Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Vijesti / 5. lipnja 2020.

Hrvatska reprezentacija na pripremama u Dubrovniku od 10. do 14. lipnja

Hrvatska reprezentacija na pripremama u Dubrovniku od 10. do 14. lipnja

 

 

Barakude dogovorile 6 utakmica ovog ljeta

 

 

Godina 2020. umjesto olimpijske pretvorila se u COVID-19 godinu, ali virusu usprkos vodstvo Hrvatskog vaterpolskog saveza, kao i stožer naše nacionalne vrste učinile su maksimalan napor kako bi ovog ljeta upravo Hrvatska postala europska vaterpolska oaza. Djelić kontinenta na kojem vaterpolo nije zamro, na kojem se igraču okupljaju, treniraju, igraju utakmice. Naši su klubovi prvi u Europi krenuli s treninzima, a uskoro im se pridružuje i muška seniorska reprezentacija. Ne samo s treninzima.

 

– Za razliku od velikog broja sportova, mi smo ipak uspjeli jasno uz epidemiološku sliku u Hrvatskoj koja nam o omogućuje, nastaviti sva naša u ožujku prekinuta natjecanja – rekao je Perica Bukić, izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza na konferenciji za novinare HVS-a koja je održana u Zagrebu.

 

– Ono što vrijedi za klubove, naše državno prvenstvo kao i za Regionalnu ligu, vrijedi i za reprezentaciju. Naime, vrlo se ozbiljno već neko vrijeme pripremaju i naši najozbiljniji konkurenti poput Mađarske, Italije, Crne Gore, Srbije, pa tako uskoro počinjemo i mi – nastavio je Bukić.

 

Hrvatski se vaterpolisti okupljaju sljedećeg tjedna u Dubrovniku u kojem će od 10. do 14. lipnja trenirati, a za subotu, 13. lipnja od 19.00 sati i uz prijenos na Planet Sport TV zakazana je i prijateljska međudržavna utakmica protiv Crne Gore.

 

– Okupljano je predviđeno za 9. lipnja u večernjim satima u Dubrovniku, da bi 10. lipnja već bili na prvom treningu – spomenuo je izbornik Ivica Tucak.

 

– To je prilika i za vidjeti gdje smo trenutačno s formom, u kakvom su stanju svi igrači, obaviti testiranja. Moram svakako porazgovarati s nekolicinom igrača. Bilo je predviđeno da se možda nakon Igara u Tokiju ove godine neki igrači eventualno oproste od reprezentacije. Sad, kako su Igre odgođene, sve je pomaknuto za godinu dana, a godina dana u sportu je puno, moram svakako vidjeti i kakvi su njihovi planovi. Moram vidjeti imaju li želju, volju, ambiciju i strast. To je ključno. Što se tiče forme, mislim da to čak i neće biti problem jer su igrači već neko vrijeme u treningu, u svojim klubovima, a radili su i prije prema naputcima stručnog stožera reprezentacije – rekao je izbornik Tucak.

 

Kada je o izborniku riječ, uskoro bi i o njegovom mandatu trebali odlučivati čelnici HVS-a. Već sljedećeg tjedna, 13. lipnja u Dubrovniku će se održati sastanak Upravnog odbora HVS-a na kojem će biti dotaknuta i tma izbornikovog mandata

 

– Izbornik Tucak ima mandat do kraja rujna ove godine. Osobno mislim da nema razloga mijenjati trenera koji je u 8 godina donio Hrvatskoj 13 medalja. No, o tom će odlučivati mjerodavna tijela, a krajem ljeta ćemo održati i izbornu Skupštinu Hrvatskog vaterpolskog saveza – rekao je Perica Bukić.

 

Vrlo veliko zanimanje medija i javnosti uopće izazvala je svakako informacija o organizaciji utakmice Hrvatska – Svijet kojom bi se obilježio kraj trenerske karijere Ratka Rudića.

 

– Još ne znamo detaljno hoće li to biti u Splitu ili Zagrebu, kao što ne znamo točan datum jer ovisi i o razgovorima s HTV i još nekim detaljima. U svakom slučaju to bi trebalo biti krajem kolovoza ili početkom rujna, spremamo spektakl jer je to nešto što trener kakav je Ratko Rudić zaslužuje – rekao je Perica Bukić.

 

Od igrača na konferenciji za novinare nazočan je bio centar Josip Vrlić koji će samo kratko.

– Jedva čekam konačno i jednu utakmicu. Dugo je razdoblje bez ijednog susreta. Što se mene tiče i reprezentacije, ako se mene pita, izbornik može računati na mene i nakon Tokija 2021.

 

 

 

 

 

Barakude za Dubrovnik

 

1. Marko Bijač

2. Ivan Marcelić

3. Toni Popadić

4. Andro Bušlje

5. Marko Macan

6. Hrvoje Benić

7. Rino Burić

8. Josip Vrlić

9. Luka Lončar

10. Luka Lozina

11. Luka Bukić

12. Loren Fatović

13. Franko Lazić

14. Andrija Bašić

15. Xavi Garcia

16. Maro Joković

17. Lovre Miloš

18. Ivan Buljubašić

 

U odnosu na inicijalni popis, on je manji za jednog igrača, Antu Vukičevića. Naime, Ante se nalazi u Francuskoj, a temeljem pravila koji još uvijek vrijede Vukičević bi po dolasku iz Francuske trebao nužno u dvotjednu karantenu. To je jedini razlog zašto Vukičevića nema na sadašnjem popisu.

 

 

 

Planirane pripreme i utakmice hrvatske reprezentacije u 2020. godini:

 

– 13. lipnja, Dubrovnik: Hrvatska – Crna Gora, (Arena Sport TV)

– 9. – 15. kolovoza, pripreme u Rijeci i utakmica Hrvatska – Italija (Planet Sport TV)

– 23. kolovoza – 1. rujna, pripreme u Šibeniku

– kraj kolovoza/početak rujna: Hrvatska – Svijet, oproštaj Ratka Rudića, u Zagrebu ili Splitu (HTV)

– 30. kolovoza – 1. rujna, Šibenik: Međudržavni turnir HEP kup – Hrvatska, Italija, Grčka, Crna Gora (Planet Sport TV)

 

 

 

Pripreme ženske seniorske i mlađih ženskih vrsta i mlađih muških reprezentacija u 2020. godini:

 

– srpanj/kolovoz: U-19 muška reprezentacija

– srpanj/kolovoz: U-16 muška reprezentacija

– kolovoz: ženska seniorska reprezentacija

– kolovoz: U-16 ženska reprezentacija

– kolovoz: U-15 muška reprezentacija

– studeni/prosinac: Međudržavni turnir “Šest nacija”, uzrast do 20 godina, Varaždin ili Pula

 

——

 

Raspored klupskih natjecanja u 2020. godini

 

Muškarci, seniori

 

– 24. lipnja – 2. kolovoza: doigravanje Prvenstva Hrvatske, polufinalna i finalna serija na HTV

– 10. – 12. srpnja: završni turnir Regionalne Lige, Dubrovnik (Arena Sport TV)

– rujan: početak nove klupske natjecateljske sezone

– studeni: završni turnir Hrvatskog kupa za seniorke i seniore (HTV)

 

 

 

 

Žene i mlađi uzrasti

 

– 27. lipnja – 5. kolovoza: završnica seniorskog Prvenstva Hrvatske, finalna serija na Planet Sport TV

– kolovoz: Hrvatski kup za juniore i mlađe juniore, utakmice završnog turnira na Planet Sport TV

– kolovoz: Hrvatski kup za juniorke, finalna utakmica na Planet Sport TV