hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Olimpijske igre / 2. kolovoza 2021.

Poraz od Španjolske, u četvrtfinalu protiv Mađara

Barakude su okončale prvi dio nadmetanja u Tokiju na Olimpijskim igrama. Osvajanjem drugog mjesta u našoj B skupini, u četvrtfinalu koje je na rasporedu u srijedu, 4. kolovoza, sučelit ćemo se europskom prvaku Mađarskoj. To je neposredna posljedica poraza u zadnjem, 5. kolu skupine od Španjolske.

U utakmici koja je imala značaj utoliko što je nudila borbu za prvo mjesto. Koliko je to bolje ili će se bitnijim pokazati, ostaje za vidjeti. U konačnici, pa baš je i ovaj olimpijski turnir u Tokiju pokazao prevrtljivost u izvedbi mnogih momčadi. Rekli bi čak i svih, s izuzetkom… baš našeg suparnika u 5. kolu, Španjolske. Jedini u Tokiju sa stopostotnim učinkom, igraju lijepo, moderno, nameću se zasad kao favoriti, ali i opet… U drugom dijelu turnira ili onom novom koji od srijede kreće, to više ništa ne mora značiti. Nove su karte na stolu, drukčije se dijeli i sada kreće ono istinski presudno, najbitnije.

Što se tiče naše utakmice protiv Španjolske, to je poraz koji ne boli, ali jednako tako ne bi ga valjalo baš ni minorizirati. Najbolje to znaju u našem stožeru i svlačionici, te će vjerujemo znati naći pravi odgovor u srijedu. Prvenstveno od pitanja napada, a posebno pozicijskog. Jer u tom smo segmentu izgubili utakmicu protiv Španjolske. Obrani se malo toga da za zamjeriti. Niti je 8 golova puno za primiti od Španjolske, niti su vratari bili loši, dapače. Bijač je uz sve obranio i peterac Granadosu. Međutim, neučinkoviti napad s lošim odabirom pokušaja i dekoncentracijom u trenucima kada bi akcija i bila izvedena, dovedena do potrebe egzekucije… tu se ‘falilo’.

Španjolska je cijelo vrijeme vodila. Od 2:0 nakon samo dvije minute igre (Granados iz peterca i Famera nakon od grede odbijene lopte), pa preko 3:1 (Sanahuja) u drugoj četvrtini u kojoj nismo postigli niti jedan gol. Luka Bukić je bio jedini koji je u napadu bio opasan. Pogodio je za 2:1, asistirao za 3:2, pa opet pogodio za 4:3. Uz svu obrambenu ulogu. Nakon upravo Bukićevog smanjenja španjolskog vodstva (4:3), Furija je uzvratila s tri gola u nizu (Mallarach igrač više, Tahull s 2 metra nakon što je Bijač već bio obranio jedan šut, te Munarriz s vanjske pozicije). S tih 7:3 s kojima se ušlo u zadnjih 8 minuta, načelno je bilo riješeno pitanje pobjednika.

Zaključno, skupina je završena – slijedi sada sva koncentracija na Mađarsku i četvrtfinale.

IZJAVE

Ivica Tucak, izbornik Hrvatske:

– Nema nikakve dvojbe da su Španjolci u utakmici s malo golova bili bolji, tako jasno. Mi nismo imali nikakvih rješenja u pozicijskom napadu. Strahovito puno loših udaraca, odabir šuta sve nešto oko ili u vratara. Ništa ovaj poraz značajno ne mijenja, ali mi nije drago kako smo reagirali u napadu. S tim ćemo se morati itekako pozabaviti. Znamo to nas čeka, Mađarska koja je top svjetska reprezentacija. Ovo što je sada odigrano, pa i ova rezultatski nevažna utakmica sa Španjolcima, je za zaborav. Izuzev pozicijskog napada, a činjenica da smo postigli samo 4 gola govori dovoljno samo za sebe. Ključ je pozicijski napad i njegova nerealizacija kada bi akciju i izradili. Što se igrača više i manje tiče, ovo sada je bila puno tvrđa utakmica. Imali smo međutim previše loših udaraca, šutevi bez energije, kriva selekcija. Sve što je dosad bilo, dobro i loše, treba ostaviti po strani. Sada počinje jedan sasvim drugi turnir. Sad je nokaut, četvrtfinale, strašan suparnik. Obradovića sam odlučio poštedjeti jer nam ovo sa Španjolskom nije bila ključna utakmica. Od sada više nema boli, nema ničega za nikoga. Mora biti i on tu, koliko god može. Od sada svi stišćemo zube, ne samo Paulo. Idemo u rovove u tko živ-tko mrtav. To je tako na svakom velikom natjecanju. Od sada se broje mrtvi.

Ante Vukičević:- Izuzetno smo bili loši u pozicijskom napadu. Nismo uspjeli zabijati iz nekih situacija koje su čak bile i izrađene. Njihov vratar je bio odličan, ali mi nismo bili na šuterskoj razini i prvo trebamo krenuti od nas samih i to moramo pokušati popraviti već od četvrtfinala. Obrana je bila čak OK jer primiti 8 od Španjolske nije previše, ali napad… tu smo zakazali i svjesni smo toga. Nismo uspjeli šutevima probiti njihovu zonu, a što bi nam onda dalo i još malo više na sigurnosti. Zaboravljamo ovo i okrećemo se Mađarima

Andro Bušlje

– Možda smo se u posljednje dvije utakmice, za koje smo znali da su nam bitne, ispraznili i emotivno i fizički, tako da od počeka nismo bili u ovoj utakmici. No to ne umanjuje pobjedu Španjolaca, čestitam im, pokazali su da su vrhunska momčad. Mi se trebamo koncentrirati i od iduće utakmice biti bolji. Nećemo više dobiti priliku za ispravak.

Luka Bukić:

– Sparirali smo s Mađarima dosta ovo ljeto, poznajemo ih. Zaista su dobra momčad, no pripremit ćemo se najbolje što znamo i nadam se pobijediti utakmicu.