hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Iz inozemstva / 3. listopada 2021.

Hrvati u inozemnim ligama

Paralelno s Hrvatskom, u još su dvije europske države počela seniorska prvoligaška prvenstvena natjecanja. S onu stranu Jadrana, u Italiji, te u državi olimpijskih vicepobjednika, Grčkoj. Obje nacionalne lige ćemo i ove sezone pomno pratiti poradi ne baš malenog broja naših igrača i trenera. Isto vrijedi i za Francusku u kojoj je najveća uopće koncentracija Hrvata izvan domovine, kada je o vaterpolu riječ.

ITALIJA
Marko Elez junak Salerna

Od hrvatskih se igrača na Apeninima u prvom kolu najviše istaknuo Splićanin Marko Elez. Osim što je bio najbolji strijelac (4 gola) u utakmici Salerna i uglednog gosta iz Napulja, Posillipa, Elez je ujedno i izravno presudio pobjednika. U vrlo izjednačenoj utakmici, dosuđen je peterac za domaćina samo pet sekundi prije kraja pri rezultatu 10:10. Odgovornost je na sebe preuzeo Elez i jasno pogodio. Za pobjedu i prva tri boda za Salerno.

Suknov Pro Recco je bez najmanjeg problema ‘pojeo’ Lazio, ali izdvajamo i pobjedu momčadi iz Trsta za koju igraju dvojica naših igrača, Ivan Buljubašić i Mislav Vrlić. Obojica su postigla po 2 gola za važnu pobjedu Triestea u gostima u Genovi kod Quinta.Rezultati: Pro Recco – Lazio 24:3 (Lončar 2/Augusti 2), Brescia – Catania 19:5, Roma – Savona 5:10 (Čalić 1 za Romu), Quinto – Trieste 7:8 (Buljubašić 2, M. Vrlić 2 za Trieste) i Salerno – Posillipo 11:10 (Elez 4 i Gluhaić 1 za domaćina).

Kasnije će igrati Ortigia – Anzio i Palermo – Milano.

GRČKA

Vaterpolo bez TV

Grčka je vaterpolska zajednica malo pogođena nezanimanjem medija, konkretno tamošnje javne televizije za praćenjem državnog prvenstva u sportu u kojem su osvojili olimpijsko srebro. Posebno stoga što je uglavljen sporazum između Grčkog saveza vodenih sportova i javne TV postaje, malo nakon uspjeha u Tokiju. Očito, brzo zaboravljen…

Toliko o grčkim problemima, dok od utakmica 1. kola izdvajamo pobjedu prvaka Grčke, Olympiacosa u Solunu protiv PAOK-a 18:10. Za Solunjane je 1 gol postigao Nikola Milardović koji je ljetos došao iz splitskog Jadrana. Za Olympiacos je igrao Andro Bušlje, ne i Marko Bijač. U Smyrni je domaći Apollon bio bolji od Glyfade iz Atene 17:12, a za pobjednika je 2 gola postigao još jedan Splićanin, ljevoruki Ante Visković, bivši igrač Mladosti. Konačno, doprvak Vouliagmeni trenera Hrvoja Koljanina je bez problema u gostima bio bolji od Volosa čak 23:5, a centar Luka Lozina je postigao 2 gola.


FRANCUSKA

Vukičević i D. Butić po 3 gola
U državi koja će za tri godine ugostiti ljetne OI, odigrano je nekompletno 3. kolo (samo dvije utakmice), ali zato jedan unaprijed odigran susret 12. kola. U sve tri utakmice su se Hrvati uknjižili u strijelce.


Rezultati 3. kola: Sete – Pays d’Aix 12:17 (Jovanović 2 za poražene) i Olympic Nica – Douai 10:6 (D. Butić 3 za domaćina).

Rezultat 12. kola (unaprijed odigrano): Reims – Marseille 6:12 (Čulina 2/Vukičević 3).