Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Svjetsko prvenstvo / 18. April 2023.

Hrvatska u skupini s Mađarskom, Brazilom i Japanom

U Ateni je održan ždrijeb natjecateljskih skupina ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u japanskom gradu Fukuoki, u srpnju mjesecu. Barakude odnosno hrvatska seniorska reprezentacija razvrstana je u skupinu C zajedno s momčadima Mađarske, Brazila i Japana.

Poznata je i satnica nastupa naše reprezentacije u prva tri susreta:

  • – 1. kolo, 17. srpnja (09.00) Brazil – Hrvatska
  • – 2. kolo, 19. srpnja (06.30) Hrvatska – Mađarska
  • – 3. kolo, 21. srpnja (02.00) Hrvatska – Japan

Napomena: satnica početka utakmica je srednjoeuropsko ili hrvatsko vrijeme.

– Mogli smo proći možda i bolje u ždrijebu. Da smo recimo izvukli Kanadu umjesto Mađarske, onda bi ždrijeb bio odličan – u prvoj će reakciji na rezultate ždrijeba, iz Atene izbornik Ivica Tucak.

– Imat ćemo sigurno vrlo tešku utakmicu s Mađarskom, tešku i s Japanom kao domaćinom. Jedino što se nadam da će Japanci ipak promijeniti satnicu utakmice Hrvatska – Japan jer je ona sada predviđena za 9 ujutro po tamošnjem vremenu. Kao domaćini, vjerujem da će oni to promijeniti.

U skupini, kao i uvijek u sportu, najbolje je biti prvi, ali ako to ne bi uspjele Barakude u C skupini, tada slijedi puno teži posao. Prvoplasirani iz svake skupine plasirat će se naime izravno u četvrtfinale, ali drugo i trećeplasirani igraju osminu finala. Naša skupina C se ‘križa’ sa skupinom D, a ondje će se na 2. i 3. mjestu vrlo vjerojatno s momčadima poput Srbije, Crne Gore ili Španjolske.

– Ako ne budemo prvi u skupini, onda imamo jako težak daljnji put jer u osmini finala čeka neka od tri super jake reprezentacije, teških suparnika. U tom pogledu, teže nije moglo – iz Atene će izbornik Ivica Tucak.

Ždrijebu u glavnom grčkom gradu nazočili su od hrvatskih predstavnika još i Ivan Milaković, glavni tajnik Hrvatskog vaterpolskog saveza, te Ratko Rudić, član Upravnog odbora i predsjednik Stručnog savjeta Hrvatskog vaterpolskog saveza. Štoviše, Rudić je bio i djelićem same svečanosti ždrijeba. Predstavljen kao izbornik koji je 4 puta osvajao zlatnu olimpijsku medalju s različitim nacionalnim momčadima, kao legenda ovog sporta, Rudić se za početak malo našalio.

– Budući da smo ovdje u Ateni, gradu u kojem su održane prve olimpijske igre modernog doba, moram ipak reći da na tim prvim Igrama nisam bio. No, jesam nastupio na 1. Svjetskom prvenstvu, godine 1973. Što se Fukuoke tiče, imat ćemo sjajno prvenstvo. Postoji jako puno odličnih reprezentacija visoke kvalitete, barem 7-8 momčadi koje će konkurirati za medalju. Postoje ujedno i momčadi iz tzv. drugog jakosnog razreda, ali mislim da nisu baš u tolikom zaostajanju za samim vrhom što se kvalitete tiče. Dakle, očekujem sjajno prvenstvo – rekao je Rudić.

Pridružujemo se željama, plus one naše, dodatne – neka bude sjajno prvenstvo s jednako takvim rezultatom Hrvatske.