Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Svjetsko prvenstvo, U18 reprezentacija / 8. srpnja 2024.

Hrvatska u borbu za 7. mjesto

Prije dvije godine, tadašnji naraštaj naših igrača do 18 godina, na Svjetskom je prvenstvu zauzeo 5. mjesto. Dvije godine poslije, u Buenos Airesu, na SP sadašnjeg uzrasta do 18 ljeta, hrvatski će se mladići boriti za 7. mjesto.

Naime, u prvoj utakmici nadmetanja za poredak od 5. do 8. mjesta, Španjolska je bila bolja od naše reprezentacije pobijedivši s dva gola prednosti.

Rana odluka o pobjedniku

Suparnici su bili bolji od naše momčadi tijekom svih 32 minute, dopustivši izabranicima izbornika Hrvoja Koljanina samo jedno poravnanje (2:2), u prvoj četvrtini nakon što je Furija povela 2:0 u samo dvije početne minute.

Bilo je to inače neposredno nakon što smo u prvom napadu izborili kazneni udarac, ali nažalost peterac kojeg je izveo Len Dujmić nije okončan na za nas željeni način. Španjolski vratar Adrian Diaz je obranio. Nakon što smo navedeno vodstvo suparnika od 2:0 anulirali do 2:2, brzo su Španjolci vratili ta dva gola prednosti (4:2 i 5:3), pa sve do 6:4 koliko je glasio rezultat prve četvrtine.

Pobjednik je u velikoj mjeri odlučen u drugoj četvrtini. Španjolska je naime postigla 4 uzastopna gola, povela 10:4 dvije i pol minute prije kraja. Koliko god je to puno vremena za odigrati do konca utakmice, Španjolska je sastav, u svim generacijama, koji će teško prokockati tako veliku prednost. Štoviše, s vremenom je prednost za Španjolce i još malo narasla, poput 14:7 sredinom treće četvrtine.

Istina je doduše da je i ova naša momčad poznata po karakternoj crti neodustajanja, a na ovom su turniru u Buenos Airesu ne jednom sustizali veliki zaostatak. S minusom od pet pogodaka ušli smo u zadnju četvrtinu (15:20 za Španjolsku), ali fanatičnom borbenošću mladi su Hrvati dvije i pol minute prije kraja došli do samo gola zaostatka (17:16). Niti 20-ak sekundi kasnije Španjolska se ponovo odvojila na 2 gola prednosti, a u završnici susreta ostali smo bez dvojice igrača zbog treće osobne pogreške (bez Šime Žilića i centra Karla Dragoševića).

Manjak dvojice igrača u rotaciji, velika energetska potrošnja u sustizanju prednosti Španjolaca, ali i ipak prevelika razlika u korist suparnika koju se pokušalo nadoknaditi, na koncu su nas stajali poraza.

Hrvatska će se u utorak (9. srpnja) s početkom u 21.00 sat po našem vremenu boriti za 7. mjesto u svijetu protiv poraženog iz sraza SAD – Grčka.