenio klupsku sredinu, te matičnu Mladost zamijenio splitskim Jadranom.

Izbornik Tucak međutim stalno spušta ‘loptu na vodu’, odnosno tvrdi kako ima još tu dosta toga za popraviti, poboljšati, ‘srediti’…

– U pravu je. Doista ima, zato ćemo sada na turniru u Italiji sljedeći vikend baš pokušati doraditi, ispraviti neke stvari. No, igra nam već polako ima kako se veli ‘glavu i rep’. Tu mislim jednako na napad i obranu, zato mislim da možemo biti zadovoljni turnirom u Budimpešti.

Luka je autor i jednog zgodnog jubileja. Protiv Rusa, pogodak za 5:4 bio je jubilarni 7.900-ti pogodak Barakuda od osamostaljenja.

– To mi je pokazala baš naša psihologinja Renata, jer da to baš pratim ili da sam znao, iskreno ću… nisam! Al je, zgodno.

Kada smo kod jubileja, još će neki ‘pasti’ i to baš vjerujemo u Tokiju. Kada smo kod japanskog glavnog grada i Igara u njemu, razlika između olimpijskog vaterpolskog turnira u Riju 2016. i ovog koji nadolazi je u broju reprezentacija koje ‘pucaju’ na zlato. Naime, u cijelom u biti prošlom desetljeću, samo su se dvije reprezentacije izdvajale kao kandidati za zlata na svjetskim i europskim prvenstvima, te olimpijskim igrama, svjetskim ligama itd. To su tada bile samo Hrvatska i Srbija. Sada je krug puno širi. Slažete li se?

– Teško mi je prognozirati i to neću činiti, ali za razliku od prošlih Igara, stvarno je turnir daleko izjednačeniji i doista ima momčadi koje mogu konkurirati za medalju. Ima 6-7, možda i 8 momčadi koje mogu osvojiti medalju. To je puno izjednačenije nego zadnji put. Nema izrazitih favorita. Bit će jako puno neizvjesnih utakmica, a nadam se da ćemo mi dogurati najdalje. Moglo bi biti iznenađenja i zato će trebati puno opreza. Svakome će biti teško igrati i u skupini, a o četvrtfinalu da ne govorim. Bit će zanimljiv turnir – zaključio je Luka Bukić kojem ne želimo oduzimati previše minuta u ovim sada sve rjeđim slobodnim trenucima do Tokija.

Barakude u Rijeci do petka

Naša nacionalna momčad od ponedjeljka, 4. srpnja navečer pa do četvrtka, 8. srpnja nastavlja s treninzima u Rijeci. Izbornik Tucak na okupu ima istih 19 igrača kao i prije budimpeštanskog turnira. Odnosno, 17-icu igrača koji su igrali na BENU kupu i osvojili ga, u Rijeci su dočekali Rino Burić i Andrija Bašić. Na Kantridi Barakude imaju planirana četiri vrlo bitna taktička treninga nakon kojih u četvrtak kreću na put u talijanski Cagliari, na Sardiniji. Hrvatske će ondje naime igrati na još jednom jakom turniru na kojem ih uz Italiju čekaju još momčadi Rusije i Japana.

Upravo će ondje, u subotu, 10. srpnja ili nakon utakmice s Italijom, izbornik Ivica Tucak odrediti i konačnih 13 za Olimpijske igre u Tokiju.