Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Regionalna liga, Seniori / 15. listopada 2023.

Hrvatski prvak svladao crnogorskog

Nedjeljnim večernjim utakmicama u Splitu i Šibeniku, okončano je 6. kolo Premier lige, skupine A ili Zapad. Kolo nakon kojeg je splitski Jadran usamljen ‘zasjeo’ na vrh tablice kao jedina neporažena momčad u skupini.

Splićani ponovo svladali Novljane


U Splitu je, u dvoboju dva Jadrana, naš prvak ponovo, drugi put u malo više od tjedan dana nadjačao, nadmudrio imenjaka iz Herceg Novog, prvaka Crne Gore. Da nije bilo velikog pada u igri našeg prvaka u zadnjih
6 minuta, jadranaši bi zasluživali ocjenu ne odličan, već super-odličan. Ovako, ostaje vrlo, vrlo dobar. Ne bi čak pogriješili i kada bi dali i čistu peticu jer valja znati dva važna detalja.
Prvo, za splitski Jadran je ovo bila u 48 sati druga utakmica. Drugo, nakon dubrovačkog Jug Adriatic osiguranja, naši jadranaši su sada igrali i protiv još jedne, izvanredno jake momčadi, kluba iz Lige prvaka. To su stavke koje valja imati na umu pri analizi utakmice u kojoj je Jadran nakon minute igre u zadnjoj četvrtini vodio čak 15:8 ili 7 golova razlike, a završilo je 15:14. Prividno tijesno, a u stvarnosti sasvim oprečno.

U prvoj je četvrtini Jadran (HN) demonstrirao dobro korištenje napada s igračem više, sjajno igranje ‘stativa’ ili igrača koji bi ostajali na 2 metra usamljeni na vratnicama. To je bilo razdoblje u kojem je suparnik iz Crne Gore vodio u jednom trenutku i 4:2. Nakon toga, a posebno u drugoj četvrtini, slijedi serija domaćina.
Naime, Splićani su obrambeno u potpunosti ‘zakočili’ vanjsku liniju Novljana. U napadu su pak igrači trenera Jure Marelje s puno više raznolikih rješenja. Bilo je i kontri (Fatović, Čagalj) iz kojih su ili postizani golovi ili iznuđeni kazneni udarci. Bilo je i udaraca s vanjskih pozicija, ali možda najveća prevaga je ostvarena na 2 metra. Centri Vrlić i Dužević su pobijedili cijelu obranu suparnika. Upravo je na njihovoj igri na 2 metra, kao i proplivavanjima dosuđen velik broj peteraca. Za domaćina čak 8 (iskorišteno ih je 7). Koliko god to bilo na prvi pogled neuobičajeno velik broj peteraca, doista nije dvojbeno da su svi opravdano dosuđeni. Naš Jadran je dobio drugu četvrtinu 5:1, a ukupno vodo 8:5 u polovici utakmice.
Gosti su se uspjeli jednom primaknuti još (8:7), da bi potom slijedila nova kanonada Splićana i potpuna dezorijentiranost prvaka Crne Gore. Do te mjere da je rezultat bio pomalo nestvaran na kraju treće četvrtine (14:8), a kako smo naveli početkom zadnje i još malo više, (15:8).
U zadnjih 6 minuta su Hercegnovljani iskazali svoju lijepu odliku – neodustajanje. Postigli su 6 pogodaka, zadnji je bio 25 sekundi do kraja tako da pobjeda Splićana ipak nije bila izravno ugrožena, te je time gost sebi priskrbio nešto časniji poraz.
No, pobjeda i tri boda splitskog Jadrana, to je ipak ono što se broji.
Solaris bolji od Mladosti


U Crnici je domaći Solaris minimalno svladao Mladost golom u posljednjoj minuti, iako se i tu činilo kako je sve riješeno nešto ranije. Solaris je generalno bio bolja momčad, Mladost je vodila samo jednom, kratko u prvoj četvrtini (1:2 J. Penava).
Na golu Solarisa je ipak bio Marin Šparada kojem je to prvi ulazak u vodu nakon 2-3 dana koliko ga je morila povišena temperatura. Jakovčevića nije bilo, kako smo i najavili, a centar Toni Šparada je još uvijek više povratnik nego centar u punoj snazi. Drugim riječima, Solaris izmoren od teške utakmice u petak na Kantridi i nekompletan, dočekao je Mladost bez takvih problema. U vodi se to nije dalo zamijetiti.

Već u drugoj četvrtini je domaćin poveo 8:5, početkom treće i 10:6, pa onda i pet razlike, 11:6. Mladost je bila pred slomom. Ipak, Žapci su uspjeli smanjiti zaostatak na tri gola uoči zadnje četvrtine, (13:10).
U prve tri minute zadnje dionice, Žapci su postigli uzastopne pogotke za izjednačenje – 13:13! Kao da smo na početku. U grčevitoj borbi zadnjih pet minuta, postignut je još samo jedan gol. To je bilo u zadnjoj minuti, 32 sekunde do kraja, a strijelac Duje Akrap za Solaris. Gosti su imali vremena za puni napad, ali izdržala je šibenska obrana.