Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Kup Hrvatske, Seniori / 2. prosinca 2023.

Jadran i Jug Adriatic osiguranje u finalu Kupa (20.05 – HTV 2)

Prvi trofej ove sezone u hrvatskom vaterpolu od subotnje će večeri krasiti vitrine kluba sa Zvončaca ili onog iz Gruža! Jugaši i jadranaši ili Splićani i Dubrovčani, kako vam bilo drago, no ova će dva kluba koja su nota bene zadnje dvije sezone perjanica hrvatskog klupskog vaterpola, u Zadru, u borbu za Kup.

Na kraju polufinalnog dana, ne bi pogriješili ako bi naveli – očekivano. To i jest tako jer su ipak na papiru uoči završnog turnira u Višnjiku, upravo Jug Adriatic osiguranje i Jadran spominjani kao najveći favoriti. S te su strane ulogu i opravdali. Netko s više, netko s manje uvjerljivosti, ali na kraju dana, kao i svake utakmice, brojke su bitne. A one su, na brojke mislimo, na zadarskom semaforu jasno pokazivale da su pobjednici klubovi iz Dubrovnika i Splita.


Ipak, prije nego li se logično više pozabavimo pobjednicima odnosno finalistima, slovo zaslužuju i Šibenčani i Riječani. Nećemo navesti poraženi, makar to nominalno jesu, ali Solaris i Primorje EB su prikazali lijep, dobar vaterpolo. Nisu pružili samo otpor favoritima, već su bili ravnopravan suparnik u polufinalu, dostojni dionici završnog turnira Kupa. Zato ako u sportu priliči čestitati pobjednicima, onda jednako tako valja odati priznanje u ovom slučaju kako Solarisu, tako i Primorju EB. Pokazali su i u zadarske 32 minute polufinala (pa i malo više), da su opravdani bili i svi komplimenti kojima smo popratili dosadašnji dio sezone Hinićeve i Seferovićeve momčadi. A sada… finale!

Finale je utakmica za sebe


Baš kao što kup natjecanje ima neke svoje zakonitosti, u kojima su iznenađenja puno učestalija nego u ligaškim natjecanjima, tako i finale ima svoju ‘zakonitost’. Ona govori – u finalu favorita nema!
Ujedno, ne valja na temelju odigranog u polufinalu, tražiti odgovor kakvo bi finale moglo biti. Finalni susreti su utakmice inspiracije, dvoboji koji sami po sebi ne traže niti neku posebnu motivaciju, a koncentracija je tada na najvišoj razini. U jugaškom taboru možda nisu najsretniji načinom kako su odigrali polufinale, ali gruba bi pogreška bila smatrati zbog jednog lošeg dana, Dubrovčane inferiornima u finalu. Jadranaši nisu imali toliku dramatiku u svojem polufinalnom ogledu, ali su zadržali ipak određenu sklonost manjim oscilacijama. Rekli bismo dakle, prije početka – 1:1. Sve je otvoreno.

Marko Žuvela, jedna od udarnih igli Gospara uoči finala će.
– Jedino bitno je da smo prošli u finale, što nam je bio glavni cilj u polufinalu. Što se finala tiče, nisam vam ja baš od prognoza. Najbitnije je prvo se dobro odmoriti i onda pripremiti najbolje koliko možemo, dati sve od sebe i pokušati osvojiti trofej kupa.

Jerko Marinić Kragić, kapetan Jadrana podijelio je neke svoje misli.
– Prvi cilj je bio ulazak u finale. Bilo je malo opuštanja s naše strane pred kraj utakmice. To moramo izbjeći jer protiv nekog i još jačeg i ozbiljnijeg suparnika, mislim tu ne vrijeđam Primorje nimalo, svaka im čast zaista, ali želim reći da bi nam se takvo što u finalu moglo osvetiti. Jugova je utakmica istina bila vrlo teška, ali u finalu se sve zaboravlja. Večeras je nova utakmica, novi dan, nema umornih. Bit će teška, čvrsta utakmica, igraju dvije najbolje hrvatske momčadi. Možemo očekivati dobar, čvrst vaterpolo, a mi se jasno nadamo osvajanju trofeja.Treće uzastopno finale jugaša i jadranaša
Večerašnje finale u Višnjiku bit će treće uzastopno Jadrana i Jug Adriatic osiguranje, barem kada govorimo o finalu Kupa. Bilo je toga i više, kada bi spominjali i Prvenstvo Hrvatske, Premier ligu.

Posljednja dva finala Kupa

2021./22.: Jadran – Jug Adriatic osiguranje 14:11

2022./23.: Jug Adriatic osiguranje – Jadran 10:5

Ovosezonske utakmice

Premier liga, 13. X. 2023. – Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje – Jadran 11:12

Premier liga, 26. XI. 2023. – Split: Jadran – Jug Adriatic osiguranje 12:14