Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Svjetsko prvenstvo / 20. srpnja 2023.

Hrvatska u petak protiv Japana (12.00)

Završnica je prvog dijela natjecanja u Japanu. Nadmetanja po skupinama na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki, a kad je treće kolo u pitanju i planetarni skup, onda gotovo pa u pravilu nam je suparnik – Japan. Tako ‘govori’ povijest.

Protiv Japana smo 3. kolo Svjetskog prvenstva igrali prije godinu dana u Mađarskoj (Debrecen, 21:13), ali i u Budimpešti 2017. (16:6), pa u Šangaju 2011. (14:5). Evo nas sada već i četvrti put protiv Japana u 3. kolu. Sve dosad je završavalo uvjerljivo u našu korist, pa nekako vjerujemo da tradiciju treba nastaviti. A da neće biti baš jako jednostavno, to je jasno. Ujedno je to i znano svima u našem taboru.

– Znam da mnogima koji ne prate vaterpolo pomnije, svakodnevno, da bi im Japan mogao djelovati kao neka egzotična reprezentacija – iz Fukuoke će izbornik Ivica Tucak.

– Međutim, to je momčad koja zadnjih 7-8 godina igra ozbiljan vaterpolo, imaju neka očekivanja s ovog turnira, domaćini su. Igraju atipičan vaterpolo. Moderno, ali sasvim drukčije od ičega što igraju europske momčadi. Stalno su u protunapadu, u fizičkom duelu koji je nevjerojatan i s te ćemo strane uistinu trebati biti na maksimumu. Opet, trebamo se maknuti kontakta jer su u njemu neuhvatljivi. Protiv Mađarske su ovdje dvije i pol četvrtine bili u ‘egalu’. S nama u Zagrebu u kvalifikacijama Svjetskog kupa ove godine, u ožujku, jednako tako, prve dvije i pol četvrtine. E onda, ako se odvojite, onda padaju jer nemaju pobjednički mentalitet. Ponavljam, bit će vrlo, vrlo teško i zahtjevno.

Slično razmišlja i Marko Žuvela.

– Igrali smo s njima u nekoliko navrata u zadnje vrijeme. Znamo da neće biti baš jednostavno. Igraju neobičan stil igre. Mislim, to nije normalan vaterpolo. Puno plivanja i više igre jedan na jedan. Nemaju klasičnu, normalnu napadačku lepezu. Mislim da smo mi ipak kvalitetniji, samo se treba dobro pripremiti. Proučit ćemo ih dobro, iako ih već dosta znamo i ništa. Idemo ovo dobiti, te se okrenuti osmini finala.

Rino Burić je dodao.

– Specifičan vaterpolo s puno plivanja. To su njihove odlike, presinga i ne odustaju od toga kakav god rezultat bio. Međutim, mi smo spremni i uvjeren sam u našu pobjedu. Motiva imaju oni, ali imamo dakako i mi. Bit će sigurno lijepo i igrati pred punim tribinama, 5.000 gledatelja i jedva čekam utakmicu.

Ovo je utakmica koja ujedno odlučuje o drugom mjestu u našoj, C skupini. U biti, petak će donositi nekoliko dvoboja baš za drugo mjesto, poput SAD – Grčka u skupini A i nama jako zanimljiva utakmica, Srbija – Crna Gora u D skupini. Ova potonja nam je i malo zanimljivija zbog toga što će Hrvatska u osmini finala, predstojeće nedjelje, igrati protiv poraženog iz sraza Crnogoraca i Srba.  

Utakmica Hrvatska – Japan počinje u petak, u 12.00 sati po našem vremenu, uz prijenos na HTV 2 i Arena Sport 2.

—————————————————————————————–

Dosad bez problema protiv Japanaca

Koliko god Japanci igrali atipičan vaterpolo, a tako ga igraju praktički oduvijek, s njima dosad baš nikada nismo imali na kraju većih problema. Ne u smislu konačnog rezultata. Govori to ponešto i povijest naših susreta.

Omjer na SP-ima

4  4  0  0  59:26

Ukupan omjer

7  7  0  0  108:53

Dodatne kadrove i informacije o Barakudama redovito pratite na društvenim mrežama HVSa:
https://www.instagram.com/cro_wp/
https://www.facebook.com/hvs.hr