hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 19. lipnja 2022.

Izbornik Tucak 48 sati prije početka SP

Reprezentativci su već u Mađarskoj. Iza njih su treninzi s domaćinima u Budimpešti, pa put i smještaj u Debrecenu. Sad se više ne odbrojavaju dani, već doslovno sati do početka 19. Svjetskog prvenstva u vaterpolu. Prva naša utakmica je u utorak, 21. lipnja od 19.30 uz prijenos u programu HTV 2 i Hrvatskog radija.

Budući da su pripreme okončane, odigrane i zadnje trening-utakmice, a 13-ica znana već gotovo tjedan dana, ovo je najbolja prilika za osluhnuti misli izbornika Ivice Tucka.

Sve sada izgleda pristojno, rekao bih i ohrabrujuće. Momčad je stvarno jako izmijenjena, mnogima je ovo prvo veliko natjecanje i to je ono jedino što me kao trenera čini… Neću reći nespokojnog, ali ostavlja znak pitanja kako će oni reagirati u nekoj stresnoj utakmici. Imamo 8-9 igrača koji debitiraju na velikom natjecanju. To je velika brojka, za svaki sport i za svaku momčad. Raduje me međutim njihov odgovor na treningu, u bazenu, pa i u prijateljskim utakmicama. Vidim im osmijeh na licu, radost što predstavljaju svoju zemlju na velikom natjecanju. Nikad im trening nije naporan, predugačak. To mi djeluje lijepo. Nikada nisam obećavao velike stvari, čak ni kada sam imao po imenima puno jaču momčad. Ovo je potpuno nova reprezentacija, ali mislim da vrijedimo i mislim da niti jednom suparniku s nama neće biti lagano.

Hrvatska je na predstojećem prvenstvu, nakon Srbije, najviše izmijenila momčad u odnosu na Olimpijske igre u Tokiju. Našim istočnim susjedima nedostaje 9 igrača iz Japana, dok smo mi izmijenili 8. Smjena generacija. S jedne strane otegotna okolnost, bez imalo dvojbe, ali je li i trenerski izazov?

Ja sam imao kao vjerojatno nitko dosad toliko puno silno velikih problema s ozljedama, otkazima prinudnim. Govorim o  razdoblju od posljednjih 10 godina. Stvarno ne znam je li se itko susretao s više problema. Uvijek smo šutjeli, radili, “krpali” u hodu. Međutim, ovo je jedan potpuni redizajn. Nešto što nas je zateklo donekle jer nisam mislio da će dvojica igrača, kada smo radili plan za domaćinstvo Europskog prvenstva u Splitu, nisam očekivao da će još  dvojica igrača na koje sam računao za Split, da će se oprostiti.

Koja su to dvojica? Možemo naslutiti, ali ipak pitamo.

Ne, neću o imenima jer to sada u konačnici više nije ni bitno. Dobro, biološki sat radi svoje i mi smo zaista mislili samo na to Europsko prvenstvo u Splitu. Zato je napravljena potpuna smjena generacije, ali su zato ovdje 3-4 igrača za koja tvrdim da će u bliskoj budućnosti biti ne samo nositelji igre u hrvatskoj reprezentaciji, nego će ostaviti značajan trag u svjetskom vaterpolu. Jedan Žuvela, pa Burić, Lazić. To su momci koji će nositi igru hrvatske reprezentacije i to je ono što mi je drago. Oni nam moraju dati tu neku mladost, dodatnu agresivnost s igračima kakvi su Bašić, Marinić Kragić, Harkov koji su nešto stariji, ali i oni prvi put sada igraju na svjetskom prvenstvu. To je ono što oni moraju dati uz ove starije igrače, stvoriti tu neku kemiju o kojoj cijelo vrijeme pričamo. Da, promjene su velike, tolike mislim da ih nitko kod nas nije imao dosad, ali zato smo puno radili tijekom godine. Zato smo imali puno onih kratkotrajnijih okupljanja, po 2-3 dana i meni to zasad izgleda pristojno

– u osvit Svjetskog prvenstva će izbornik Barakuda, Ivica Tucak. 

Za sutra najavljujemo letimični, kratki pregled naše skupine B na Svjetskom prvenstvu; sastav ostalih skupina; raspored utakmica Hrvatske na Svjetskom prvenstvu…