Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 11. August 2022.

IZ DOMAĆEG TISKA – Jadranske sirene u SN

Za našu rubriku “Iz domaćeg tiska”, a ponekad i “Iz domaćih medija”, ovisno o je li se radi o tiskovinama ili portalima, web stranicama, za ovu smo priliku ‘posudili’ stranice Sportskih novosti iz Zagreba. Jedini hrvatski sportski dnevnik pozabavio u srijedu, 10. kolovoza našim djevojkama odnosno ženskoj juniorskoj vaterpolskoj reprezentaciji koja se upravo vratila s juniorskog Svjetskog prvenstva u Beogradu gdje su osvojile 9. mjesto.

(objavljeno u “Sportskim novostima”, 10. kolovoza – stranica 18)

USTRAJNI RAD DAJE REZULTATE Hrvatski ženski vaterpolo je nakon petanestak godina ove 2022. dosegao konačno drugu jakosnu kategoriju u svjetskim razmjerima

Više nisu tako daleko ni dani kad ćemo moći konkurirati za medalje

Piše: Dean Bauer

Temeljno, a univerzalno pravilo u sportu. Nema uspjeha preko noći! Ništa se trajno i s istinskom kvalitativnom podlogom ne može ostvariti u jednoj ili dvije godine, sezone. Nema te čarobne formule kojom će te okupiti neku skupini sportaša ili sportašica, te istog trenutka ostvariti napredak, pobjeđivati, ostvarivati rekorde. Vrijedi za sve sportove, možda ponajviše za loptačke, kolektivne. Nužno je određeno vrijeme upoznavanja, uigravanja, uspon pa posrtanje, ali nikako ne i odustajanje. Nužne su godine ustrajnosti da bi se neki plodovi rada mogli zamjećivati.

Kunac vodi u Splitu

Hrvatski ženski vaterpolo je po tom pitanju najbolji primjer. Sport koji u nas ima manje-više tradiciju samo u ovom stoljeću, dakle kojih dva desetljeća. Do prije desetak godina, budimo realni, Hrvatska je bila “kanta za napucavanje” kada je riječ o većim natjecanjima. Hrvatska bi gubila po 20 i više razlike. Sjećamo se seniorskog EP u Zagrebu 2010. Protiv Rusije 3:28, Italije 3:22, Grčke 4:29 i Njemačke 7:23. To je bilo jednostavno tako. Bili smo na početku, treća jakosna kategorija. Ako ćemo treću navesti kao najslabiju. Onda se ta razlika polako počela smanjivati, došli smo na prag druge. Danas pak ne možemo još uvijek izaći na kraj najjačima, a to su u ženskom vaterpolu Nizozemska, Španjolska, Grčka, Mađarska, jasno i Rusija, sa SAD još manje. Iako, sve te reprezentacije nas ne bi više “nabijale” s 20 razlike. Desetak, to da. Međutim, danas su Hrvatice u ženskom vaterpolu…

– Sigurno druga jakosna kategorija. To definitivno i bez zbora.

Tako govori Mia Šimunić, dugogodišnja trenerica Mladosti i izbornica seniorske reprezentacije do prije koji dan samo. Naime, u Splitu će na EP cure voditi Aljoša Kunac, sve poradi zahtjeva same Šimunić koja je do “jučer” vodila našu juniorsku reprezentaciju koja je na SP u Beogradu osvojila deveto mjesto u konkurenciji 16 sastava. Na posljednjem smo SP tog uzrasta bili baš to, posljednje šesnaeste, a sada…

– Možda će zvučati glupo kada je netko deveti, ali ja sam zadovoljna – nakon juniorskog SP u Beogradu će Mia Šimunić.

Lani sedme na EP U-17

– Nisam možda čak ni devetim mjestom zadovoljna, ali jesam s prekrasnom igrom koju su cure pokazale. U svim utakmicama osim Španjolske ili onog vodstva Australije 8:3 u prvoj četvrtini. Pričala sam puno s kolegama trenerima iz drugih reprezentacija, primjerice australski izbornik. Sretnemo se u liftu, prije naše utakmice s Kanadom i pita on mene: “S kim danas igrate?”. Velim s Kanadom, a on mi odgovori: “Ma, to s lakoćom dobivate jer vi ste bolja ekipa i od nas!”. Sad, meni čudno i podsjetim ga da smo mi od njih izgubile, vodile su nas 8:3. On mi na to odgovori: “Da, samo smo vas zato dobili jer tvojoj ekipi jedino fali malo iskustva. Sad ćete zgaziti Kanadu”. To je točno to. Nama nedostaje spoznaja da sami znamo što smo i tko smo, a to ne možemo bez utakmica. Sad znamo, sad smo ih imali i sada možemo samo uzlaznom putanjom.

Kako se ne bi baš oslanjali samo na ovaj turnir u ocjeni napretka ženske vaterpolske reprezentacije, podsjetit ćemo da je prošle godine na EP do 17 godina u Šibeniku, Hrvatska zauzela sedmo mjesto u konkurenciji 19 reprezentacija. Tamo je Hrvatska od Španjolske izgubila od tek 7:9, od Grčke 7:13. Pa i od Rusije 4:18. Puno, ali ispod 15 i to je napredak. Te su cure sada igrale u Beogradu. I još nešto. Frapirajuća je njihova mladost.

– Na turnir je došao američki izbornik i zapele su mu za oko Jelena Buić i Iva Rožić. Stupio je u kontakt s našom team menadžericom Dunjom Bračun, spominjao već fakultet… Veli mu Dunja, to je sve u redu, ali da li vi znate da Jelena ima tek 15 godina. Čovjek nije mogao vjerovati.

Hrvatska je i inače na svim natjecanjima najmlađa reprezentacija. Tako će biti i na seniorskom EP u Splitu za koji tjedan. Ondje će iz ove reprezentacije koja je igrala SP do 18 godina, igrati njih najmanje osam. Redom: Iva Rožić, Jelena Butić, Latica Medvešek, Ana Goreta, Dora Kangler, Nina Eterović, Magdalena Butić i Ana Desnica.

Jadranske sirene! Polako, ali sigurno, djevojke se uspinju. A za sljedećih desetak godina – nemojte se smijati – kada Hrvatska i u ženskom vaterpolu počne konkurirati za medalju.

Hrvatski rezultati na juniorskom SP vaterpolistica

1. kolo: Hrvatska – Španjolska 3:17

2. kolo: Hrvatska – Novi Zeland 12:13

3. kolo: Hrvatska – Srbija 18:7

Osmina finala: Hrvatska – Australija 12:13

Od 9. do 12. mjesta: Hrvatska – Uzbekistan 22:5

Za 9. mjesto: Hrvatska – Kanada 15:13

Jelena Butić na tri prvenstva u dva mjeseca

Već spominjanoj Jeleni Butić će Split biti nevjerojatno treće veliko prvenstvo u dva mjeseca. Nastupala je početkom srpnja u Netanyi u Izraelu na EP do 19 godina (8. mjesto od 16 sastava), pa sad juniorsko SP u Beogradu, a od 27. kolovoza seniorsko EP u Splitu.

– Umorna? Pa, jesam malo, ali sam i zadovoljna juniorskim SP – iz Splita će Jelena Butić.

– Zalomile su nam se one dvije utakmice protiv Novog Zelanda i Australije u kojima smo u obje primili gol u posljednjim sekundama. Inače bismo bile i više plasirane, ali jednostavno vjerojatno ne možemo preskakati stepenice. Iskustvo, naš rad, trening, sve će to doći na svoje mjesto kad bude tribalo.

Koliko može ova ženska Hrvatska na skupu s najboljim seniorkama kontinenta, doma, u Spaladium Areni?

– Čim se igra u Splitu, to mi je najdraže. Igra se doma, u mom gradu. Nadam se da ćemo proći skupinu, ući u top 8. Ne možemo baš protiv Nizozemske, Grčke i Mađarske, ali Njemačka i Rumunjska… To već da. Rumunjska je igrala kao reprezentacija Dunavsku ligu i mi smo ih dobivale, i to kao klubovi, Mladost i Jadran. Sad kad smo zajedno, to bismo trebali dobiti. Njemice su se dosta pomladile kako smo čule, sve starije su otišle, tako da bi to mogla biti egal utakmica – veli Jelena Butić, jedna od dvije naše djevojke koje su ušle u 10 najboljih strijelkinja SP u Beogradu.

Iva Rožić s 24 gola dijeli četvrto mjesto, Jelena je odmah iza nje s 23 pogotka. (dba)

Latica najbolja vratarka Europe

Prošle je godine, na EP do 17 u Šibeniku, jedna naša igračica osvojila nagradu za najbolju na turniru, u ovom slučaju najbolju u Europi. Zagrepčanka Latica Medvešek, djevojka rođena 2005. proglašena je tada najboljom vratarkom Prvenstva. To je danas djevojka koju pamtimo kao curicu doista, koja je s 13 godina (!?) uplivala između vratnica zagrebačke Mladosti kao prva vratarka i osvojila naslov seniorske prvakinje Hrvatske. Još je uvijek maloljetna, a odavno već igra u seniorskoj konkurenciji.

– Mi smo kroz zadovoljne s juniorskim SP posebno jer smo skroz izjednačene s jakim ekipama kao što su Australija i Novi Zeland, ali smo ipak očekivale pobijediti ih. Nema veze, imamo još mi natjecanja – optimistično će Latica koja je inače u Beogradu znala imati i po 20 obrana na utakmici, a protiv Uzbekistana je otišla i u napad, te dala gol! Tada je i proglašena od FINA za najbolju igračicu utakmice. Jednom je to bila Latica, a u Beogradu su nam to još bile po jednom i Iva Rožić, Jelena Butić i Ana Goreta. Potvrda širine.

– Bilo nam je ovo prvo SP, nova ekipa, ništa se još ne zna, ali bilo je dobro. Nadam se da će se tako nastaviti i na seniorskom EP u Splitu. Glavna su nam očekivanja proći skupinu. S Njemačkom će biti “gusto”, ali smo pozitivne i oko tog susreta. (dba)