hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Liga prvaka / 21. rujna 2021.

LIGA PRVAKA – Jadran starta u kvalifikacijama

Prvi hrvatski klub koji započinje sezonu 2021./22. je splitski Jadran. Upravo onaj koji se minulog ljeta najviše pojačao. ‘Dream Team’ sa Zvončaca, družina koja će u domaćim vodama tražiti oba hrvatska trofeja, ima i u europskim relacijama jedan cilj. Ući u Ligu prvaka, izboriti jedno od mjesta u dvije skupine ovog natjecanja. No, na tom putu Jadranov brod mora proći kroz kvalifikacije i to od samog starta, odnosno od prvog kvalifikacijskog kruga. Istini za volju, za momčad koja ima Bukića, Harkova, Dobuda, Čagalja, a od ranije Šetku, Burića, Z. Butića, Delića, problema ne bi trebalo biti. Posebno ne u ovom stupnju natjecanja, u kvalifikacijskoj skupini gdje četiri momčadi idu dalje, a od suparnika s iznimkom budimpeštanskog OSC-a nitko se ne doimlje baš prevelikom ili preopasnom preprekom.

– Ne samo ja, nego svi, cijela momčad, uprava s nestrpljenjem čekamo ove prve naše službene utakmice kako bi vidjeli otprilike barem neku sliku naše vrijednosti. Iako, niti ta slika neće baš biti najjasnija ili najbolja moguća jer smo svi ipak vrlo kratko na okupu – prije polaska iz Splita će trener Jadrana, Mile Smodlaka.

Jadranašima je inače u goste proteklog vikenda došao njemački prvak Waspo 98 Hanover i ako je suditi po Smodlakinim riječima, trener Jadrana, to je izgledalo sjajno.

– Točno, ali to su ipak trening-utakmice. Idemo pričekati ‘pravu’ utakmicu pa davati ocjene. Sigurno ćemo mi i napredovati, ali mislim da ovako kako momčad sada djeluje, izgleda, da će biti dostatno za prolazak skupine.

Čak i neovisno nekim manjim zdravstvenim problemima jadranaša, crijevne viroze koja je izmorila centarsko pojačanje Nikšu Dobuda, a određeni vid viroze nije zaobišao ni Konstantina Harkova i Zvonimira Butića. Ipak, Jadran je krenuo put Crne Gore u kompletnom sastavu izuzev juniorskih reprezentativaca poput Stojanca, Jankovića, Tiozza… koji su se večer prije odlaska Jadrana u Podgoricu tek vratili u domovinu s EP na Malti. Logično je bilo mladićima dati malo odmora.

Što se konkurencije tiče, budući da je sam početak sezone, te nitko još nije ni odigrao niti jednu utakmicu (s iznimkom OSC-a u Mađarskoj gdje su odigrana dva prvenstvena kola), malo je spoznaja o formi igrača ili sastava.

Najopasniji konkurent Splićanima je svakako OSC koji je minimalno mijenjao momčad. Otišla su dvojica, ali i došla dvojica igrača i to mladih mađarskih reprezentativaca od kojih je za izdvojiti Vincea Vigvarija, jednog od najvećih talenata mađarskog vaterpola. Tu su i dalje centar Harai, pa onda ‘krvnik’ Barakuda iz Tokija, Krisztian Manhercz koji je u četvrtfinalu postigao 7 golova protiv Hrvatske… To je jak sastav.

Grčki Apollon iz Smyrne je izmijenio ljetos 7-8 igrača. Toliko ih je otišlo, toliko novih pristiglo, a jedan je došao iz Hrvatske. Ljevoruki Ante Visković iz Mladosti, inače baš jadranaš.

Crnogorski prvak Jadran iz Herceg Novog je domaćin turnira u Podgorici. Igraju ondje iz razloga što je njihov bazen u Herceg Novom ljetos razoren u olujnom nevremenom, krov se urušio, te se ondje neće igrati još najmanje godinu dana. Osim bazena, Novljani su ostali i bez najboljeg igrača, ljevaka Đure Radovića koji je otišao u Olympiacos, dok su u španjolski Sabadell prešli Bjelorus Kanstantin Averka i Dušan Baničević, dok je u talijanskom prvaku Brescii, Filip Tešanović.

Ruski Sintez iz Kazanja je dosta iskusna momčad s centrom Lisunovom, tu su i Latipov, Bičkov, Derevjankin, Sučkov, Rižov Alejničev… Zanimljiv sastav, vrijedan opreza.

Istanbulska ENKA na vratima ima najstarijeg igrača u kvalifikacijama Lige prvaka, vratara Atillu Sezera koji je prije tjedan dana baš proslavio 46. rođendan!? Ipak, prva violina ovog sastava je dobro nam znani, Paulo Obradović koji je pristigao ljetos iz Dubrovnika.

Konačno, Žaibas dolazi iz Vilniusa, glavnog grada Litve koja je daleko poznatija i uspješnija po košarci nego po vaterpolu. Oni teško da će i boda osvojiti, neovisno što je u njihovim redovima Crnogorac Blagoje Ivović (41), koji je svojedobno igrao za makedonsku reprezentaciju, ali i poznate klubove poput Barcelonete.

JADRANOVE UTAKMICE U PODGORICI

Srijeda, 1. kolo: (18.30) Jadran (HN) – Jadran Split
Četvrtak, 2. kolo:
(16.30) Apollon Smyrna – Jadran
Petak, 3. kolo: (20.30) OSC Budimpešta – Jadran
Subota, 4. kolo: (10.45) Jadran – Sintez Kazanj
Subota, 5. kolo:
(16.30) Jadran – Žaibas
Nedjelja, 6. kolo: (12.30) ENKA Istanbul – Jadran

SKUPINA A – Savona

Savona

Terrassa

Montpellier

Primorac Kotor

Vitoria Guimaraes

Varšava

SKUPINA B – Podgorica

Jadran Herceg Novi

Jadran Split

OSC Budimpešta

ENKA Istanbul

Apollon Smyrna

Sintez Kazanj

Žaibas Vilnius