Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Regionalna liga / 13. travnja 2024.

Jadran ili Novi Beograd za krunu Premier lige

Spušta se lagano zastor 16. sezone regionalnog klupskog nadmetanja najboljih klubova Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Spušta se zavjesa, ali u pripremi su oni topovi koji izbacuju konfete u čast pobjednika, spremaju se reflektori za obasjati nove prvake.
Jer, u Splitu se ove subote imaju za odigrati još samo dvije utakmice ovosezonske Premier lige. Posljednje, 3. kolo posljednjeg 2. turnira poretka od 1. do 5. mjesta. U bazen Poljuda će istina prvo Jadran iz Herceg Novog i Crvena zvezda, ali ‘samo’ u borbu za 4. mjesto. Ono što svi s najvećim nestrpljenjem očekujemo, slijedi u večernjim satima, od 19.45 kada će u vodu naš Jadran, aktualni prvak Hrvatske i Novi Beograd, jednako tako aktualni prvak Srbije.

Revija zvijezda
U bazenu će biti mnoštvo trenutačnih europskih doprvaka i svjetskih prvaka (Jadran), ali i ponešto olimpijskih pobjednika iz Tokija još (u momčadi Novog Beograda). Nismo smetnuli s uma ni strance u njihovim redovima poput Španjolca Granadosa (dakle, europskog prvaka), pa Grka Skoumpakisa, Talijana De Michelisa, baš kao i Crnogorce, Đuru Radovića (Jadran) odnosno Perkovića (Novi Beograd). Plejada zvijezda, vaterpolskih asova.

Premda sezona Premier lige nije zamišljena s klasičnim finalnim susretom, splet svih okolnosti i rezultata doveo je do toga da je baš zadnja utakmica cijele sezone zapravo… finale! Uoči večerašnjeg ogleda oba sastava su bodovno poravnata, oba po 17 bodova i sada slijede 32 minute za odluku, za trofej! Dobro, možda i malo više od 32, ako se utakmica produži do raspucavanja peteraca.

Nepoznanica nema

Jadran i Novi Beograd se savršeno dobro poznaju i tu ne može biti nikakvih iznenađenja. Igrale su ove momčadi i prijašnje dvije sezone, a jednako tako i ove. Uostalom, zadnji put prije dva tjedna, baš u Premier ligi u glavnom gradu Srbije. Tada je bolji bio Jadran, odigravši kolosalno (14:12) u uvjetima ozljedama i bolestima desetkovane momčadi. Od tada su se u sastav, baš na ovom turniru vratili i ljevak Đuro Radović i branič Marino Čagalj, a spreman je i vratar Mate Anić. Nažalost, jedini koga nema je Luka Bukić.
Opet, s druge strane nije ni suparnik kompletan jer im je bolestan drugi Grk, Vlachopoulos koji nije ni doputovao u Split.

Kako ne bi rekli da smo selektivni u pamćenju, nismo zaboravili i još jedan nedavni susret ova dva sastava. U četvrtfinalnoj skupini Lige prvaka, također u Beogradu. Tada je bolji bio sastav iz Srbije (15:11).

Marinić Kragić: Idealna subota na Poljudu
– Lijepa pozivnica publici koja će moći gledati toliko vrhunskih igrača na jednom mjestu. Poslastica za sve ljubitelje sporta, nadam se da će doći u što većem broju, a mi ćemo odraditi naš zadatak u bazenu što bolje znamo kako bi klubu donijeli još jedan trofej – najavljuje Mate Anić, reprezentativni vratara Jadrana kojeg je međutim sjajno odmijenio Ivan Marcelić.

Kada Mate spominje „još jedan trofej”, aludira na to da su Splićani ove sezone osvojili jedan pokal, onaj namijenjen pobjedniku Superkupa Hrvatske. Opet, ovaj sada ima dodatnu težinu jer…
Premier liga ili regionalna liga je nešto što Jadran još nije dosad niti jednom osvojio.

– Za gledatelje je ovo jedna strašna i dobra najava, jer igrati doma protiv vjerojatno najbolje ili jedne od najboljih momčadi na svijetu… za trofej, u Splitu, na dan kada nema ni Hajduka! Idealna sportska subota na poljudskom bazenu. Volio bih da nas dođe podržati što više ljudi kako bih skupa došli do novog naslova – najbolju je pozivnicu za kraj ostavio kapetan jadranaša, Jerko Marinić Kragić.

Finale Novi Beograd – Jadran, večeras od 19.45 sati uz prijenos na Arena Sport 2.