Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 20. studenoga 2022.

Jug Adriatic osiguranje osvojio Superkup

U povijesnom, prvom hrvatskom Superkupu odigranom u Zadru, momčad Jug Adriatic osiguranje je pobijedila sastav Jadrana iz Splita 14:11. Na taj su se način Dubrovčani upisali kao prva momčad na budućem popisu osvajača ovog pokala, prvog za koji se moguće boriti u natjecateljskoj sezoni. Ujedno su si Gospari donijeli i mrvicu barem više mirnoće u svoje redove za nastavak sezone, ali posebno za završni turnir Hrvatskog kupa u Zagrebu, 7. i 8. prosinca.

Utakmica dva naša najbolja sastava još jednom nas nije razočarala. Jadran je krenuo bolje, s golom je susret otvorio opet Jerko Marinić Kragić, baš kao prije 11 dana u Gružu u prvenstvenom ogledu (10:10). Štoviše, Jadran je poveo i s dva gola razlike, pa su tako u 4. minuti imali 4:2, a 6 sekundi prije kraja četvrtine 5:3… No, ono što je potencijalno bila veća prijetnja Dubrovčanima, bile su dvije osobne pogreške koje je već u 4. minuti ‘na plećima’ nosio Marko Žuvela. Jedan od najboljih u redovima trenera Kobešćaka.

Od prve se minute kod Gospara istaknuo Maro Joković. Gol za 1:1, pa u prvoj minuti druge dionice za smanjenje na 4:5, ali i za izjednačenje na 6:6. Do sredine druge četvrtine, svaki drugi gol bila je Jokovića kreacija.

No, valja pohvaliti i njegove vršnjake u momčadi Jadrana. Kapetan Splićana Anđelo Šetka, te posebno centar Nikša Dobud, od prvog su trena pokazali da bi ovo mogla biti jedna njihova, osobno stvarno ‘velika utakmica’. Šetkini projektili, pronalaženje prostora u bližem kutu vratara Popadića, ali i Dobudove bravure na 2 metra, način na koji osvaja prostor, dolazi dol lopte, baš i kako daje gol. Recimo, njegov pogodak 7 minuta prije kraja utakmice za smanjenje vodstva jugaša na 12:10 je majstorija. Živimo u elektronsko doba, utakmica je bila televizijski prenošena, zato toplo preporučujemo pronaći taj detalj s utakmice i malo uživati u njemu.

Vratimo se samoj utakmici. Jug Adriatic osiguranje je prvi put poveo tek u predzadnjoj minuti druge četvrtine. Lijep gol Franka Lazića za 8:7. Iako, ne onoliko lijep kao njegov prijašnji, (za 3:4 u prvoj četvrtini), sjajan udarac u desne rašlje sa 6-7 metara.

Od trenutka jugaškog vodstva, pa do kraja utakmice, Gospari više nisu niti jednom ispustili vodstvo iz svojih ruku. Kada se to sagleda samo kroz ovaj podatak, onda je suvišno dalje i dodavati kolika je zasluženost slavlja Gospara. Početkom treće dionice na 9:7 je povisio opet Joković, njegov četvrti gol. Dva gola prednosti su Dubrovčani održavali do kraja treće dionice.

U prvoj minuti zadnje, Joković maestralno asistira Grgureviću na 2 metra, ovaj trese mrežu za prvo osjetnije vodstvo (12:9). Jadran se nije predavao, te je golovima Dobuda i Marinića Kragića smanjio na gol zaostatka (12:11). Slijedilo je kraće razdoblje pogreški u dodavanjima, ali i dobrog praćenja igre i ‘krađe’ lopti prvo Zovića, zatim Žuvele. Tri i pol minute prije kraja, Kakaris je pogodio za 13:11, a točku na i je stavio Filip Kržić točno dvije minute prije kraja. Dodavač, jasno… Joković! Primijetio je isplivanog s gola vratara Marcelića, poslužio Kržića, a ovaj je morao samo pogoditi potpuno prazan gol.

Jug Adriatic osiguranje je s trofejom obogatio početak sezone, a Maro Joković ispisuje nove stranice vaterpolske povijesti.

MVP Superkupa – Maro Joković

Sasvim očekivano, najboljim igračem Superkupa proglašen je najiskusniji igrač Jug Adriatic osiguranja Maro Joković. S četiri pogotka je bio i najbolji strijelac utakmice, ali bilježimo i najmanje dva sjajna dodavanja za gol u presudnim trenucima završnice utakmice.

Jokoviću je trofej namijenjen najboljem igraču, na zadarskom bazenu uručio Ratko Rudić, član Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza, te član Stručnog savjeta HVS-a.

Inače, Joković je u Zadru sa suigračima osvojio svoj jubilarni 60-ti trofej u karijeri! Točno 40 ih je osvojio s klubovima, od toga 33 s matičnim Jugom, a preostalih 20 s hrvatskom vaterpolskom reprezentacijom.