hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Kup Hrvatske, Seniori, Vijesti / 22. studenoga 2019.

HRVATSKI KUP: Jug AO – Jadran (subota, 23. XI. – 18.30 – HTV 2)

HRVATSKI KUP – Završni turnir, Split – 23. i 24. studenoga

 

 

Polufinale (2): Jug AO – Jadran (subota, 23. XI. – 18.30 – HTV 2)

 

 

Ovo će biti apsolutna poslastica prvog, polufinalnog dana dvodnevnog nadmetanja nacionalnog kupa u Splitu. Ne bez razloga. Branitelj naslova protiv domaćina turnira. Dva sudionika Lige prvaka ove, kao u prošle sezone. Par koji se i nedavno sastao, baš u Splitu, 8. studenoga, a tada je završilo pobjedom Jadrana i prvim porazom Juga AO (12:11). Jedino što su 24 sata uoči utakmice domaćina snašle ozbiljne nevolje.

– Nismo kompletni. Protiv Juga nemamo nažalost ni Krapića, ali ni mladog Begu, dale dvojicu od tri centra. Ostali smo samo na Duževiću i to će nam biti veliki hendikep – za hvs.hr veli Ivan Asić, trener Jadrana.

Ova vijest iz kluba sa Zvončaca malo već mijenja stvari uoči utakmice. Daje dodatnu prednost jugašima jer Splićani su temeljem ovakve vijesti ostali na samo jednom centru, što u utakmici visokog intenziteta nije za omalovažiti. S druge pak strane, jugaši dolaze u idealnom sastavu, kompletni, ali i s istom takvom igrom. Barem ako je suditi po posljednje dvije utakmice, protiv Mladosti u Regionalnoj ligi odnosno ruskog Sinteza u Ligi prvaka.

– Mi smo do prije dva tjedna imali veliki pad forme – drži trener jugaša, Vjekoslav Kobešćak i nastavlja.

– Opet, ne možemo reći da kada smo izgubili od Jadrana da je to samo do nas. Apsolutno bih tu naglasio kvalitetu Jadrana. Nije to ni prvi puta. Prošle su nas sezone pobijedili, pa naša prva utakmica ove sezone u Gružu, osim samog početka utakmice je bila u ‘egalu’.

No, u posljednja dva tjedna je prvak države, a ujedno i branitelj naslova pobjednika Kupa značajno ‘uzletio’, pokazavši dva lica koja pršte snagom, u već spomenutim pobjedama nad Mladosti i Sintezom.

– To su bile dvije dobre utakmice, iako ono kako je Sintez igrao, nisam doživio u svojoj karijeri da jedna ozbiljna momčad radi onakve pogreške, onako padne od samog početka. Utakmica s Mladosti je bila dobra, to priznajem, ali sve je to već iza nas.

Kobešćakov kolega u Splitu, Ivan Asić suparniku polufinalnom suparniku pridaje ulogu favorita.

– Kakva je trenutačna forma, Jug je favorit za osvajanje cijelog turnira, ali opet i mi smo baš kao i oni u usponu forme, te mislim da im možemo parirati unatoč otegotnim okolnostima. Pokušat ćemo i takvi ponovo iznenaditi Juga iako znam da će biti još teže nego bi bilo čak i da smo kompletni.

Kakvog pak Jadrana očekuje trener na dubrovačkoj klupi?

– Oni rezultati kakvi su bili Jadrana na početku sezonu nisu bili realni pokazatelj njihove snage i to sam i tada govorio napominje Kobešćak, te dodaje.

– Malo im je nedostajalo da s pola momčadi dođu do dobrog rezultat u Szolnoku koji je izuzetno težak bazen. Osobno sam ja s Jugom ondje bio triput i sva tri puta izgubio. Jadran je dakle ondje pokazao veliku snagu. Imaju velik fond igrača, pomladili su se što im je isto snaga više. Na koncu bi samo istaknuo da je vikend pred nama izuzetan ne samo za hrvatski vaterpolo, nego hrvatski sport. Tri kluba koji igraju važne uloge u Ligi prvaka plus vodeći sastav A 2 lige, to može biti samo jako, jako dobro i zanimljivo.

Zadnje slovo pripada domaćinu. Jadran možda ima problema s ozljedama, ali ipak ima i jednu prednost u odnosu na svu konkurenciju. Doma su, pred svojom publikom koja u njihovom slučaju zaista može biti stalni igrač više.

– Nadam se da će nas tribine ‘nositi’ i da, to nam treba. Mi ćemo kao u Szolnoku ostaviti kako se kaže srce u bazenu. Najbitnije je da igramo timski, spriječimo njihove kontranapade koji su Jugovo najjače oružje i onda mislim da imamo neke šanse, u pozicijskoj igri. Sve drugo je voda na mlin Juga – razmišljanja je strateg Splićana.

Sve je dakle sada znano, sve izrečeno i zapisano. Sada ostaje samo pohitati na bazen i uživati u vrhunskom vaterpolu.

 

——-

 

Postavljene i montažne tribine

Kako doznajemo iz Splita, tehničkog organizatora odnosno domaćina završnog turnira, za potrebe Final Foura Hrvatskog kupa na poljudskom je bazenu postavljena i dodatna, montažna tribina s oko 150 mjesta, pretežito tzv. VIP sjedalica.

Cijena ulaznice za svaki dan je 20 kuna, a moguće ih je kupiti na blagajni bazena Poljud.