Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Liga prvaka / 4. prosinca 2023.

Jadran ugošćuje prvaka Mađarske (19.00 – SK HD)

Ovaj je tjedan ujedno i posljednji euro-tjedan u našem sportu, jasno za godinu 2023. Odnosno, ovog tjedna će se odigrati utakmice posljednjeg kola prvog dijela natjecanja, po skupinama, kako u Ligi prvaka, tako i u Eurokupu. Nakon ovog tjedna, slijedi klupska stanka, ali ne i stanka za najbolje igrače. Tada tek počinju reprezentativne obveze. Međutim, prije nego se posvetimo reprezentacijama, u središtu pozornosti su klubovi.

U utorak su u Ligi prvaka ‘u akciji’ skupine C i D, a to onda znači i naš aktualni prvak, splitski Jadran u C grupi. Tu je zapravo sve jasno još i nakon prethodnog kola. Prva dva mjesta su osvojili Ferencvaros (15 bodova) i Jadran (9 bodova). Na trećem je mjestu Crvena zvezda (4) odnosno na četvrtom, Jadran iz Herceg Novog (2 boda). To nadalje pak znači kako će prvaci Mađarske i Hrvatske baš s tih pozicija dalje, u četvrtfinalnu skupinu Lige prvaka. Stoga bi onda susret u poljudskom plivalištu mogli nazvati i kao svojevrsni sraz prestiža, ali ipak utakmicu lišenu napetosti nužnosti osvajanja bodova. Kako god završilo, Ferencvaros i Jadran ostaju ondje gdje su i prije ove utakmice.

Jasno, ono što našoj momčadi sigurno ne ide ‘na ruku’ je činjenica da su izgubili finale Hrvatskog kupa prije nekoliko dana. Nakon naporne borbe, u velikoj potrošnji energije, znanja i vještine, te dramatici peteraca. Kada se tako izgubi borba za trofej, to jasno ostavlja traga. Ne samo fizičkog, nego i energetskog. Uz sve, ima tu i ponešto prehlade, ‘tragova’ finala…

S druge strane, Ferencvaros je iznimno moćna momčad koja se ove godine može pohvaliti perfektnim omjerom. Dosad su odigrali u svim natjecanjima (Prvenstvo i Kup Mađarske, te Liga prvaka), 22 utakmice, a ostvarili 22 pobjede. Ne može bolje. U prošlom su kolu Mađarskog prvenstva, svladali OSC 17:14, u derbiju kola, a to osim što je 13. pobjeda u 13 kola Prve lige, ujedno je i 11. uzastopna pobjeda Ferenvarosa nad OSC-om. Dvije i pol godine ne znaju za drugo kada se sastaju s Orvosijem ili OSC-om.

De. Varga, Vogel na golu, desno Mandić, pa Argyropoulos, Vigvari, A. Nagy, Molnar, Rus Merkulov, pa Talija Di Somma, Jansik… Momčad u kojoj su svi reprezentativci – Mađarske, Italije, Grčke, Srbije.

U biti, za ljubitelje vaterpola u Splitu, sjajna prilika za doći u topli bazen u ove hladne večeri, te pogledati dvije velike momčadi s nekim od najboljih igrača na svijetu. Pa, ima li bolje?

Tko ne može do Splita i bazena, tu je prijenos na Sport Klub HD ili u tzv. streamu na len.eu