Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Liga prvaka / 28. September 2022.

LIGA PRVAKA – Mladost u kvalifikacijama u Herceg Novom (LEN TV)

Turnirima u Herceg Novom (Crna Gora), Mouscronu (Belgija), Nijverdalu (Nizozemska) i Oradei (Rumunjska), a koji počinju u četvrtak, 29. rujna, počinje nova klupska vaterpolska euro-sezona. Riječ je o prvom krugu kvalifikacija za Ligu prvaka.

Vezano uz turnir u belgijskom gradu Mouscronu, valja samo malo pojasniti. Ondje neće nastupati niti jedan belgijski klub, već je domaćin turnira francuski prvoligaš Tourcoing. Naime, gradovi Tourcoing (Francuska) i Mouscron (Belgija) su susjedni, gotovo pa spojeni gradovi između kojih prolazi granica Francuske i Belgije. Iako državna međa, to je danas praktički samo neprimjetna, administrativna crta.

Nama je ipak najzanimljiviji turnir u Herceg Novom iz razloga što ondje nastupa jedini hrvatski klub u ovom najranijem stupnju kvalifikacija, Mladost iz Zagreba. Uz domaćina, Jadran iz Herceg Novog, na papiru se Mladost čini jednim od favorita za prva dva mjesta, ali nikako ne bi valjalo podcijeniti još jednu momčad.

Turskog doprvaka ENKA iz Istanbula, čiji je sponzor moćna i vrlo bogata turska tvrtka ENKA čiji je pak vlasnik inače sa Sandžaka. U ENKA-i je svojedobno igrao naš legendarni bivši reprezentativac, danas trener Primorja EB, Igor Hinić i Damir Burić . Danas je ondje, sad već drugu sezonu, drugi bivši član Barakuda, Paulo Obradović. Riječ je o ozbiljnom sastavu koji sigurno nije došao u Herceg Novi bez ambicija. Preostala dva kluba ne bi trebala predstavljati preveliku prepreku. Riječ je o slovačkom predstavniku Novaky i litavskoj momčad, Žaibas.

– Posebno nam je bitna prva utakmica na turniru, a to je upravo ENKA. Osim našeg Obradovića, za njih igra još nekoliko turskih reprezentativaca. Za Turke smo se zato pomnije pripremali. U ovoj utakmici moramo biti pravi kako bi imali određenu mirnoću sve do posljednjeg kola kada igramo s domaćim Jadranom, te kada bi mogli i odigrati bez prevelikog opterećenja – rekao je uoči odlaska u Herceg Novi, trener mladostaša, Zoran Bajić.

Ono što sigurno nedostaje Zagrepčanima, ali u solidnoj mjeri to vrijedi i za ostale momčadi (poput recimo Jadrana HN) jest nedostatak vremena za odgovarajuće pripreme, uigravanje, upoznavanje. U Mladosti je naime dosta novih igrača, tu su i trojica koji su još do prije 20-ak dana igrali za Gruziju na EP u Splitu (Jelača, Dadvani i Adeišvili), pa potom dobili zasluženi odmor itd.

– Kompletirali smo se tek 14. rujna što je jasno premalo vremena za neko bolje uigravanje – naglasio je trener Žabaca, Zoran Bajić.

Tri najbolje plasirane momčadi iz skupina A, C i D plasirat će se u drugi krug kvalifikacija za Ligu prvaka, dok će ostale momčadi nastaviti s nadmetanjem u novoutemeljenom Challenger kupu.

Parovi i satnica turnira u Herceg Novom

Četvrtak, 29. rujna – 1. kolo:

(17.00) Mladost – Istanbul

(19.00) Jadran (HN) – Žaibas

Slobodni su Novaky

Petak, 30. rujna – 2. kolo:

(10.00) Žaibas – Mladost

(12.00) Novaky – ENKA

Slobodan je Jadran (HN)

Petak, 30. rujna – 3. kolo

(17.00) Mladost – Novaky

(19.00) Jadran (HN) – ENKA

Slobodan je Žaibas

Subota, 1. listopada – 4. kolo

(17.00) Žaibas – Novaky

(19.00) Jadran (HN) – Mladost

Slobodna je ENKA

Nedjelja, 2. listopada – 5. kolo

(10.00) ENKA – Žaibas

(12.00) Jadran (HN) – Novaky

Slobodna je Mladost

Kvalifikacijski turniri Lige prvaka – 1. krug:

Skupina A (Nijverdal, Nizozemska) – Hot Ravijn, Vasas, Steaua, Invictum Sarajevo, Primorac Kotor

Skupina B (Oradea, Rumunjska) – Oradea, Savona, Galatasaray, Tel Aviv

Skupina C (Herceg Novi, Crna Gora) – Jadran (HN), Mladost, ENKA, Novaky, Žaibas

Skupina D (Mouscron, Belgija) – Tourcoing, Panionios, Vitoria Guimaraes, Banja Luka, KVIK Kastrup