hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Liga prvaka / 16. listopada 2021.

LIGA PRVAKA – Sa Zvončaca i Save vidi se Europa (prijenos na Sport klubu 3)

Večeras se u četiri europska bazena igraju prvi susreti završnog kruga kvalifikacija za Ligu prvaka. Sve utakmice počinju u gotovo pa isto vrijeme, odnosno samo barcelonska utakmica počinje pola sata kasnije u odnosu prve tri. Hrvatskom je vaterpolu jasno daleko najzanimljivija ona splitska, pa čak i neovisno tomu što smo naveli i što nije moguće ni sakriti da je Jadran izraziti favorit. Ovotjedno prvenstveno gostovanje jadranaša u Zagrebu u kojem su Splićani slavili 15:7 nije da samo navodi na takav zaključak, već i dokazuje i ispravnost nadanja domaćina. Iako, priupitate li goste iz metropole oni se s time sigurno ne bi složili. Respektiraju neupitnu vrijednost Jadrana, ali imaju jednako tako i vjeru i nadu u sebe same. Sportski razumljiv i ispravan stav.

– Ne treba nas utakmica u Zagrebu protekle srijede zavarati – naglašava kapetan jadranaša, Anđelo Šetka.

– Nipošto ne smijemo podcijeniti Mladost na temelju nedavne utakmice. Večerašnjoj utakmici moramo pristupiti na pravi način i vjerujem da će ishod ove, kao i uzvratne utakmice u Zagrebu biti za nas pozitivan – dodao je Šetka.

U svakom slučaju, nije neispravno utvrditi da se sa Zvončaca, jednako kao i sa Save vidi Europa. Kontinentalna kup nadmetanja ne ginu ni jednima, ni drugima. Kome Liga prvaka, a kome Eurokup, ostavimo odluku za jedino mjerodavno mjesto… bazen.

Prijenos splitske utakmice Jadrana i Mladosti moguće je pogledati u prijenosu na Sport Klub 3 televiziji i LEN TV-u.

Što se ostalih parova tiče, jednonacionalni kvalifikacijski dvoboj vidjet će i Mađari. Szolnok je u prvoj utakmici domaćin Orvosi Sport Clubu ili jednostavnije, OSC-u. Szolnok nije ista momčad od prošle sezone. Legendarni vratar Viktor Nagy je okončao karijeru, a ubojita ljevica Filip Filipović je otišao u atenski Olympiacos. Obojica igrača su inače bili ključni prošle sezone u pobjedama Szolnoka u finalu Eurokupa i Mađarskog prvenstva, baš nad momčadi OSC. Ujedno, otišao je i centar Duško Pijetlović. Gost je malo mijenjao svoj sastav tijekom ljeta u smislu odlazaka, ali silno su se pojačali za dvojicu velikih mladih nada mađarskog vaterpola Mate Aranyija i Vince Vigvarija iz UVSE-a. Što se Szolnoka tiče, ondje su pak čak dvojica ljetos pristiglih Hrvata, ljevoruki Ivan Domagoj Zović i branič Kristijan Milaković.

U Savoni će istoimeni domaćin dočekati beogradsku Crvenu zvezdu, momčadi koje su prošle sezone osvojili treće mjesto u svojim državama. Istina, Zvezda je osvojila nacionalni kup. Zanimljivo, Savona je sve prethodne tri euro-utakmice, dakle cijeli turnir drugog kvalifikacijskog kruga, odigrala neodlučeno. Nekim ‘zakonima matematike’ rekli bi da je onda u Savoni najmanje ostvariv remi.

Kronološki posljednja utakmica odigrat će se u glavnom katalonskom gradu gdje aktualnom talijanskom prvaku Brescii dajemo ipak laganu prednost u srazu protiv Barcelone.

Parovi i satnica kvalifikacija, prva utakmica:

(18.30) SPLIT Jadran – Mladost (Sport klub 3)
(18.30) SZOLNOK Szolnok – OSC
(18.30) SAVONA Savona – Crevna zvezda
(19.00) BARCELONA Barcelona – Brescia

Uzvratne su utakmice na rasporedu u srijedu, 20. listopada.