Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Kup Hrvatske, Seniori / 2. prosinca 2023.

Jugaši u velikoj drami finala osvojili Kup

Dubrovački Jug Adriatic osiguranje osvojio je Hrvatski kup po 16. put, kada je ovaj klub u pitanju, pobijedivši u finalu u Zadru, sastav Jadrana i to raspucavanjem peteraca.
Jugaši su vodili 6:1 i 7:2, da bi Jadran uspio izjednačiti početkom zadnje četvrtine na 9:9, uz čak 7 pogodaka Lorena Fatovića pod kapicom Jadrana. U raspucavanju peteraca, u 7. je seriji pogodak odluke postigao veteran Gospara, Maro Joković.
Ovo su samo ‘isječci’ nezaboravnog sraza dostojnog finala nacionalnog kupa, ‘sudara’ dvije najbolje hrvatske momčadi koje su to uostalom u bazenu i dokazale. Primarno silnim izgaranjem, željom, neodustajanjem, rezultatskim obratima.

Kako je utakmica počela, činilo se da će brzo završiti. Naime, nakon prve četvrtine je bilo čak 5:1 za Jug Adriatic osiguranje, koji je otvorio s 4:0 (čak 3 gola Amerikanca Daubea). Početkom druge četvrtine bilo i 6:1, pa 7:2. Inače, potpuno isto kao prije dvije godine, u susretu istih klubova u finalu Kupa, ali tada u Zagrebu. Samo što je tada splitski sastav bio taj koji je visoko poveo. Razlika je sada bila samo u tomu što se u zadarskom finalu, suparnik koji je u početku izgledao izgubljen, uspio spektakularno vratiti. Malo po malo, ‘nagrizali’ su vodstvo Dubrovčana, da bi do kraja treće dionice došli na samo gol prednosti jugaša (9:8), a u prvim sekundama zadnje četvrtine i poravnanje (9:9).


Ključni, gotovo pa i isključivi čovjek tog preokreta bio je bivši jugaš, od ljetos jadranaš, hrvatski reprezentativac Loren Fatović. On sam je postigao 7 od ukupno 9 golova Jadrana! On je postigao prvi gol splitske momčadi (za 4:1), pa dva uzastopna za smanjenje dubrovačkog vodstva 7:3 i 7:4. Samo u trećoj dionici 3 gola (8:5, 8:6 i 9:8), te dakako izjednačujući (9:9). Klasična simultanka, šahovskim rječnikom.
U biti, da je Jaran imao još samo jednog malo raspoloženijeg pojedinca u svojim redovima, uz ovakvog Fatovića, možda ne bi niti došlo do raspucavanja peteraca.

No, valja spomenuti i da je dubrovački sastav imao nekoliko sjajnih prilika riješiti utakmicu i prije 32. minute. U trećoj četvrtini, kod vodstva 8:6, Kržić i Lazić su imali izvanredno veliku priliku, u razmaku od 2-3 sekunde. Ili Marko Žuvela, u zadnjoj minuti utakmice, s igračem više kada je s 2 metra promašio gol.
Opet, valja pohvaliti vratara jugaša, Tonija Popadića (12 obrana), ali i Matu Anića (6 obrana) koji je zamijenio Marcelića u drugoj četvrtini i pred kraj susreta ‘pohvatao’ neke bitne lopte koje su njegovim suigračima pomogli u održavanju remija od 9:9.

U raspucavanju peteraca, odluka je pala tek u 7. seriji, a dotad se između ostalog dogodilo da je jedan izvanredno siguran s 5 metara, Konstantin Harkov uspio oba puta promašiti gol. Zadnji gol, za 15:14 i jugaško slavlje postigao je Maro Joković.
Inače, za dubrovački je klub ovo 16. trofej Hrvatskog kupa, ali ukupno jubilarni 70. trofej u povijesti. Mari Jokoviću je ovo čak 66. trofej/medalja u karijeri, od toga 46. klupski! Od te je pak brojke čak 35 osvojio s dubrovačkim Jugom.


AVIA rent-a-car uz vaterpoliste


Tijekom dana vaterpola u Zadru, odnosno završnog turnira Kupa, Avia rent-a-car, najpouzdanija hrvatska ren-a-car kuća čvrsto se povezala s Hrvatskim vaterpolskim savezom, postavši našim sponzorom.

– Hrvatski vaterpolski savez je ponosan što će Avia ren-a-car potpisivanjem sponzorskog ugovora postati dio naše vaterpolske obitelji. Ponosni smo što smo dobili partnera koji će nas pratiti na putu do novih uspjeha i medalja, te smo uvjereni da će suradnja biti uspješna, na obostrano zadovoljstvo – izjavio je Ivan Milaković, glavni tajnik Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Marin Jurjević, direktor Avia rent-a-car je u ime svoje tvrtke pridodao.
– Zaista mi je drago što smo postali ponosni partneri najtrofejnijem sportu u Hrvatskoj, te što Hrvatskom vaterpolskom savezu i vaterpolskim reprezentativcima možemo omogućiti kvalitetno pružanje usluga, na razini koju oni to zaslužuju.

IZJAVE


Vjekoslav Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja:
– Nisam vjerovao, bez obzira što je onako počela, da utakmica može završiti s nekom velikom razlikom. Bez obzira na to što smo mi imali neke šanse dodatne u trećoj, pa i zadnjoj četvrtini. Ipak je kvaliteta Jadrana prevelika. Ritam nam je malo pao, ali smo obranu držali na razini. Osim na Lorenu Fatoviću, njega nitko danas ne bi zaustavio. Naslovi se osvajaju obranom. Ovo je naša definitivno najbolja utakmica ove sezone. Rekao bi zaslužena pobjeda jer ja peterce ne smatram lutrijom. I to se vježba. I još nešto bitno. Ovo je 70. trofej ovog kluba, to je velika, velika brojka za jedan klub. Sve nam je teže osvajati trofeje, a sami smo u ovome i neću biti kritičan previše, ali nije nam nekada lako. Niti na lokalnoj, niti na nacionalnoj razini. Pa sad, kako se to shvati. Već u sljedećoj prilici za trofej, idemo i po 71. pokal!

Jure Marelja, trener Jadrana:
– Loše otvaranje nam se razbilo o glavu. To smo čak sve i stigli i imali čak i igrača više, šut za pobjedu… Sreća nas u tom nije nagradila, ali s razlogom jer smo zaista loše ušli u utakmicu. U posljednje vrijeme tako igramo, kao da nam treba rezultatski deficit da se oslobodimo nekakvog grča i da krenemo igrati tek tada. Čestitam Jugu, zaslužena pobjeda.


Loren Fatović (Jadran) – najbolji igrač finala, osvajač trofeja Turbo MVP:
– Pred kraj smo bili i umorni nakon silne potrošnje i vraćanja iz minusa. U ovakvim finalima je pravo čudo da smo se i vratili nakon onako lošeg otvaranja, ulaska. Jug je bio bolji, zasluženo su pobijedili, a mi moramo popraviti neke stvari, najviše otvaranje utakmice.


Toni Popadić (Jug Adriatic osiguranje):
Krenuli smo stvarno vrhunski, furiozno u obrani, ali se dogodio energetski pad u drugoj polovici utakmice koji je i relativno očekivan. Opet, karakter je bio tu, “gurali” smo jedan drugog i na koncu smo uspjeli.