hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija / 27. lipnja 2021.

Izbornik Tucak: Ovo je ciljani umor

Utakmicama s reprezentacijom Mađarske, najbolja hrvatska vaterpolska momčad okončala je šibenski dio priprema. Iako je bilo predviđeno da Barakude danas (nedjelja) prijepodne imaju još jedan trening u Krešimirovom gradu, naš je stručni stožer odlučio ‘preskočiti’ taj jedan trening, te igračima nakon dosadašnjeg, najnapornijeg dijela priprema (kada se zbroje Rijeka i Šibenik), dati ‘u komadu’ tri slobodna dana. Sljedeće je okupljanje u Zagrebu, u srijedu, 30. ovog mjeseca.

Ono što je ipak definitivno obilježilo šibenski pripremni tjedan, pa i cijelo dosadašnje razdoblje treninga Barakuda za Igre u Tokiju, bile su dvije prijateljske utakmice s prvakom Europe, Mađarskom. Oba smo susreta izgubili (10:12 i 10:15), pa i dosta uvjerljivo, no ima li razloga za zabrinutost? Što su utakmice s Mađarima otkrile našem stručnom stožeru? Jesmo li na dobitku u pogledu nekih spoznaja? Neka od pitanja koja se logično postavljaju sama od sebe. Najmjerodavnija osoba od koje smo potražili odgovore je dakako izbornik Barakuda, Ivica Tucak.

– U sferi očekivanog. Tako bi sažeo dvije utakmice s Mađarskom. Jasno, nikome nije drago gubiti, nije dobar osjećaj nakon poraza, ali rezultat nam doista nije uopće bio bitan. Da smo i pobijedili jednu ili obje utakmice, isto bi govorio – iz Šibenika će hrvatski izbornik.

– Shodno tomu da nam rezultat nije primaran, mi smo primjerice u subotu ujutro, na dan utakmice imali naporan trening. Zato je i bio u utakmicama vidljiv prije svega umor, pad koncentracije. Igrači su u ovom trenutku negdje ‘na rubu’ izdržljivosti. Baš zato sam i odlučio da nema nedjeljnog jutarnjeg treninga kako je bilo planirano, nego da odu odmah svojim kućama nakon utakmice. Tri dana odmora im je sada neophodno – napominje Tucak.

– Što se same igre tiče, još je puno posla ispred nas. Imali smo strahovito puno krivih dodavanja, neprepoznavanja nekih situacija kako u obrani, tako u napadu, pa loših rješenja… To je sve posljedica napornog rada i umora. Ovaj umor je, tako sam to rekao i igračima, ciljan. To je negdje najbliža simulacija onog stresa koji će ‘sutra’ biti prisutan na Olimpijskim igrama. Doći će teški trenuci, jak suparnik, velika utakmica. Naravno, ne možete simulirati u doslovnom pogledu stres iz prijateljske utakmice na ono kakav je u polufinalu ili četvrtfinalu Igara, ali igrači moraju znati u takvim situacijama dobro reagirati. Nakon odmora, imat ćemo 3-4 treninga u Zagrebu i onda nam krajem sljedećeg tjedna slijedi turnir u Budimpešti – napominje Tucak.

Budimpešta mora dati obrise naše igre

Podsjetimo, radi se o vrlo jakom turniru na kojem će uz Hrvatsku igrati europski prvak Mađarska, zatim svjetski i europski doprvak Španjolska, Rusija koju smo petercima svladali u predolimpijskim kvalifikacijama. Za ovaj turnir (2. – 4. srpnja), izbornik Tucak ima cilj.

– Taj turnir već mora, po našem planu i programu dati jasne obrise naše igre. Iza toga slijedi brušenje forme, taktički detalji, puno vježbanja na jedan gol itd. No kažem, turnir u Budimpešti za tjedan dana, malo manje, mora dati određene odgovore što i kako dalje, kakve korekcije trebamo napraviti i slično. Meni je već sada jasno kako i što, te ću to naravno iskomunicirati s igračima. Ide i pomna video-analiza čim stignemo u Zagreb, ‘secirat’ ćemo obje utakmice s Mađarima. Još je strahovito puno posla ispred nas, ali vremena imamo dovoljno.

Spomenuli ste da će te s igračima analizirati utakmice s Mađarskom, ukazati na pogreške, nedostatke, mane, ali… ima li nešto što vam je bilo dobro iz dva susreta u Crnici?

– Uistinu nisam s ničim prezadovoljan, ne u ovom trenutku. Nije ni bilo za očekivati. Ako govorimo o nekim segmentima igre, onda je uočljivo da smo u napadu izuzetno tromi, spori. Spor nam je protok lopti, strahovito puno krivih dodavanja, ispadanja lopti. Tehničke pogreške koje shvaćam čega su posljedica, ali me ipak u datom trenutku znaju idemo reći iznervirati. Zato što ja to ne vidim i igri Mađarske. To sam i rekao igračima.

Puno primljenih golova

S tim da su Mađari krenuli s priprema u okvirno isto vrijeme kada i naša reprezentacija.

– Ne znam kada su krenuli odnosno na koji način oni sada rade, treniraju, niti me to zanima. Znam recimo da u subotu, na dan druge utakmice nisu trenirali, da su bili slobodni. Dakako, to nas ništa ne abolira za poraz. Mi radimo ciljano, znamo što radimo, a što i kako drugi rade, nije moja briga. Ako govorimo o našoj igri, nisam zadovoljan s pozicijskim napadom, a s pozicijskom obranom još više nisam zadovoljan. Cure nam golovi, dosta nesigurnosti je, nismo pokretljivi, ne držimo dobro blok. S igračem više nema potrebne tečnosti, nema ‘lomljenja linija’. U ovom trenutku, nema ničega i to je nešto što mi je bilo očekivano. Hajde, jedan segment igre koji je na pristojnoj razini je igrač manje. On je pristojan, ali može biti bolje jer smo i u drugoj utakmici s Mađarskom primili 3-4 gola u dijagonali s našim vratima, dakle praktički su pucali na prazan naš gol. Kada se igrači odmore, onda je jasno da ćemo imati pokretljivost, brzinu, igrači će dobiti automatski i sigurnost, svježinu. Što se obrane generalno tiče, za nju uvijek tvrdim kako je obrana stvar ‘glave’. I kad si umoran, igrač uvijek ima snagu dignuti se, blokirati.

Kada smo kod obrane, čak 25 primljenih golova u dvije utakmice je puno previše…

– Taj broj sam po sebi dovoljno govori. Mi ne možemo igrati utakmicu s Mađarima u kojoj ćemo primiti 15 golova, a nadati se pobjedi. Mađare nitko na svijetu nije pobijedio, a da je od njih primio 15 golova. Mi kada smo dobivali Mađare u finalu Svjetskog prvenstva 2017. u Budimpešti (8:6) i u polufinalu SP 2019. u Gwangjuu (10:7), to je bilo debelo ispod 10 primljenih golova. Kada s Mađarima uđete u utakmicu u kojoj će se oni raspucati, onda s njima ne možete na kraj.

Momčad za Tokio određujem 10. srpnja

Kako je zamišljeno, sljedeće je okupljanje Barakuda u Zagrebu, u utorak, 30. lipnja. S koliko igrača? Istih 19 kao u Šibeniku ili se popis smanjuje…?

– Istih 19! Donio sam takvu odluku i zbog kvalitete treninga i zbog razmaka koji imamo između turnira u Budimpešti (2. – 4. srpnja) i onda turnira u Cagliariju (9. – 11. srpnja). U tom terminu, između Budimpešte i Cagliarija imamo još 4 dana treninga u Rijeci koji su nam u taktičkom dijelu izuzetno važna. Dakle, u Zagreb dolazi 19 igrača, a na turnir u Budimpeštu će najvjerojatnije 16 igrača. U Rijeci ćemo opet imati 19 igrača, da bi za turnir u Cagliariju odredio opet 16 igrača. Iz tog kruga, te 16-ice igrača ću 10. srpnja odrediti konačnih 13 za Igre u Tokiju. Dakle, definitivnu odluku o putnicima za Olimpijske igre ću priopćiti igračima nakon utakmice s Italijom u Cagliariju, 10. srpnja.

Joković će igrati u Budimpešti

Kakvo je stanje s Marom Jokovićem koji nije igrao obje utakmice s Mađarskom, ‘štedeći’ ozljedu rebara?

– U redu je i vjerujem da će tako i biti. Njemu će sada isto trebati utakmice i nema više što čekati, on će turnir u Budimpešti morati igrati. Treninzi su sjajni i neophodni, ali morate igrati i utakmice, morate imati i situacijsku igru, jasno – zaključio je za hvs.hr izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije, Ivica Tucak..