Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Liga prvaka / 24. svibnja 2023.

LEN predstavila novi sustav natjecanja Lige prvaka

Od sezone 2023./34. vrhovno klupsko vaterpolsko natjecanje u Europi doživjet će određene izmjene. Europska organizacija vodenih sportova (LEN) službeno je izvijestila nacionalne saveze i klubove o promjenama koje će stupiti na snagu od jeseni ove godine.

Broj klubova sudionika Lige prvaka ostaje isti (16), ali sve ostalo se bitnije mijenja. Što se tiče sustava natjecanja, on će sada izgledati ovako:

– kvalifikacije (borba za 4 mjesta)

– 1. etapa – 4 skupine od po 4 kluba

– 2. etapa – 2 skupine od po 4 kluba

– 3. etapa – Final Four

Dakle, manji je broj skupina, te će po dva najbolja u skupini u 1. etapi izboriti pravo nastupa u 2. etapi. Jednako će tako po dva najbolja iz dvije skupine u 2. etapi izboriti pravo sudjelovanja na završnom turniru.

Velika je izmjena i po pitanju završnog turnira koji se vraća na format četiri najbolje momčadi ili Final Four.

Klub koji se prijavi i dobije domaćinstvo Final Foura ne stječe time automatski pravo sudjelovanja na završnom turniru.

Pravo izravnog nastupa u Ligi prvaka stječu prvak Europe i prvaci 11 država koje imaju najbolji nacionalni klupski rejting koji je nedavno promovirala LEN.

Temeljem tog rejtinga, 11 državnih prvaka koji su osigurali nastup u Ligi prvaka 2023./24. su – Pro Recco (Italija), Ferencvaros (Mađarska), Barceloneta (Španjolska), Jadran Split (Hrvatska), Olympiacos (Grčka), Novi Beograd (Srbija), Spandau 04 (Njemačka), Marseille (Francuska), Jadran Herceg Novi (Crna Gora), Steaua ili Oradea (Rumunjska), te Dinamo Tbilisi (Gruzija).

Ujedno, prema novom sustavu i propozicijama Lige prvaka, branitelj naslova najboljih će jedini biti oslobođen plaćanja kotizacije, dok svi ostali plaćaju, ali umanjenu. Ukupno 30.000 eura, a ne kao dosad 35.000 eura.

Također, država koja da prvaka Europe odnosno pobjednika Lige prvaka, stječe pravo i na još jedan klub u Ligi prvaka.