Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Intervju, Vijesti / 28. travnja 2020.

IVICA TUCAK Izbornik hrvatske reprezentacije

IVICA TUCAK Izbornik hrvatske reprezentacije

 

 

Uskoro će nam biti nužni treninzi

 

 

 

Prije točno mjesec i pol dana bio je posljednji radni dan hrvatske vaterpolske reprezentacije. Podsjetimo, 12. ožujka su bile prekinute sve aktivnosti nacionalne vrste koja se tada bila nalazila na pripremam u Zagrebu. U planu je bila četvrtfinalna utakmica Svjetske lige protiv Crne Gore u gostima, pa potom odlazak u nizozemski Rotterdam na predolimpijske kvalifikacije za Igre u Tokiju. Tog je dana reprezentacija privremeno raspuštena, igrači i članovi stručnog stožera su otišli svojim domovima budući da je turnir u Rotterdamu odgođen. Štoviše, tjedan dana kasnije počele su se zatvarati granice diljem Europe, pojačavati mjere za suzbijanja već proglašene pandemije koronavirusa, ograničavati kretanje itd.

Mjesec i pol dana kasnije u Hrvatskoj su vrhunski sportaši, pa tako i vaterpolisti počeli s treninzima po grupama. Riječ je dakako o treninzima u klubovima. Reprezentacija se zasad ni ne spominje, ali ju dakako nitko nije zaboravio. Posebno u kontekstu već spomenutih treninga. Naime, postoji određeni broj reprezentativaca koji se nalaze u Hrvatskoj, ali nisu članovi niti jednog domaćeg kluba pa stoga nisu obuhvaćeni mogućnostima treninga (Bijač i Bušlje u Pro Reccu, Joković u Olympiacosu).

– Svjesni smo toga, i mi smo još tijekom prošlog vikenda, a kroz članove Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza odlučili za našu trojicu igrača, dakle Bijača, Jokovića i Bušlju uspostaviti kontakt s nadležnima u gradu Dubrovniku gdje se sva trojica igrača nalaze, kako bi se i njima omogućio trening.- veli izbornik Barakuda Ivica Tucak, te dodao.

– S njima bi u tom slučaju radio moj pomoćnik u reprezentaciji Sandro Sukno – veli šef stručnog stožera Barakuda.

Nadamo se da će se i ovo uskoro i uspješno realizirati, ali izbornika dakako mori nemogućnost okupljanja i treniranja reprezentacije, kao i neizvjesnost što se tiče budućih natjecanja.

– Mi ćemo se morati u neko dogledno vrijeme, kada će to omogućavati okolnosti, početi okupljati, raditi s reprezentativcima. Razmišljam, jasno u trenutku kada će to biti moguće, i nešto češće, recimo vikend-okupljanje jer je najlošija opcija ne raditi zajedno ništa. U kontaktu sam i s kolegama iz drugih, susjednih reprezentacija. Razgovarao sam sa srpskim izbornikom Dejanom Savićem, te nam je načelno zanimljiva i opcija sparinga s njima, ali opet tek kada će takvo što biti moguće. Zato što se radi o jakoj momčadi i takvi bi treninzi bili od velike koristi – drži Tucak.

Što se sparinga tiče, budući da će još neko vrijeme sigurno biti i problema s prelaskom državnih granica, može li moguće privremeno rješenje biti, kada to prilike dopuste, mogućnost spariranja s nekom momčadi koju bi nazvali recimo, ‘reprezentacija Hrvatske lige’?

– Stoji i takvo što kao ideja odnosno mogućnost. Ponavljam, nama će vrlo skoro biti nužna okupljanja, treninzi jer ćemo inače biti u još većem problemu – govori izbornik Tucak.

Svi sportaši, kako igrači, tako i treneri, ovih su dana u dvostruko teškom položaju budući da je teško bilo što uopće i planirati. Nisu poznati čak niti okvirno neka termini natjecanja, sudbina istih. Znamo da je Svjetska liga odgođena za listopad, ali valja vidjeti hoće li se ona održati.

– Tako je jasno da predolimpijskog turnira u Rotterdamu koji je nakon odgode bio planiran za 31. svibnja neće biti u tom terminu, ali još uvijek nema informacije o mogućem novom terminu – veli izbornik Tucak.