hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Liga prvaka, Seniori / 2. lipnja 2021.

Jugaši u Beogradu protiv Brescie za polufinale

Još su samo tri dana preostala do konca europske klupske sezone 2020./21. Nacionalna su nadmetanja u najvećem broju država okončana, a sada slijedi vodeni festival kvaliteta i glamoura. Jer počinje… završni čin potrage za najboljim sastavom Europe. Beograd će od četvrtka do subote, od 3. do 5. lipnja biti domaćinom završnog turnira ili Final 8 Lige prvaka. Vrlo zanimljivo natjecanje atipične sezone, turnir koji je tek prije koji mjesec dobio svog novog organizatora nakon što je Hannover odustao iz epidemioloških razloga. ‘Uletio’ je tada Beograd, točnije klub Novi Beograd koji će biti domaćinom i sljedeće dvije godine. No, posvetimo se ovoj.

Nitko nije obranio naslov 13 godina

U Beograd je pristiglo 8 klubova s različitim raspoloženjima, ali sigurno istim ambicijama. Na tamošnji bazen “11. april” dolaze neki koji su razočarani gubitkom državnog prvenstva u svojim zemljama (Pro Recco, Jug AO, Ferencvaros), ali i oni osokoljeni uspjesima i trofejom najboljeg u nacionalnoj ligi (Brescia, Olympiacos, Barceloneta, Waspo 98 Hannover i Marseille ). Što se ambicija tiče, jasno da nitko nije došao gubiti, ali je isto tako znano kako bi bilo ludo vjerovati da bi nešto ozbiljnije mogli učiniti primjerice prvak Njemačke i Crne Gore.

U krug izrazitih favorita bi ubrojili Pro Recco, ali i Barcelonetu, pa i Ferencvaros. Klub iz đenovskog predgrađa je pojeo gorku pilulu u Seriji A1, te im je to sada motiv više za ‘isprati fleke’. Iako, može to biti i opterećenje. Ne valja zaboraviti ipak da ove sezone samo Pro Recco ima 10 od 10. Toliko pobjeda u toliko odigranih utakmica. Iako, ako je netko majstor za ‘uprskati’ nastup na završnom turniru, to je baš i opet, Pro Recco.

Budimpeštanski Ferencvaros koji je 2018. osvojio Eurokup, a godinu potom Ligu prvaka i europski Superkup, doimao se kao nezaustavljiv stroj. Do početka pandemije. Teško je doduše održavati visoku razinu kvalitete igara koji su baštinili učenici trenera Zsolta Varge. Stoga su igrali malčice prevrtljivo ove sezone, u Mađarskoj bili na koncu treći, ali vrlo važan podatak. Prije okvirno dva mjeseca u pogon im se vratio oporavljeni Denes Varga. Vođa, kapetan, strijelac. Jednostavno, najbolji! Koliko god vaterpolo bio ekipni sport, ovaj igrač može sam riješiti utakmicu.

Inače, zanimljivo je da već 13 godina, od 2008. nikada prvak Europe nije uspio obraniti naslov. Pro Recco je to učinio spomenute godine, kada su obranili naslov iz 2007. Jedino što smo u manjem problemu što vaterpolo nema prvaka Europe iz 2020. jer je natjecanje u Ligi prvaka u ožujku 2020. zbog korone obustavljeno, suspendirano. U Budimpešti su se onda šalili neko vrijeme kako zahvaljujući tomu mogu još godinu duže zadržati trofej. To su i učinili, ali to ne znači da su prvaci za 2020.

Jug ‘spašava’ sezonu

U LEN, Europskoj organizaciji vodenih sportova su u najavi Final 8 Lige prvaka u Beogradu efektno, a točno naveli “Očekujte neočekivano”. U pravu su. Ukoliko je neko natjecanje nezahvalno za prognozirati, onda je to baš Final 8 Lige prvaka. Uostalom, 2019. je malo tko davao velike šanse Ferencvarosu koji je u skupini jedva osvojio 4. mjesto, a na koncu zasluženo postao prvakom Europe.

Najzanimljivijim, najneizvjesnijim parom četvrtfinala čini nam se upravo onaj koji je nama u Hrvatskoj i najzanimljiviji. Susret Jug Adriatic osiguranja i Brescie. S jedne strane Dubrovčani nemaju niti jedan trofej još ove sezone, izgubili su u Hrvatskoj i prvenstvo i kup od Mladosti, a pamte i teško ‘stradanje’ u Ligi prvaka, u skupini od Pro Recca (18:3). S druge strane je Brescia senzacionalni prvak Italije, nakon 18 godina su osvojili scudetto, a prekinuli su 14 uzastopnih naslova Pro Recca. U Brescii vele da su svoj cilj za ovu sezonu već ostvarili. Je li im baš za povjerovati? Uz sve, kada se pogleda ljestvica strijelaca Lige prvaka, Brescia ih ima čak dvojicu među prvih 5 odnosno među prva tri jer treće mjesto s istim brojem golova dijele trojica igrača.

– Na ovom turniru favorita nema, što je sjajno posebno s gledišta navijača. Mi smo ove sezone izgubili tri finala, ali se nadam šansi za poboljšanjem i možda osvajanjem trofeja – uoči sraza s Bresciom će trener hrvatske momčadi, Vjekoslav Kobešćak.

Najbolji igrač Jug Adriatic osiguranja, Loren Fatović će pak naglasiti.

– Mislim da je svatko na ovom turniru u sjajnoj formi. Nadam se da će naša momčad biti na kraju pobjednička – optimistično će prvi strijelac Prvenstva Hrvatske.

Brescino neugodno iskustvo

Brescia inače ima vrlo neugodno iskustvo u pogledu nastupa na završnim turnirima Lige prvaka ovakvog formata, s 8 momčadi.

– Ovo je dosad za nas četvrti put da nastupamo na Final 8 Lige prvaka, a svaki put smo dosad izgubili prvu utakmicu, uključujući utakmicu u Barceloni od Barcelonete, od Pro Recca u Genovi… Sada, nadam se da će se to promijeniti. Nek’ odigramo i lošu utakmicu, samo da odemo dalje, da pobijedimo – pragmatično će trener Brescie, Alessandro Bovo uz dodatak.

– Mi smo jako sretni s dosadašnjim rezultatima, s onima što smo učinili dosad ove sezone, ali protiv Juga ćemo pokušati pokazati svoju najbolju igru ove sezone.

U Brescii se proteklih tjedan dana, od prošle srijede i osvajanja naslova prvaka Italije bučno slavilo. U Dubrovniku se isto toliko vremena ustrajno i naporno radilo, čime ne želimo reći da se pripremali nisu i u Lombardiji. Sad, koliko je tko učinio više i bolje, pokazat će već četvrtak.

Sve utakmice na SportKlub TV

Vaterpolski zaljubljenici doći će na svoje sljedeća tri dana. Sve utakmice završnog turnira Lige prvaka iz Beograda, mogu promatrati u prijenosu u programu TV SportKlub 3. 

Još 7 Hrvata na turniru

Uz dubrovački Jug Adriatic osiguranje, u beogradskom ćemo bazenu u gotovo svakoj utakmici gledati i nekog od hrvatskih vaterpolista. U Beograd ih je pristiglo čak 7 (još jedna momčad). To su – Marko Bijač i Nikša Dobud  (Pro Recco), Maro Joković (Brescia), Ante Vukičević (Marseille), te Marko Macan, Ante Ćorušić i Petar Muslim (Waspo 98 Hannover).

Ljestvica strijelaca prije Final 8

29 – Angelos Vlachopoulos (Brescia)

28 – Alvaro Granados (Barceloneta)

26 – Kanstantin Averka (Jadran HN)

26 – Giacomo Canella (Brescia)

26 – Valentino Gallo (Ortigia)

Raspored i satnica Final 8 Lige prvaka

Četvrtfinale, četvrtak, 3. lipnja

13.00 Pro Recco – Waspo 98 Hannover (1)
15.30 Ferencvaros – Marseille (2)
18.00 Jug AO – Brescia (3)
20.30 Barceloneta – Olympiacos (4)


Polufinale, petak, 4. lipnja
13.00 poraženi iz utakmica 1 i 4
15.30 poraženi iz utakmica 2 i 3
18.00 pobjednici utakmica 1 i 4
20.30 pobjednici utakmica 2 i 3


Finale, subota, 5. lipnja

13.00 za 7. mjesto
15.30 za 5. mjesto
18.00 za 3. mjesto
20.30 finale