hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Liga prvaka / 19. listopada 2021.

LIGA PRVAKA – Uz Savu David protiv Golijata (prijenos uživo na Sport klubu 3)

Ova srijeda (20. X.) donosi konačan kraj kvalifikacijskog puta kako Lige prvaka, ali tako načelno i Eurokupa. Naime, poraženi iz zadnjeg kruga kvalifikacija za najjače natjecanje (Liga prvaka), nastavljaju plov europskim bazenima, samo u drugom nadmetanju (Eurokup).

Liga prvaka je kao i prijašnjih godina imala vrlo dugačak kvalifikacijski ciklus od čak tri stupnja ili kruga. Uoči završnog, u tri četvrtine parova je sve poprilično jasno.

U mađarskom sučeljavanju budimpeštanski OSC ima čak 9 golova prednosti u odnosu na Szolnok i još igra doma. U velikoj je prednosti i Brescia koja će kod kuće dočekati Barcelonu koju je u Kataloniji prije pet dana svladala s 4 gola razlike. Najneizvjesnije bi moglo biti u Beogradu gdje domaća Crvena zvezda ima istina prednost u odnosu na Savonu od jednog pogotka, ali to nije baš tolika da bi mogli ovdje naznačiti favorita. Ne bi nas iznenadilo čak da u Beogradu bude i peteraca. Ukoliko se Crvena zvezda plasira u Ligu prvaka, tada bi Srbija bila ove sezone jedina država s čak tri kluba u ovom natjecanju. Nešto što smo mi Hrvati imali u više navrata (Mladost, Jug i Jadran, pa Jug, Primorje i Mladost itd.)

Jedna pak od spomenute tri utakmice ili para s izvjesnim ishodom je onaj hrvatski, sraz Mladosti i Jadrana (srijeda, 20.00 sati, Sport Klub 3 i LEN TV-u). U prvoj utakmici u Splitu, prošle subote, Mladost je dala sve od sebe, prema kazivanju čak i trenera Splićana Mile Smodlake “ugodno iznenadila”, ali je ipak na kraju bilo 14:7 za Jadran.

– Bili smo u nekim trenucima vrlo dobri, osim nekih taktičkih pogrešaka koje nam se događaju tijekom utakmice. Želja, volja, presing je ipak bio odličan. Hendikepirani smo bili s trojicom igrača s tri osobne pogreške u zadnjoj četvrtini, a onda smo automatski još ‘kraći’ u rotaciji. Međutim, tražit ću i sada, ponovo protiv Jadrana još čvršću, agresivniju igru, jasno koliko nam to suparnik bude dopuštao – kazuje Zoran Bajić, trener Mladosti uz dodatak.

– Nemojmo ipak zaboraviti da je Jadran izvanserijska momčad, i individualno i kolektivno, te je to susret Davida i Golijata.

Zbog manje ozljede, upitan je nastup reprezentativnog vratara Zagrepčana, kapetana Ivana Marcelića.

Očekivana potvrda ulaska Jadrana u Ligu prvaka, a ispadanje Mladosti iz kvalifikacija, ipak ne znači za Zagrepčane kraj njihove euro-sezone. Mladost će, zajedno s još tri momčadi koje ispadnu iz kvalifikacija Lige prvaka, u četvrtfinale Eurokupa. Ondje su se, u četvrtzavršnicu već plasirali iz Eurokup kvalifikacija – talijanski klubovi Palermo i Ortigia, mađarski BVSC i španjolski Sabadell. Termini četvrtfinala Eurokupa su 27. listopada i 4. studenoga.

Parovi i satnica uzvratnih utakmica 3. kvalifikacijskog kruga:

BUDIMPEŠTA (19.00): OSC – Szolnok (15:6)
ZAGREB (20.00): Mladost – Jadran (7:14)
BRESCIA (20.00): Brescia – Barcelona (17:13)
BEOGRAD (20.00): C. zvezda – Savona (9:8)

Podsjetimo još jednom na skupine Lige prvaka za sezonu 2021./22., a koja će u srijedu iza 21 sat i službeno biti potpuno ispunjene.

SKUPINA A

Ferencvaros

Barceloneta

Olympiacos

Novi Beograd

Dinamo Tbilisi

Radnički Kragujevac

ukupni pobjednik Jadran – Mladost

ukupni pobjednik Barcelona – Brescia

SKUPINA B

Pro Recco

Jug Adriatic osiguranje

Waspo 98 Hannover

Marseille

Spandau 04

Steaua

ukupni pobjednik Szolnok – OSC

ukupni pobjednik Savona – Crvena zvezda