hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Kup Hrvatske, Seniori / 23. siječnja 2021.

Jugaši zasluženo u finalu Kupa

Vaterpolisti Juga Adriatic osiguranja ušli su u jubilarno 10. uzastopno finale Hrvatskog kupa. Jadran je pružio i više no solidan otpor, obrambeno čak i sjajno, ali to razdoblje nije trajalo duže od četvrtine i pol. Jugaši su u biti iskazali ‘dužu klupu’, puno veći odabir kvalitetnijih i iskusnijih igrača, te je realno to bilo i presudno u pogledu konačnog rezultata. Kada se k tomu još doda da je Jadran bio i oslabljen za ozlijeđenog reprezentativca Zvonimira Butića, onda su doista manevarske sposobnosti trenera Jadrana, Mile Smodlake bile limitirane.

Splićani su doduše počeli utakmicu bez klasičnog centra i dobar dio prve dvije četvrtine tako i igrali. To je taktika kojom se dodatno ojačala obrana, ali i spriječila kontra jugaša čega su se Splićani opravdano pribojavali.

Jadran je za njih odlično otvorio, poveo 2:0 (Marinić Kragić i Šetka). Obrambeno su uspjeli Splićani onemogućiti Jugovu distribuciju lopte na 2 metra, a sjajan je posao radio blok, dakle vrlo angažirana igra jadranaša u obrani. Samo u drugoj smo četvrtini ubilježili čak 4 bloka Splićana. Igrač više generalno nije bio dobar s obje strane i to cijelu utakmicu, što je ipak više moglo ići na ruku jadranašima jer inače Gospari i u ovom dijelu ‘lome’ svakog suparnika.

Koliko je ipak Jug AO snažan i opasan, dokazali su u manje od jedne minute prve dionice Benić i Garcia koji su šutevima s vanjske pozicije u tren izjednačili na 2:2. Jadran je ipak uspio završiti prvu četvrtinu u svoju korist (Milardović, 2:3 manje od dvije minute). Tu je Jadran samo malo zastao ili bolje, Jug AO silovitije krenuo. S četiri uzastopna pogotka (Papanastasiou, Žuvela, Garcia i Fatović) Dubrovčani su preokrenuli na 6:3.

Kada je početkom treće dionice prvo Fatović pogodio za 7:4, a onda Merkulov iz protunapada povisio prednost na 8:4, manje-više je pobjednik odlučen.

Četiri gola prednosti su Dubrovčani održavali sve do posljednje 2-3 minute kada je Jadran uspio smanjiti na dva pogotka zaostatka, što je na koncu bio i konačan rezultat utakmice.

Mile Smodlaka, trener Jadrana:

– Čestitam prije svega Jugu na zasluženoj pobjedi. Mi jesmo dobro krenuli, ali smo opet imali i neke padove u igri. To je ono što sam i prije govorio. Mi imamo problem ‘kratke’ klupe. Pokriveni smo dobro po svim pozicijama, ali nemamo dovoljno igrača, pa onda ni dovoljno snage. Mislim da smo dobro parirali Jugu, ali više nismo mogli.

Vjekoslav Kobešćak, trener Juga Adriatic osiguranja:   

– Jadran je pružio odličnu igru, dok smo mi krenuli stvarno dosta usporeno, neorganizirano kroz cijelu prvu četvrtinu. Nismo mi očekivali laganu utakmicu, a Jadran je pronašao način kako nam stvoriti velike probleme. Velike komplimente upućujem kolegi Smodlaki, ali isto tako i cijeloj momčadi Jadrana.