hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske, Seniori / 12. svibnja 2021.

Jugaši s novom pobjedom korak do naslova

Vaterpoliste Jug Adriatic osiguranja jako malo još dijeli do naslova ili obrane naslova prvaka Hrvatske. Gosparima bi to bio 17. naslov u našoj domovini. Naime, jugaši su i u Zagrebu, u drugoj utakmici finala bili bolji sastav. U svemu, u svakom dijelu igre, od obrane do napada. To su pokazali, dokazali u vodi, sasvim zasluženo pobijedili, poveli u finalnoj seriji 2-0 u stvorili silnu prednost. Ona nije samo rezultatska, već je sada i psihološka. Teško je dubrovačku momčad pobijediti triput uzastopno, a baš bi to trebala učiniti Mladost da potpuno preokrene finale doigravanja.

U Zagrebu su mladostaši odigrali nešto bolje nego u Dubrovniku, pogotovo u pogledu voljnog momenta. No, neke druge boljke ostaju i dalje zamjetne. Od napada s igračem više, obrane s igračem manje, neisplivane niti jedne kontre dok ih je suparnik imao tri itd. U ovakvim utakmicama, susretima za trofej, to su nerijetko i ključni detalji.

Prve dvije četvrtine je viđen izjednačeni vaterpolo u kojem bi Mladost minimalno povela, a Jug AO izjednačio. Vrlo važan detalj, gosti nisu dopuštali domaćinu rezultatsko odvajanje. Ujedno, Gospari su sva prva četiri pogotka postigli s igračem više. Ovaj dio igre je jednostavno uvježban do perfekcije, što u konačnici govori i konačan omjer 5-7 (u biti je bio 5-6 do dvije minute prije kraja). Mladost je pak imala u jednom trenutku omjer 2-8 početkom zadnje četvrtine.

Početkom treće četvrtine – odluka. Pogreške, dosta krupne Zagrepčana u napadu, primarno kod dodavanja, a suparnik sve kažnjava. Prvo sjajan pogodak s desnog vanjskog Benića, prvi gol gostiju iz igre i prvo uopće vodstvo jugaša (5:4). Na ovo su se nadovezali Fatović, te Obradović (oba s igračem više) i to je već 7:4 malo manje od 4 minute prije kraja treće četvrtine. Do kraja utakmice Jug Adriatic osiguranje više nije ispuštala tako visoko vodstvo. Štoviše, bilo i plus 4 za Dubrovčane (10:6, Papanastasiou sve do tri minute prije kraja utakmice).

Paulo Obradović s 3 pogotka ponovo je bio među najboljim pojedincima, ali i prvi strijelac utakmice. Sljedeća, treća utakmica finala na rasporedu je za tjedan dana, u srijedu, 19. svibnja u Dubrovniku, ponovo od 18.00 sati i uz prijenos na HTV 2.

IZJAVE

Zoran Bajić, trener Mladosti:

– U prvom ‘poluvremenu’ je to sigurno s naše strane bilo kudikamo bolje nego u prvom susretu u Dubrovniku. Pristup sigurno kvalitetniji, borbeniji. Međutim, poslije smo u nekim važnim trenucima utakmice napravili nekoliko tehničkih pogrešaka, u trenucima koji su odlučivali kasniji tijek zbivanja. U obrani, ali i u napadu. I opet nam je falila realizacija igrača više. To su uzroci našeg poraza.

Vjekoslav Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja:

– Danas smo bili bolji. Mladost je krenula furiozno, što smo i očekivali, a onda su se prebacili na M-zonu što nam je stvaralo probleme. Odoljeli smo u prve dvije četvrtine, rezultatski nismo zaostajali, a potom je slijedio i naš igrački rast. Čim je ‘pao’ prvi pogodak s vanjske pozicije početkom treće četvrtine, tu se utakmica ‘prelomila’. Mi smo sa svakom novom minutom dobivali na samopouzdanju, sigurnosti, a Mladost je tu počela ‘kaskati’.

Trofej HVS za Željka Klarića

Prije početka zagrebačkog finala Mladost – Jug AO, upriličena je malena prigodna svečanost. Naime, proslavljeni bivši vaterpolski sudac, Željko Klarić primio je Trofej HVS-a. Riječ je o najvišem godišnjem priznanju Hrvatskog vaterpolskog saveza, a koje se dodjeljuje pojedincima koji su tijekom svoje igračke, trenerske, sudačke ili dužnosničke karijere ostvarili osobit trag, ostavili dubok pečat u hrvatskom vaterpolu.

Željko Klarić je tri desetljeća bio međunarodni vaterpolski sudac, te je pravdu dijelio na čak 5 olimpijskih igara, jednako toliko svjetskih prvenstava, 9 europskih prvenstava, na po 4 Svjetska ili FINA kupa i univerzijade, na troje mediteranskih igara i 6 finala Kupa/Lige prvaka. Riječ je o najboljem hrvatskom vaterpolskom sucu, ali i jednom od najboljih uopće u povijesti našeg sporta.

Trofej HVS-a našem Željku Klariću, uručio je Milivoj Bebić, povjerenik za natjcanje Hrvatskog vaterpolskog saveza.