Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Liga prvaka / 20. December 2022.

LIGA PRVAKA – Jugaši kod Fradija (SK 3)

Dvoboj dva branitelja naslova državnog prvaka, ali i ‘svježa’ pobjednika nacionalnog kupa. To je, između ostalog, susret Ferencvarosa i našeg Jug Adriatic osiguranja u srijedu navečer u Budimpešti. Upravo će ta utakmica, poradi satnice odigravanja, ujedno biti i posljednja utakmica cijele Lige prvaka u godini 2022.

Jugašima u posljednje vrijeme nisu baš u ugodnom sjećanju ostali susreti s Fradijem, kako Mađari tepaju svojem velikom sportskom društvu Ferencvaros. Nadalje, gostovanja u Budimpešti su uvijek i za svaku momčad u svijetu vaterpola bila iznimno zahtjevna i teška.

– To vrijedi i za nas. Imamo u posljednjih nekoliko godina negativan omjer s Ferencvarosem, ali ostajem pri onomu što sam tvrdio i prošli tjedan, uoči gostovanja u Beogradu. Nama su ključne kasnije uzastopne utakmice protiv Sabadella, Spandaua i OSC-a. To su susreti u kojima imamo imperativ osvajanja bodova – tako govori Vjekoslav Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja.

Jasno, to ne znači da Dubrovčani smireno ili s bijelom zastavom dolaze u Budimpeštu. Tako ova momčad ne ide nikome u goste, ali su svjesni i s kim imaju posla.

– Dvojica naših bivših igrača, Argyropoulos i Merkulov, međutim meni jako dobar Erik Molnar, pa Vigvari, Jansik, vratar Vogel… Sve odreda mađarski reprezentativci, srebrni iz Splita, s Europskog prvenstva na kojem su sjajno igrali, a upravo pod vodstvom Zsolta Varge koji je i preslikao igru Ferencvarosa u reprezentaciju. Brzi, pokretljivi, stalne i česte izmjene pozicija gdje isti igrači igraju i beka i vanjskog, na desnoj i lijevoj strani. I da… još nisam spomenuo zamislite koga, Denesa Vargu! To im je još uvijek najbolji igrač.

Jugašima pak jedan bitan igrač nedostaje.

– Oslabljeni smo za Franka Lazića. Gripa je ušla u naše redove, nadam se samo da će na tome i završiti. Izostanak Lazića je za nas velik udarac jer se radi o igraču iz prve sedmorke – napominje trener Dubrovčana, Vjeko Kobešćak.

S druge strane, Zsolt Varga, trener Ferencvarosa, ali i izbornik Mađarske o Gosparima zna sve. To uostalom čak niti ne krije.

– Jug je dosta izmijenjen od prošle godine, gledao sam sve njihove utakmice ove sezone. Igraju vrlo dobar, aktivan vaterpolo, na visokoj razini.

Hoće li biti dostatno visoka razina i za izvući bod, kamo sreće sva tri iz Budimpešte, doznat ćemo uskoro. Ove srijede, od 20.30 uz prijenos na Sport Klub 3, ali i u programu LEN TV.

Uzbudljivo će biti u Beogradu

Vrlo zanimljive parove donosi ovo, 4. kolo B skupine Lige prvaka. Uz nama najinteresantniju utakmicu (Ferencvaros – Jug Adriatic osiguranje), u prvi plan iskače par Novi Beograd – Brescia. Dva vodeća sastava.

Talijani s našim Harkovom imaju stopostotan učinak u prva tri kola. Domaćin je pak izgubio 2 boda na koja su možda računali protiv naših jugaša, proteklog tjedna. Istina da Novi Beograd kao domaćin Final 8 ima zajamčen nastup na završnom turniru, ali momčadi trenera Gocića (još više tamošnjoj klupskoj upravi) nije svejedno kako se predstavljaju i u grupnoj fazi.

Marseille dočekuje berlinski Spandau 04 nakon što su u prethodnom kolu izgubili već dobivenu utakmicu protiv Ferencvarosa u Budimpešti (9:8). Nijemci su možda u nekom blagom naletu, u nacionalnim okvirima (ili je Waspo 98 Hannover u krizi), pa možda to djeluje upozoravajuće.

– Naša momčad je ove sezone sazrela i zasad postižemo pristojne rezultate, ali još uvijek čekamo prvu pobjedu u Ligi prvaka. Marseille je jak suparnik, ali morat će odigrati jako dobro ako nas žele pobijediti. Spremni smo za zahtjevnu utakmicu – veli Mateo Ćuk, zagrebački centar Spandaua 04

U Budimpešti će se u srijedu odigrati još jedna zanimljiva utakmica. Domaći OSC dočekuje španjolski Sabadell. Mađari se nadaju posrnuću jugaša ne bi li ih pretekli na tablici u slučaju pobjede nad Kataloncima. Sabadell želi bijeg s dna, nakon samo 1 boda iz tri utakmice, a nije da nemaju snage i kvalitete za takvo što.

Sve utakmice mogu se gledati i u prijenosu na LEN TV

Foto:Zvonimir Panđa