hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 15. siječnja 2022.

HRVATSKA – JADRAN Spektakl za 30 godina (prijenos na HRT 2)

Naša domovina danas (subota, 15. siječnja) obilježava značajan jubilej. Točno tri desetljeća od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Tog dana, 15. siječnja 1992. godine sve države članice tadašnje Europske zajednice (EZ) priznale su Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu – Irska, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. Ovim državama istoga dana, istom odlukom pridružile su se i Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.
No, samo mjesec i pol dana kasnije, jedna je hrvatska momčad prva od kako je samostalne države osvojila naslov prvaka Europe. Bio je to splitski Jadran koji je 29. veljače 1992. pobjedom u uzvratnoj utakmici u Trstu protiv talijanske Savone (11:8), nadoknadio zaostatak od dva gola minusa iz prve utakmice (12:10 za Talijane).

Jadranov put do euro-krune

Splitski Jadran je te sezone, 1991./92. svoj put u Kupu prvaka Europe započeo trijumfom još na kvalifikacijskom turniru u rumunjskom gradu Pitestiju. Nakon toga su slijedile eliminacijske utakmice. Počelo je s četvrtfinalne dvije utakmice protiv Barcelone. U prvom susretu, u Trstu koji je tada bio domaći bazen Jadrana zbog rata u Hrvatskoj, bilo je 12:7 za Splićane, u uzvratu 11:11.
U polufinalu je čekao tada jaki nizozemski Polar Bears iz grada Edea. U Nizozemskoj je Polar Bears slavio 11:9, ali je u Trstu bilo 9:6 za Jadran. Konačno u finalu, protiv Savone u gostima 12:10 za talijansku momčad, a u uzvratu u Trstu 11:8 za Jadran. Slavlje je moglo početi! Prvi put jer u samostalnoj Hrvatskoj neka naša momčad osvojila naslov prvaka Europe u bilo kojem od loptačkih, ekipnih sportova.

Dani ponosa i slave

To su zaista bila vremena, kako se kaže, ponosa i slave. U trenucima priznanja neovisnosti Republike Hrvatske te početka agresije na Republiku Hrvatsku, imali smo prigodu boriti se za prvi veliki trofej samostalne Hrvatske. Osvajanje naslova prvaka Europe u kapici splitskog Jadrana bio je pravi pothvat cijelog hrvatskog sporta i vaterpola. Osjetili smo koliko je cijela Hrvatska uz nas te da prati naše uspjehe i rezultate. Istovremeno, bilo je i puno loših vijesti o napadima na naše gradove, ali evo mi smo imali tu privilegiju dati malo svijetla i pozitivnih vijesti ljudima u Hrvatskoj

– prisjeća se Perica Bukić, tadašnji igrač Jadrana, danas dopredsjednik i izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Objedinjujući dvije ovako značajne obljetnice za hrvatsku državu, naš vaterpolo, te sport u cijelosti, Hrvatski vaterpolski savez i Vaterpolski klub Jadran odlučili su u nedjelju, 16. siječnja upriličiti revijalnu utakmicu u Zagrebu, na plivalištu uz Savu. Sutra će se tako, s početkom od 18.00 sati na plivalištu uz Savu, te uz prijenos na HTV 2 odigrati utakmica između hrvatske seniorske reprezentacije i splitskog Jadrana.

Dokumentarni film

Hrvatska televizija će u nedjelju, malo prije utakmice odnosno od 17.40 sati emitirati dokumentarni film “Jadran – Split – Europa” autora Andreja Maksimovića u trajanju od 15-ak minuta, da bi se potom slikom ‘prebacili’ na bazen uz Savu i spektakl u Zagrebu.
Uz Zagrebačke mažoretkinje, prigodan glazbeni program, u poluvremenu utakmice odnosno nakon druge četvrtine predviđeno je predstavljanje igrača Jadrana iz sezone 1991./92., a koji su osvojili taj naslov prvaka Europe. Prigodna priznanja svi će igrači tadašnjeg Jadrana dobiti iz ruku Mladena Drnasina, predsjednika odnosno Renata Živkovića, glavnog tajnika Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Jasno, u revijalnoj utakmici-spektaklu Hrvatska – Jadran rezultat je sporednog značaja, ali ipak će i takva utakmica biti od koristi i našem izborniku u pripremi skorašnjeg gostovanja u Ateni.

U tom trenutku, tih ratnih dana, bio je to strašno značajan rezultat za hrvatski sport i hrvatski vaterpolo

– dodaje i izbornik Barakuda, Ivica Tucak i nastavlja.


Prisjetit ćemo se tog povijesnog događaja i odigrati revijalnu utakmicu koja će ujedno dobro doći igračima i da se pripreme za ono što je trenutačno nama najvažnije, a to je utakmica Svjetske lige, odnosno prva službena utakmica nove reprezentacije koje će se odigrati već sljedećeg utorka u Ateni, protiv Grčke. Meni kao izborniku ona će dati određene odgovore. Otegotna okolnost su svakako problemi s koronavirusom, odnosno neki igrači koji su izvan bazena po desetak dana. No, živimo u takvom vremenu. Ne znam kakva je po tom pitanju situacija kod Grka, no mi u Grčku napokon odlazimo kompletni. Na osnovi ove utakmice odradit ćemo daljnje analize i pripremu za ono što je ove godine najvažnije, a to je Svjetsko prvenstvo u Fukuoki i Europsko prvenstvo u Splitu

– naveo je izbornik Tucak.


Revijalna utakmica Hrvatska – Jadran odigrat će se u nedjelju, 16. siječnja na zagrebačkom bazenu uz Savu s početkom u 18.00 sati i uz prijenos na HTV 2, te uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera. Pratite nas i dalje na www.hvs.hr za sve detalje vezane uz nedjeljni spektakl.