hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija / 2. studenoga 2021.

Pobjeda pomlađene Hrvatske nad Italijom

Htjeli ili ne, ali misli nam se moraju vratiti, kada je u pitanju utakmica u Imperiji, na Imperiju iz godine 2005. U prvim danima siječnja te godine, tadašnji je hrvatski izbornik Ratko Rudić baš ondje, na jednom turniru s osvojenim prvim mjestom i to pobjedom nad Italijom, otvorio jednu novu stranicu hrvatskog vaterpola. Stranicu koja će se pokazati kasnije – blistavom.

U toj istoj Imperiji, gotovo pa 17 godina kasnije, sadašnji izbornik Ivica Tucak imao je prvi nastup s posve promijenjenom, pomlađenom reprezentacijom, s momčadi s kojom otvara novi olimpijski ciklus. I pobijedio je Italiju, domaćina u prijateljskom susretu, Italiju koja je također ponešto promijenila momčad, ali ni približno onoliko koliko naša reprezentaciju. U Imperiji su protiv Settebella primjerice igrala samo dvojica igrača koji su nastupali u Tokiju na Olimpijskim igrama, samo Vukičević i Bukić.

Odlike igre naše momčadi protiv Italije, a to je u konačnici bilo presudno i za pobjedu su sjajno izdanje vratara Tonija Popadića, odlična cijela obrana, smirena i staložena, a onda je takva igra dala sigurnost više napadu. Nije sve u brojkama dakako, ali ipak i one ponešto govore. Recimo… hrvatska realizacija igrača više 9-13, a talijanska 4-11. U prve dvije četvrtine su Talijani imali realizaciju 0-5. Komplimenti za HR obranu i vratara Popadića za kojeg uostalom u prijenosu na RAI Sport, Ratko Rudić nakon prve dvije četvrtine jasno rekao:

– “Popadić je radio razliku u prve dvije četvrtine”.

Italija je samo jednom uspjela izjednačiti (1:1), a sve ostalo kretanje rezultata je bilo ‘debelo’ na hrvatsku stranu. Nakon 1:1 (Žuvela za naše vodstvo 1:0), Vukičević je dvaput pogodio za 3:1, a nakon što je Rino Burić zatresao mrežu za 4:2, talijanski izbornik Campagna je promijenio i vratara. Umjesto Del Lunga, ušao je De Michelis. Nije se puno što izmijenilo na bolje za domaćina. Početkom treće dionice, golovima Benića i Bukića, Barakude su povele 6:3, ali su i domaćini brzo uzvratili smanjivanjem našeg vodstva na ‘samo’ 6:5. Tada prvo centar Dužević pogađa za 7:5, pa Marinić Kragić za 8:5 (Campagna opet vraća svojeg prvog vratara, Marca Del Lunga), ali onda Andrija Bašić realizira peterac za +4 ili 9:5!

Početkom posljednje četvrtine još jedan peterac za Hrvatsku, sada je siguran izvođač Luka Bukić i to je opet plus 4 ili 10:6 za Barakude.

Uspjeli su se Talijani primaknuti do kraja utakmice na gol zaostatka u dva navrata, ali ne više od toga. Uostalom, posljednji pogodak na utakmici bio je za Talijane, iz peterca Di Fulvio za 12:11, ali i samo 25 sekundi do kraja.

– Rezultat mi nije stvarno bio u toj mjeri primaran, ali jasno da mi je drago da smo dobili i da smo odigrali dobru utakmicu. Naravno, bilo je pogrešaka koje su i sastavni dio igre u jednoj novoj momčadi, ali ono što me veseli je postojanost u igri, na trenutke čak i zrelost. Dečkima komplimenti, jasno ne treba od ovoga praviti veliku priču jer je to ipak samo jedna prijateljska utakmica, ali je meni kao treneru vrlo značajna – iz Imperije će za hvs.hr izbornik Ivica Tucak.

Inače, šef stručnog stožera naše reprezentacije za ovu je utakmicu na tribinama ostavio Harkova, što smo i najavljivali jer niti nema još pravo nastupa za Hrvatsku, te Lorena Fatovića.

– Lorena sam ostavio zato jer je osjetio još na prvom treningu lagano zatezanje u preponama, te doista nismo željeli bilo što onda forsirati – na ovu će temu izbornik.

Hrvatska i Italija će za mjesec dana imati ponovo ovakve trodnevne zajedničke pripreme, od 5. do 7. prosinca 2021., ali tada u Zagrebu. Hrvatska vaterpolska reprezentacija u srijedu rano ujutro kreće iz Imperije put domovine.

Foto: FIN/Claudio Valente i Luca Stardero