Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Svjetsko prvenstvo, Vijesti / 10. veljače 2024. / Autor: DBa/Giorgia Scala

Još samo korak do Pariza

HRT 2

Prisjetimo se što je bilo nekoliko desetaka čak puta izgovoreno iz ustiju našeg izbornika Ivice Tucka i njegovih igrača još prije odlaska iz Domovine u Dohu, na Svjetsko prvenstvo.

Naš primarni cilj u Dohi je plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Sada smo na korak, koračić do tog cilja. Još nas jedna utakmica, samo jedna pobjeda do tog dijeli, a ta je utakmica u nedjeljno prijepodne po našem vremenu (10.00) ili podne po katarskom. Osmina finala, Hrvatska – Kina.

Sve osim pobjede bilo bi iznenađenje stoljeće
Čeka nas ta najvažnija utakmica, a na koncu konca i prva eliminacijska – u početku će Ivica Tucak, izbornik Barakuda.

Znamo što nam ta utakmica nosi. Kako plasman dalje, u borbu za medalju, tako i ono što nam je prvenstveno najbitnije, odlazak na Olimpijske igre. Respekt jasno prema suparniku, ali ozbiljni smo i veliki favoriti i sve osim naše pobjede bi bilo neću reći ravno katastrofi, ali bi bilo iznenađenje stoljeća.

Pripremio sam momke, imali smo i tehniko-taktički trening, ulazimo maksimalno ozbiljno. Ne želimo se kockati ni s čim. Jasno je da utakmice protiv Južne Afrike, a vjerojatno i Kine nisu susreti, nisu suparnici protiv kojih možete dobiti ikakvu ozbiljniju sliku, ali ono što želimo da se do očekivane četvrtfinalne utakmice igrači prvenstveno dobro odmore, da svježi uđemo u kasnije susrete. Potrošnja je ogromna, iza nas je stvarno puno utakmica u zadnjih malo više od mjesec dana, ali je isto tako nužno zadržavati pozitivnog tonusa koji je neophodan za postizanje pravog rezultata. Zato jer je bilo kakvo opuštanje pogubno za sportaše. No, tu su svi po tom pitanju od naših baš „našpanani”. Eto, razgovarao sam s Vrlićem, želio sam mu dati još dva dana odmora, ali je on sam izrazio želju igrati. To je već sjajna vijest.

Riječ dvije o Kini iz ustiju izbornika.
Meni je prvenstveno jako drago da su Kinezi ostvarili uspjeh s našim stručnim stožerom. Strašno mi je drago zbog Ivana s kojim sam radio do Rija, pa zbog Peze (Igor Pezelj) i svih naših. Uostalom, to otvara prostor ostalim našim trenerima. Kina je velika država koja pokušava razviti vaterpolo i daj Bože da u tomu uspiju. Ali naravno, ne protiv nas!

Treba ovoj utakmici ispred nas pristupiti maksimalno ozbiljno, iako smo veliki favoriti protiv Kine. Treba iskoristiti predstojeću utakmicu za taktičku pripremu za ono što nas čeka kasnije, mislim na Srbiju prije svega. Sigurno će oni dati sve od sebe, ali isto vrijedi i za nas. Tako ćemo se postaviti od početka, čisto da ne bi bilo nekih problema.

Filip Kržić

Ovo nam je prvi cilj, plasirati se na Olimpijske igre i zato jedva čekamo tu utakmicu, kako bi to završili, ali onda se i odmah počeli pripremati za ono što nas čeka dalje. To je Srbija u četvrtfinalu. Na okupu smo 40-ak dana, tako smo energetski i psihološki sigurno potrošeni, ali svi stariji, iskusniji igrači u reprezentaciji ne daju nama mlađima da se imalo opustimo. Naša priča zato ide baš tako, utakmicu po utakmicu, te sada razmišljamo o Kini prije svega, a onda ćemo o Srbiji.

Zvonimir Butić

Omjer Hrvatska – Kina
Hrvatska u vaterpolu nikada nije izgubila od Kine. Tradicija koja teško da može biti prekinuta i u Dohi, na Svjetskom prvenstvu. Hrvatski i kineski reprezentativci dosad su se međusobno sučeljavali u 7 navrata i sve su utakmice poprilično uvjerljivo ‘otišle’ na našu stranu

Omjer na svjetskim prvenstvima
2   2  0  0  32:6

2009. Rim: Hrvatska – Kina 15:5
2015. Kazanj: Hrvatska – Kina 17:1
Prosječni bi dakle rezultat na SP-ima bio 16:3. Otprilike na toj razini i jest kvaliteta Hrvatske i Kine u vaterpolu.

Ukupan omjer
7   7  0  0  105:30

Iz kineskog tabora
Momčad Kine je ulaskom u osminu finala odnosno u krug 12 najboljih momčadi na svijetu, a što su ostvarili sjajnom pobjedom protiv Brazila 10:8, ujedno postigli najbolji rezultat u kineskoj vaterpolskoj povijesti.
Kinezima na neizmjernu sreći i veselje, ali ponešto i nama na ponos, stoga što ih je do toga doveo hrvatski trener, Ivan Asić. Splitski strateg je već skoro dvije godine u stožeru kineske reprezentacije.

Ovo je za nas grandiozan uspjeh. Prvi put da je Kina otišla ovako visoko. To je i odličan poticaj za dalje, za više. Nagrada za naš rad i trud. Drago mi je zbog svih mojih igrača. Puno smo se mučili, Brazil je bio favorit, ali vjerovali smo u sebe do samog kraja. Urodila je plodom promjena naše obrane, onda kada smo prešli na M-zonu. Tu smo ih iznenadili, postigli neke lagane pogotke iz kontri i to je “prelomilo” pobjednika. Izuzetno sam sretan da smo prošli dalje, da možemo igrati s Hrvatskom. Hrvatska je jasno apsolutni favorit, ta će utakmica za nas biti jedno učenje, škola. Nema predaje unaprijed, ali veliko nam je zadovoljstvo što uopće imamo priliku igrati protiv Hrvatske.

Ivan Asić, izbornik Kine

Što se kineskog vaterpola tiče, taj sport je ondje kada su muškarci u pitanju (vaterpolistice su značajno bolje) u povojima. Uostalom, dovoljno je navesti nekoliko brojki s čime raspolaže Kina u vaterpolu:
– 4 kluba
– 70 registriranih igrača
– igrači godišnje odigraju ukupno 6 utakmica

Pripremajući se za SP u Dohi, Kina nije u dva mjeseca odigrala niti jednu pripremnu, službenu utakmicu. Temeljna odlika ove momčadi je da su silno neiskusni i s izrazito malim fondom utakmica. Teško bi bilo naći neku malo ozbiljniju reprezentaciju čiji igrači odigraju više od 6 utakmica godišnje, a što nam je posvjedočio njihov izbornik Ivan Asić.