Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
U18 reprezentacija / 16. August 2022.

JUNIORSKO SP (m) – Poslijepodne (16.00) s Australijom za ulazak u 8

Na juniorskom Svjetskom prvenstvu za muškarce (do 18 godina) ušli smo u najzanimljiviji dio. To ni približno ne znači da je sve dosad bilo nezanimljivo, a još manje nebitno. Međutim, sada slijedi eliminacijski dio, ono razdoblje na turniru kada više nema prilike za ‘popravnim ispitom’. Ona faza u kojoj se svaka pogreška skupo ‘plaća’ u vidu ispadanja iz primjerice borbe za medalju. To posebno vrijedi dakako za osminu finala i četvrtzavršnicu.

Hrvatska je osvajanjem drugog mjesta u A skupini, iza Mađarske, izborila osminu finala. U njoj će još suparnik biti reprezentacija Australije. Već danas (utorak, od 16.00 sati). Riječ je o momčadi koja je u skupini B zauzela 3. mjesto iza nedodirljive Grčke, te na drugoplasirane Nizozemske. Momčadi za koju je naš izbornik Koljanin napominjao prije početka turnira da se radi o nadarenoj generaciji zanimljivih igrača, a što su i pokazali pobijedivši Australce 14:10. Ne samo to, već i izgubivši od Grčke samo gol razlike (12:11).

Što se današnjih suparnika tiče, Australija je u skupini osim poraza od Nizozemske, izgubila još od Grčke (8:19), tijesno svladala Tursku (13:12) i Brazil (12:10). Imamo li razloga strahovati od Australaca?

Pa, ako uđemo u nekakav njihov ‘mlin’ neorganiziranosti onda će straha biti. No, ako odgovorimo na postavljene zahtjeve na pravilan način i na njihovu fizičku snagu, onda bi mislim trebali pobijediti

– odgovara naš izbornik juniora, Hrvoje Koljanin.

Ono što mi još ne znamo o nama, o ovoj generaciji ovog ljeta, je što mi možemo očekivati. To je najveći naš problem. Cijelo ljeto sve što smo imali je jedna ozbiljna utakmica s Mađarima, sada u skupini. To je premalo da bi sada mogao reći kako ćemo mi izgledati u osmini finala.

Kakvi su ti Australci? Jesu li onakvi što je karakteristično za njihovu seniorsku reprezentaciju, plivački moćni?

Jesu. Tehnički nisu sigurno na rangu onog što ima njihova A reprezentacija, ali se vidi da se tu radi s njima, s tim igračima, da je to ozbiljan projekt. Oni su sve namučili u skupini, a i bili su u jačoj skupini od naše. Uostalom, Australci su s tim Nizozemcima koji imaju jako zanimljivu i dobru generaciju, igrali za drugo mjesto u skupini.

Što Australiji ipak ne odgovara odnosno što ćemo mi onda odigrati, nametnuti?

Pokušat ćemo nametnuti agresivnu obranu uz određene zadatke u napadu s puno kretanja. napada na gol. To je recimo ono što nismo radili protiv Mađara. Moramo biti agresivniji jer čak i protiv Mađara, unatoč tomu što smo primili 9 golova tada, ipak smo primili čak 6 iz igre. To znači da možemo puno bolje reagirati

– napominje hrvatski izbornik juniora, Hrvoje Koljanin.

Prvo i najbitnije, valja danas pobijediti Australce. Ukoliko vas zanima tko čega pobjednika te utakmice, to je Srbija. Prvoplasirana u C skupini, za prvo je mjesto svladala Italiju 16:13. No, ne preskačimo suparnike i utakmice. Za ulazak u 8 najboljih na svijetu, pod svaku cijenu valja dobiti momčad s točno druge strane svijeta.

FOTO: S.Sandić