hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 8. travnja 2021.

Hrvatski reprezentativci ove sezone odigrali 48-51 utakmicu!

Neposredno nakon završnog turnira Premier regionalne lige u Zagrebu, istaknuli smo nešto što je bilo vrlo vidljivo tada (makar se dalo za zamijetiti i ranije), a to je očigledna premorenost ili izmorenost dva naša sastava. Konkretno, Jug Adriatic osiguranja i Mladosti. Riječ je o klubovima koji daju najviše hrvatskih reprezentativaca, a uz to u svojim redovima imaju i članove nacionalnih sastava Grčke, Rusije, Rumunjske, pa i SAD. Upravo su pak ove europske države, sve do jedne, sudjelovale primjerice i na predolimpijskom kvalifikacijskom turniru u nizozemskom Rotterdamu.

Budući da je nekada najzorniji, najupečatljiviji dokaz nekoj tvrdnji kroz brojke, zbrajali smo sve utakmice koje od početka ove sezone, do zaključno četvrtka, 8. travnja 2021. odigrali hrvatski reprezentativci u tri naša kluba – Jug Adriatic osiguranju, Mladosti i Jadranu. Podaci su frapantni.

Na razini NBA lige

Reprezentativci iz Mladosti su odigrali 51 utakmicu, a njihovi kolege iz Jug Adriatic osiguranja odnosno Jadrana (Rino Burić) 48! Napominjemo… dosad, jer sezona još uvijek traje. Koliko je to velika brojka možemo samo donekle usporediti s nekim drugim sportovima i vrhunskim klubovima.

U NBA ligi klub koji odigra maksimalan broj utakmica, sve do finala doigravanja, može dosegnuti brojku od 105 utakmica. Ne i ove sezone, koja je zbog pandemije koronavirusa nešto skraćena. U prosjeku je broj utakmica NBA klubova u sezoni oko 80.

U nogometu, vrhunski klubovi primjerice Engleske i Španjolske, koji igraju Ligu prvaka, odigraju ukupno (prvenstvo, nacionalni kup, Liga prvaka) oko 60 do 70 utakmica. No, tu postoji jedno veliko “ali”. Oba sporta (nogomet i košarka), te njihovi klubovi nisu usporedivi s vaterpolskim u pogledu logistike kao što su primjerice putovanja, smještaj, a u konačnici i daleko je veći broj igrača koji se rotiraju. Svi NBA klubovi, ali i vodeći nogometni klubovi imaju svoje zrakoplove za putovanja, da ne pojašnjavamo daljnje pogodnosti.

Istodobno, kao što je znano, svi vaterpolski klubovi (ne samo hrvatski) ne uživaju te pogodnosti. Upravo zato se brojka od 48 do 51 utakmice čini ‘brutalnom’. Ona je u ovom trenutku (početak travnja točno na razini NBA lige, primjerice). Pridodamo li k tomu specifičnost vaterpola kao sporta koji je po svim parametrima spada u fizički najzahtjevnije sportove na svijetu, onda navedena brojka dobiva još više na značaju. Kada k tomu dodamo i još jednu posebnost vaterpola kao jedinog loptačkog sporta na svijetu u kojem se organiziraju turniri s 8 utakmica u 8 dana, ili ponekad 2 utakmice dnevno, onda je nužnost odmora kao sastavnog dijela treninga u svakom sportu, tim bitnija.

Broj utakmica reprezentativaca tri hrvatska kluba u dosadašnjem dijelu sezone 2020./21.:

Prvenstvo Hrvatske – početak 2. listopada 2020.

Jug AO – 15

Mladost – 15

Jadran – 15

Hrvatski kup – početak 27. studenog 2020. i Final Four 23. i 24. siječnja 2021.

Mladost – 6

Jug AO – 6

Jadran – 5

Premier regionalna liga – početak 14. siječnja 2021. i Final Four 27. i 28. ožujka 2021.

Jug AO – 7

Mladost – 7

Jadran – 7

Liga prvaka, kvalifikacije – početak 11. studenog 2020.

Mladost – 4

Jadran – 5

Liga prvaka, osnovni dio – početak 14. prosinca 2020.

Jug AO – 7

Eurokup, kvalifikacije i eliminacije – početak 4. prosinca 2020.

Mladost – 6

Jadran – 3

Prijateljske utakmice hrvatske reprezentacije – 6. i 7. veljače 2021. (SAD)

Jug AO – 2

Mladost – 2

Jadran – 2

Svjetska liga, turnir u Debrecenu – 8. do 10. siječnja 2021.

Jug AO – 3

Mladost – 3

Jadran – 3

Predolimpijski turnir u Rotterdamu – 14. do 21. veljače 2021.

Jug AO – 8

Mladost – 8

Jadran – 8

Na ovo valja samo podsjetiti da je sezona još uvijek u tijeku. Slijedi doigravanje Prvenstva Hrvatske, te nastupi Jug Adriatic osiguranja u Ligi prvaka kojem slijede još 3 utakmice u skupini, plus završni turnir. Brojke će dakle još narasti…