hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 16. siječnja 2022.

HRVATSKA – JADRAN Tri desetljeća za vječno pamćenje i slavu (prijenos na HRT 2)

Ovog vikenda vaterpolska Hrvatska se na osobit način prisjeća turbulentnih i povijesnih dana s početka 1992. godine. Domovina, pa tako i naš vaterpolo koji je jedna od sportskih perjanica Hrvatske, obilježavaju 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske (15. siječnja 1992.), ali i 30 godina od trenutka kada je Jadran osvojio naslov prvaka Europe (29. veljače 1992.). Upravo su vaterpolisti postali prva sportska momčad/ekipa u loptačkom sportu koja je osvojila naslov prvaka Europe pod hrvatskim stijegom. Pod imenom međunarodno priznate hrvatske države.

To je razlogom što se ove dvije važne obljetnice objedinjavaju večerašnjom revijalnom utakmicom na plivalištu Mladost uz Savu, susretom reprezentacije Hrvatske i splitskog Jadrana. Dakako, uz prijenos na 2. programu HTV-a.

Put dugačak 35.000 km

Jadranaši su te trijumfalne sezone 1991./92. na svoj način proživljavali sudbinu velikog dijela hrvatskog naroda. Bili su naime svojevrsni prognanici iz svojeg grada jer u Splitu, kao niti bilo gdje u Hrvatskoj u to doba, nije bilo moguće organizirati niti jednu međunarodnu utakmicu. Vaterpolisti Jadrana su jednim od posljednjih brodova isplovili iz splitske luke koju je već počela blokirati tuđinska, neprijateljska mornarica. Otplovili su u Trst i ondje ostali punih mjesec dana. Na to je pristigao poziv talijanskog prvoligaša Volturna u kojem su igrali Splićani, Deni Lušić i Milivoj Bebić, na zajedničke treninge. Jadranaši su se vratili u Hrvatsku, ali u Zagreb, te su i trenirali upravo na bazenu na kojem će se danas odigrati revijalni spektakl Hrvatska – Jadran. Iz Zagreba su uostalom još prije početka te sezone dobili pojačanja, na godinu dana, u dvojici najboljih mladostaša – Perici Bukiću i Dubravku Šimencu. Sve, ne bi li Jadran predstavljajući Hrvatsku bio što jači. Iz Zagreba su i odlazili na utakmice po cijeloj Europi, prevalivši pritom oko 35.000 kilometara, a za ‘domaći’ su bazen prijavili svoje prvo inozemno trening-uporište, Trst. Upravo će ondje, 29. veljače 1992. godine, kapetan Jadrana Mislav Bezmalinović podignuti visoko u zrak pokal namijenjen najboljem vaterpolskom klubu u Europi tog trenutka. Na ponos tada tek koji tjedan mlade, samostalne i suverene Hrvatske.

Znano je i gdje su jadranaši bili 15. siječnja 1992. odnosno gdje ih je zatekla vijest o međunarodnom priznanju Hrvatske. U autobusu dakako, gdje drugdje. Nedaleko od granice Njemačke i Austrije.

Momčad i uprava VK Jadran 1991./92.

Momčad koja je donijela europski vaterpolski naslov prvaka u Split činili su – Renco Posinković, Ognjen Kržić, Joško Kreković, Mislav Bezmalinović (kapetan), Anto Vasović, Mario Budimir, Danko Duhović, Dejan Savičević, Vladimir Moćan, Perica Bukić, pok. Renato Vrbičić, Dubravko Šimenc, Ante Bratić, Adrian Ježina, Albert Nardelli i Albert Pavlović. Trener je bio Neven Kovačević i pomoćni trener Željko Beba Jozipović.    

Upravu koja je okupila ove igrače činili su – Darko Šestanović, tajnica Ana Dvornik, tehniko Frane Mitrović, te članovi Uprave Ivica Cipci, Niko Bezmalinović, Dabiša Ježina, Siniša Vukičević, dr. Pjero Rossi i Toni Pavlović.

Vrlo velik dio tadašnje momčadi, pa i uprave, pojavit će se i danas na bazenu u Zagrebu. Prilika za još jedan pljesak, odavanja prigodnih priznanja i prisjećanja na koliko teška, toliko lijepa i uspješna vremena.

Uvertira za Atenu

Dakako, kako ne bi bilo zabune, u utakmici Hrvatska – Jadran, neće za splitski klub igrati tadašnji junaci od prije 30 godina, već sadašnji, svježi, mladi jadranaški junaci koji su prije mjesec dana prvi put u povijesti tog kluba osvojili neki hrvatski trofej, nacionalni kup.

Ne manje bitno, utakmica Hrvatska – Jadran nema rezultatsku težinu, ali ju ima sa stručnog stajališta trenera. Ponajprije tu mislimo na izbornik Ivicu Tucka. Ovo je i svojevrsna ‘generalka’ pred preksutrašnju utakmicu 1. kola Svjetske lige u Ateni protiv Grčke (utorak, 18. I.). Ta će utakmica protiv srebrnih s Igara u Tokiju, za našu nacionalnu momčad biti prva natjecateljska utakmica nakon Olimpijski igara u Japanu.

Vaterpolski spektakl uz Savu, utakmica Hrvatska – Jadran, pred smanjenim kapacitetom gledatelja poštujući epidemiološke mjere, počinje danas u 18.00 sati uz prijenos na HTV 2.