hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Vijesti / 11. siječnja 2021.

Ivica Tucak: Jedina smo reprezentacija na svijetu bez 4 dana treninga u kontinuitetu

Debrecen je završio. Europski kvalifikacijski turnir Svjetske lige. U konkurenciji 8 momčadi, Hrvatska je završila na 7. mjestu. Nakon poraza u četvrtfinalu od Crne Gore petercima (14:15), te neuspjeha i protiv Mađarska (11:13), uvjerljivo je svladana Francuska (17:5). Barakude se tako nisu plasirale na završni turnir Svjetske lige predstojećeg ljeta u Tbilisiju, iako ruku na srce to i nije bio prvi cilj debrecenskog turnira za hrvatsku reprezentaciju. Osnovna je želja bila, što je u nekoliko navrata i napominjano iz našeg stručnog stožera, dobiti trenutačan uvid u formu cijele momčadi, kao i pojedinaca. Bilo je važno kroz tri utakmice u isto toliko dana dobiti pobližu sliku, na osnovu koje će se nastaviti graditi forma za ono što je primarno, predolimpijski turnir u Rotterdamu, od 14. do 21. veljače.

Puno posla u malo vremena

Što je dakle ponudio Debrecen u pogledu stanja u kojem se nalazi naša reprezentacija, priupitali smo izbornika Ivicu Tucka?

– Nema nikakve dvojbe da je to bio dobar kontrolni test za nas uoči Rotterdama. Čeka nas jako puno posla u malo vremena, te svi moramo biti svjesni da je ispred nas zahtjevan zadatak. Ono što sam preporučio igračima da u vrijeme koje sada nećemo biti zajedno, dakle do 25. siječnja, pripaze na svoje stanje  i sve ono što čini pripremu sportaša. Sve zato kako bi što manje vremena gubili, kada se okupimo 25. siječnja, na neke periferne stvari – veli izbornik Tucak.

– Jasno mi je da je itekakvo vidljiva pauza u neigranju, netreniranju. Pojedini igrači nisu zbog korone trenirali i po mjesec dana, te je to ostavilo traga. Fizički nismo na razini na kojoj trebamo biti, to je jasno kao dan. Nije to začuđujuće, ali je tako. Vjerujem međutim da ćemo do Rotterdama podignuti razinu naše igre.

Izbornik Ivica Tucak osobito je želio naglasiti jedan detalj.

– Mi smo nažalost u ovom trenutku jedina reprezentacija na svijetu koja u proteklih godinu dana nije imala praktički u kontinuitetu 3 dana zajedničkih priprema! Jedini! To je vidljivo. Bilo je prekida dvaput zbog koronavirusa, jednom zbog potresa. U Debrecenu je bilo recimo itekako vidljivo da one reprezentaciju koje su bile duže vrijeme zajedno, a tu prvenstveno mislim na Grčku i Crnu Goru koje su i igrale finale, da su i u boljoj formi. Opet, vjerujem da u onom vremenu koje nam predstoji, da ćemo uspjeti sve posložiti na mjesto. Niti su igrači čarobnjaci, niti smo ja i moji kolege u stožeru mađioničari, te je jasno da je godina praktički dana bez utakmica, s kratkim okupljanjima koja su bila prekidana, ostavila traga. Bez ijedne kontrolne i trening utakmice! No, da je meni sada dosta toga jasnije i bistrije kakvi mi trebamo izgledati u Rotterdamu, to je definitivno – napominje hrvatski izbornik za hvs.hr.

Dolazak Amerikanaca

Sljedeće okupljanje najboljih hrvatskih vaterpolista sazvano je za 25. siječnja u Rijeci, neposredno po okončanju završnog turnira Hrvatskog kupa na Kantridi. U jednom će se dijelu priprema pojaviti i reprezentacija SAD. Kada i koliko će te zajedničkih treninga imati?

– Oni bi trebali već 8. ili 9. veljače trebali krenuti na jedan međunarodni turnir u Italiji, tako da je moguće da dođu u Zagreb već 5. veljače navečer ili 6. veljače. Planirali smo okvirno 5 trening utakmica od kojih bi dvije bile službene.

Kada bi se vratili na Debrecen, još je nešto bilo zamjetno u igri praktički svih reprezentacija. Postojao je veći broj grubih tehničkih pogrešaka čak i onih najiskusnijih, najboljih igrača. Posljedica očito dugotrajne stanke. Možda možemo samo govoriti da je to u našoj momčadi bilo nešto malo izraženije…

– Nema igre, nje nije bilo. Protiv Mađarske koja je do prednosti 3:1 došla s kontrama, ‘curenjem’ u našoj obrani na sve strane. Pitanje je dakle bilo neprepoznavanja, nesnalaženja u određenoj situaciji. Fali igra, to je činjenica.

Na određeni način, ma koliko je pobjeda uvijek imperativ, možda dva poraza u Debrecenu i ovakav ishod turnira i nisu tako loši odnosno ne moraju se takvim pokazati. Slažete li se?

– Obje utakmice koje smo izgubili, i Crna Gora i Mađarska, obje smo mogli glatko pobijediti, ali mislim da bi nas to moglo tada odvesti u pogrešan smjer. Mene ne bi zavarale, ali možda bi stvorilo pogrešnu sliku u podsvijesti. Dakle, nema drame, vjerujem da ćemo biti neusporedivo bolji u Rotterdamu, ali generalno nisam zabrinut. Znam što trebamo ispraviti i to ćemo učiniti – zaključio je za hvs.hr kratak osvrt na debrecenski turnir, izbornik Ivica Tucak.