Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Euro kup / 18. svibnja 2024.

Jugaši uvjerljivo osvojili Eurokup

Gruž je na nogama, iako se igralo na Kantridi. Momčad Jug Adriatic osiguranja osvojila je Eurokup u sezoni 2023./24.

Zasluženo, pa čak u konačnici i glatko, svladavši suparnika u hrvatskom finala Eurokupa, momčad Primorja EB daleko boljom obranom u cijeloj utakmici, a ubitačnim napadom u drugoj polovici utakmice kada je i ‘pala’ odluka o pobjedniku.
Riječani su imali, što je i iz rezultata vidljivo ne baš samo problema s obranom, nego i možda još većih u napadu. Kako i ne bi kada im se suprotstavio vratar Toni Popadić u svojem ponajboljem izdanju (11 sjajnih obrana). Riječani su pak imali realizaciju igrača više 3-14, a s ovakvim brojkama je poraz najčešće neminovan.

Pozicija KlubPrve dvije četvrtine protekle su u igri generalno vrlo malo pogodaka (2:4 za jugaše u poluvremenu), podosta pogrešaka u napadu, dosta isključenja ‘bez lopte’ i prekršajima u napadu. Međutim, ono što valja naglasiti, niti jednog trenutka Jug Adriatic osiguranje nije ispuštao vodstvo iz ruku. Nisu dopuštali Riječanima niti izjednačenje. U prvoj je četvrtini bilo 0:2 i 1:3, nakon prve dvije četvrtine 2:4, a onda… Onda je krenuo Jugov žrvanj. Tko se u njemu nađe, rijetko koji bez poraza izađe.U trećoj dionici su Gospari postigli čak 6 golova, dakle polovicu u cijelom susretu. Proradio je Dubrovčanima i igrač više, ‘šibali’ su i šuteve s vanjske linije, ali bilo je i kontri, sjajnih asista odnosno sve je to bilo previše za mlađahnu momčad Primorja EB koja je u ovoj dionici definitivno pokleknula. Na kraju ove dionice već je bilo 10:4 za jugaše i tu je priči ovog finala bio kraj.Čestitke objema našim momčadima na ovom završnom turniru, a kako i dolikuje posebna čestitka pobjednicima, Jug Adriatic osiguranju koji je nakon 7 godina donio u Hrvatsku novi europski klupski trofej.IZJAVE

Marko Žuvela (Jug Adriatic osiguranje):
– Odigrali smo dvije odlične utakmice, i polufinale u petak i ovo finale. Nije lagano bilo, fizički iscrpljujuće. Cijela ova sezona je ubitačna s ritmom odigravanja utakmica, ali izvukli smo maksimum. Nanijeli smo ipak prvi poraz Primorju ove sezone u Europi pred njihovim navijačima. Prethodnih 9 utakmica u Rijeci su dobili, ovu desetu protiv nas nisu uspjeli, mi im nismo dali. Pobijediti sa 6 razlike nije malena stvar. Napravili smo ono vrlo bitno, a to je zaustavljanje njihove kontre koja je najveća njihova prednost, odlika, adut u igri. Kontrolirali smo igru, Popadić je bio fantastičan i nemamo što više pričati. Ovo je zapravo najljepša moguća pozivnica našim navijačima da nas podrže u što većem broju sljedećeg petka u Dubrovniku protiv Jadrana u drugoj finalnoj utakmici domaćeg prvenstva, da to izjednačimo na 1-1.

Maro Joković (Jug Adriatic osiguranje):
– Cijeli smo Final Four bili objektivno najkvalitetnija momčad. Jedino što nas je u finalu moglo možda poremetiti je domaći teren odnosno bazen, publika, atmosfera, euforija koja se opravdano stvorila oko ulaska Primorja u finale. Oni su doista napravili sjajan iskorak i na tomu im treba čestitati. To smo ipak sve uspjeli ‘isključiti’. I publiku i nervozu uoči finala uz poštivanje našeg dogovora. Mogu reći da je to funkcioniralo stvarno jako dobro. Na zavidnoj razini, svi smo bili gladne glave, znali smo što treba napraviti, te smo potpuno kontrolirali utakmicu.

Tin Brubnjak (Primorje EB):

– Mogu biti ponosan na svoju momčad, naravno. Mislim generalno, zato jer smo pokazali puno cijele ove sezone. Dizali smo se iz utakmice u utakmice. Sad je na kraju ipak velika razlika između 1. i 2. mjesta, razlika je u osjećaju, ali kad se sagleda cijela sezona nemamo za čim žaliti i moramo stvarno biti ponosni na sebe. Dakako, Jugu sve čestitke, bili su bolji, a na nama je sada samo nastaviti raditi.