Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Liga prvaka / 25. rujna 2023.

Jugaši euro-sezonu otvaraju u Pireju

U utorak utakmicama 1. kola A i B skupine, počinje sezona 2023./24. Lige prvaka. Natjecateljska godina bitno drukčija, ali i napornija od ijedne dosad. Naime, zbog zgusnutog rasporeda koje nosi kalendarska 2024. s Europskim prvenstvom u siječnju (Izrael), pa Svjetsko prvenstvo u veljači (Katar), dok kulminacija slijedi u ljeto s Olimpijskim igrama u Parizu, trpjet će na svoj način i Liga prvaka.

Naime, početkom prosinca ove godine, s okončanjem prvog dijela nadmetanja uslijedit će tromjesečna stanka zbog obveza reprezentacija. Kada tomu dometnemo i da će klubovi koji imaju američke i kanadske reprezentativce (Jug Adriatic osiguranje – Kanađanin Bogdan Djerkovic i Amerikanac Hannes Daube; Jadran Split – Thomas Gruwell), ostati bez njih krajem listopada, početkom studenog (Panameričke igre u Čileu), dakle u jeku Lige prvaka, onda smo dosta ispisali o kompleksnosti natjecanja. No, to su sve stavke koje su klubovima, njihovim igračima i trenerima već poodavno znane. Stoga, posvetimo se lopti i vodi, jer uskoro počinju vrhunska europska klupska uzbuđenja.

Susret dvojice prijatelja

Naš doprvak, Jug Adriatic osiguranje gostuje u utorak (18.00 sati po našem vremenu – prijenos na SK 2) u Ateni kod Olympiacosa. Zanimljiv duel u kojem će se međusobno ‘nadmudrivati’ prijatelji, treneri koji su do prije koji mjesec bili pod istim klupskim barjakom. Naime, Vjeki Kobešćaku je u Gružu desna ruka bio Hrvoje Koljanin koji od ljeta vodi najbolju grčku momčad.

– To je možda mala otegotna okolnost za nas jer naše igrače Hrvoje jako dobro poznaje, ali jednako tako i ja jako dobro poznajem njegov način razmišljanja, rada, kao i sve igrače Olympiacosa – veli trener Vjekoslav Kobešćak.


– Mene jako zanima koja je i kakva naša vrijednost. Mi smo u sezonu krenuli vrlo dobro, u Premier ligi, ali Liga prvaka je ipak jedna druga, viša razina priče. Uz to, mi smo dobili sigurno najtežu skupinu. Ne može nam biti lako uz Pro Recco koji je opet prvi favorit za osvajanje naslova, te Olympiacos koji je kandidat za sam vrh, za Final Four, nakon što su ljetos okupili ponovo vrlo jaku momčad – mišljenja je trener jugaša.

Svaka je premijera teška

Neće baš niti grčkom prvaku biti jednostavno. Posebno zato jer Olympiacos za razliku od našeg doprvaka, nije još ove sezone odigrao niti jednu službenu, natjecateljsku utakmicu.

– Svaka premijera je teška, ali vjerujem u svoju momčad i u pobjedu. Ona bi nam dala veliko samopouzdanje na početku sezone. Ovo je sigurno najteža skupina i u njoj će svaki, čak i bod, imati veliku težinu, važnost – iz Atene će za grčke medije Hrvoje Koljanin, trener Olympiacosa.

U drugoj utakmici skupine B, prvak Europe će imati lagano zagrijavanje. Pro Recco naime doma čeka gruzijski Dinamo iz Tbilisija.

U A skupini, također jedna rezultatski predvidljiva utakmica. Doprvak Europe, Novi Beograd u svojem je bazenu izraziti favorit protiv bukureštanske Steaue. Nešto bi zanimljivije i kudikamo neizvjesnije trebalo biti u španjolskom srazu Sabadella i Brescie.