hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Liga prvaka / 25. listopada 2021.

LIGA PRVAKA – U utorak počinje 58. sezona

Ovog tjedna, utakmicama 1. kola koje će se protegnuti na dva dana (utorak – skupina A i srijeda – skupina B), počinje najcjenjenije međunarodno vaterpolsko klupsko natjecanje na svijetu. Liga prvaka.

Nije se uvijek tako i zvala, makar je to manje bitno. Začeta kao Kup prvaka Europe, kao i manje više svi ostali loptački sportovi na Starom kontinentu, pa onda neko vrijeme Euroliga, pa ponovo Liga prvaka. Jedno je ostalo nepromijenjeno. Bolje, veće lige ili višeg natjecanja kada su klubovi u pitanju nema. Nama Hrvatima je onda još više drago, solidno imponira, što su baš naši klubovi i igrači suvereni vladari ovog natjecanja. Govore to mnoge brojke, a za ovu priliku iznesimo samo sljedeće…

– s ukupno 14 naslova prvaka Europe, Hrvatska je vodeća nacija Europe, odnosno s nama se može mjeriti samo Italija, koja ih je osvojila jednako toliko

– imamo u povijesti čak četiri kluba koja su zasjala pa barem jednom na tron (Mladost, Jug, Jadran i POŠK)

– sa 7 naslova prvaka Europe, zagrebački je klub dugo bio najtrofejniji, dok ih nije pretekao nedavno Pro Recco koji ih sada ima 9, a s Mladosti je još poravnat beogradski Partizan

– Mladost je ujedno i prvi klub koji je triput uzastopno osvajao naslov najboljeg

Toliko o povijesti, kojoj se uvijek možemo vraćati, a svako malo ćemo ju tijekom ove sezone sigurno i dotaknuti, posebno stoga što će ova baš sezona Lige prvaka biti vjerojatno najdulja u povijesti. Počinje krajem listopada 2021., a završit će tek početkom srpnja 2022. Razlog je jasno Svjetsko prvenstvo u Fukuoki u svibnju, zbog čega će se nadmetanja u Europi morati privremeno obustaviti.

Nadalje, ova je sezona Lige prvaka ukupno 58. Iako se zapravo igra 59 sezona, ali nemojmo smetnuti s uma da je sezona 2019./20. obustavljena i zbog pandemije koronavirusa poništena u rano proljeće, iako su do kraja natjecanja po skupinama ostala još tek 2-3 kola.

Što se ove sezone tiče, Hrvatska u nju ulazi s dva kluba. Jadran je u skupini A, a Jug Adriatic osiguranje u B skupini. Kako je kronološki prva na rasporedu A skupina, predstavimo je u osnovnim crtama, kroz same klubove.

Skupina A – Jadran, Barceloneta, Novi Beograd, Radnički, Brescia, Ferencvaros, Olympiacos, Dinamo Tbilisi

Temeljna značajna ove skupine je da će iz nje na završni turnir u Beograd (30. lipnja – 2. srpnja 2022.) samo tri najbolja kluba. Mjesto za Novi Beograd je unaprijed rezervirano jer su oni domaćini Final 8.

Jadran – o našem klubu sve znamo, iz praćenja ljetnog prijelaznog roka, najava sezone i dosadašnjih utakmica Prvenstva Hrvatske i kvalifikacija za Ligu prvaka. Momčad koja je dovela Bukića, Dobuda, Harkova, Čagalja, Anića, a od ranije ima Šetku, Marinića Kragića za cilj ima po mogućnosti vidjeti Final 8. Neće biti jednostavno jer je konkurencija nesmiljena.

Barceloneta – od ljetos s novim trenerom, našim Elvisom Fatovićem. Prva zvijezda, vođa momčadi je i dalje Felipe Perrone. Uz njega sjajni branič Bustos, još opasniji šuter Granados, velika vratarska budućnost Unai Aguirre koji je ljetos stigao iz momčadi Barcelone. Otišli su neki sjajni igrači poput Srbin Milana Aleksića, pa ljevorukog reprezentativca Blai Mallaracha, kao i Michaela Bodegasa koji igra skoro na svim pozicijama. Odlika njihove igre je pokretljivost.

Novi Beograd – s gotovo pa neograničenim proračun, ‘nakrcali’ su se pojačanjima (Mandić, Vlachopoulos, D. i G. Pijetlović, Jakšić, V. i S. Rašović, sjajni mladi centar Miroslav Perković. Zapravo, ne samo što su domaćini završnog turnira, oni su sasvim jasno igračkim akvizicijama stavili do znanja da ove sezone žele otići do kraja, do naslova.

Radnički Kragujevac – odlična mlada momčad koja nije baš slučajno prošle sezone osvojila Premier ligu usred Zagreba protiv tada jake Mladosti i u finalu Jug Adriatic osiguranja. Doveli su našeg Josipa Vrlića, ali i Miloša Ćuka. U momčadi je nadareni mladi Marko Radulović, MVP Europskog prvenstva do 20 godina, pa vrlo neugodni crnogorski ljevak, Aleksa Ukropina. Nikome oni neće biti lagan suparnik, dapače.

Brescia – aktualni prvak Italije koji je ipak, čini se slabiji no prošle sezone. Nema više našeg Jokovića, pa Vlachopoulosa, Del Lunga, Canelle… Tešanović i Vapenski nam se ne čine pojačanja na istoj razini, iako je dobar ‘ulov’ sigurno kanadski centar Constantin-Bicari, a posebno Stefano Luongo. A opet, kada pogledate sastav u kojem su Gitto, Renzuto, Dolce, Presciutti, to ne može biti loše. Uz jaku kariku na klupi u liku trenera Alessandra Bova.

Ferencvaros – nije više onakve snage kakve su bili prije nepune dvije godine kada su osvojili naslov prvaka Europe, ali kada u momčadi imate Denesa Vargu, između vratnica mladog čuvara mreže pred kojim je najmanje desetljeće ‘nošenja’ Mađarske, Somu Vogela, pa ludo nadarenog mladog braniča (20 godina) Vigvarija, ali i pojačanja od kojih se izdvaja ruski razarač, Daniil Merkulov… Dosta smo rekli. Uz sve, još jedan odličan trener – Zsolt Varga.

Olympiacos – nije baš da je pandemija prošla, ali koronakriza u Sportskom društvu Olympiacos definitivno je. To se odmah primijetilo po prijelaznom roku u kojem je trener Vlachos u Pirej vratio Bušlju, Kolomvosa, Fountolulisa, doveo Bijača, Filipovića i Gouvisa, pa i mladog Crnogorca Đuru Radovića. U momčadi ima dosta starijih igrača, ali u njihovom slučaju to i ne bi trebalo biti otegotna okolnost. Zato jer kroz Grčko prvenstvo mogu pola momčadi i odmarati.

Dinamo Tbilisi – jedini sastav koji je u ovoj skupini apsolutno bez ikakvih šansi. Bez šansi čak i za bod. Bilo bi čudo doista da ga nekomu ‘otkinu’. Nisu ta klasa.

Pratite nas i dalje na hvs.hr jer slijede najave gostovanja Jadrana u Barceloni, ali i najava B skupine, te dubrovačke utakmice u kojoj će jugaši u srijedu ugostiti Waspo 98 Hannover.