hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Liga prvaka / 24. rujna 2021.

LIGA PRVAKA – Jadran poražen od Mađara

Splitski Jadran pretrpio je prvi poraz na podgoričkom kvalifikacijskom turniru Lige prvaka. Puno bolji od našeg predstavnika bio je budimpeštanski OSC slavivši 14:9, s tim da je nakon tri četvrtine bilo 14:7 za Mađare. Jadranu jasno nije ugrožen prolazak skupine, budući da prve četiri momčadi s ovog turnira idu u drugi krug kvalifikacija. 

U petak navečer je OSC ‘očitao’ malu lekciju našem predstavniku, što i ne mora nužno biti loše, posebno ne u samom uvodu u sezonu. Daje priliku, puno jasniju sliku treneru što valja popraviti, gdje trenutačno ‘šepa’ ili curi. Nažalost, protiv mađarskog sastava je malo toga, ako i išta bilo na mjestu. Momčad iz Budimpešte je posebno imponirala sjajnom selekcijom šuta, odabirom pucanja, ali više od svega preciznošću. Najveći je dio golova OSC postigao s vanjskih pozicija, sa 6-7 metara. Bilo je tu i pogrešaka u splitskoj obrani koja je onda Mađarima i malo olakšavala posao, ali generalno OSC-ov napad je ono što bismo mogli nazvati modernim načinom igranja vaterpola. Ferenc Salamon je bio igrač koji je u otvaranju radio najveće probleme Jadranu, postigao je tri gola u prvih četvrtinu i pol. To je bilo razdoblje igre u kojima je rezultat bio još poravnat (6:6), s naizmjeničnim vodstvima obaju sastava.

Potom, u samo minutu i pol OSC postiže čak tri pogotka. Redom, Vigvari (šut s vanjske pozicije), pa Manhercz (iz peterca), a onda i Sziladi (protunapad). U čas je bilo 9:6, a to je već signal za veliku opasnost kada se igra protiv mađarskih sastava. Ukoliko im se dopusti njihov žrvanj, žrtva lagano u nju upada.

U trećoj se četvrtini baš to i dogodilo. U napadu našeg predstavnika stala je realizacija igrača više (od 4 takve situacije, samo jedna iskorištena u razdoblju same završnice druge i početka treće četvrtine). S druge pak strane OSC je bez milosti trpao, uglavnom šutevima iz daljine, iako bilježimo i jedan pogodak centra Haraija. Do kraja treće četvrtine je OSC napravio razliku od čak 7 golova ili 14:7, te je tog trenutka jasno utakmica bila de facto završena.  

Sastav trenera Daniela Varge je odlično zaustavio Konstantina Harkova (bez gola) na desnoj strani Jadranovog napada, a izuzev početnog gola (za 1:0) i pogotka iz peterca, ovog puta nije ni Marinić Kragić bio na razini prijašnjih izdanja.  

Jadranaši u subotu igraju dvije utakmice. U prijepodnevnim satima ih čeka ne baš jednostavan suparnik, vrlo dobri ruski sastav Sinteza, dok će poslijepodne imati ‘relaksirajući’ nastup protiv prvaka Litve.

Rezultati petka, skupina B (Podgorica):

Apollon Smyrna – Žaibas 21:6

Jadran (HN) – Sintez Kazanj 12:6

OSC – Jadran Split 14:9

Slobodna je bila ENKA Istanbul

Poredak: OSC 9 (3), Jadran (HN) 9 (4), Jadran Split 6 (3), Apollon 6 (4), Sintez 3 (4), ENKA 3 (3), Žaibas 3 (0).

Parovi i satnica dvokola, subota, 24. rujna)

09.00 Žaibas – OSC

10.45 Jadran Split – Sintez Kazanj

12.30 ENKA – Apollon Smyrna

U ovom kolu slobodan je Jadran (HN)

16.30 Jadran Split – Žaibas

18.30 Jadran (HN) – Apollon Smyrna

20.30 OSC – ENKA Istanbul

Slobodan je Sintez Kazanj