Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Iz inozemstva / 26. May 2022.

HRVATI U EUROPSKIM FINALIMA

Grčka

Bušlje i Bijač s naslovom prvaka

U Grčkoj ništa novo ili sve po starom. Olympiacos je ponovo prvak Grčke, njihov 10. uzastopni naslov, a 36. ukupno u državnom prvenstvu. Samo ih Ethnikos ima više, 38. Olympiacos je u trećoj finalnoj utakmici protiv Vouliagmenija, kod kuće i to petercima, došao do treće pobjede. Bilo je 14:12, prije peteraca 10:10.

Marko Bijač nije bio u postavi, ali medalja jasno pripada i našem reprezentativnom čuvaru mreže, dok je Andro Bušlje poboljšao svoju riznicu medalja. Uz 22 za Hrvatsku (apsolutni rekorder), ovo je Bušlji bila 29. klupska kolajna odnosno trofej. Ukupno dakle čak 51 medalja!

Za Vouliagmeni su bez pogodaka ostala naša dvojica centara, Luka Lozina koji seli u Waspo 98 Hannover, te Lovro Paparić.

Odlazak Koljanina i Vlachopoulosa

Oba finalista Grčkog prvenstva ostala su nakon finala odnosno završene lige i bez trenera. Doduše, dogovorno i sukladno ranije postignutom sporazumom s upravama klubova. Theodoros Vlachos se oprostio od klupe Olympiacosa, te će se ubuduće u cijelosti posvetiti samo grčkoj reprezentaciji. Jednako tako, Hrvoje Koljanin koji je dugo bio Vlachosov pomoćnik u Olympiacosu, a onda protekle četiri godine trener Vouliagmenija, dogovorno napušta ovaj atenski klub.

Njemačka

Macan, Muslim i Ćorušić pobjednici Bundeslige

Waspo 98 Hannover je osvojio 8. naslov prvaka Njemačke, time i dvostruku krunu ove sezone. U četvrtoj utakmici finala doigravanja, Waspo 98 Hannover je svladao berlinski Spandau 04 uvjerljivo, 16:9. Dvojica od trojice Hrvata u pobjedničkom sastavu su postigla po 1 pogodak – Petar Muslim i Ante Ćorušić. Podsjetimo, Muslim, kao i Crnogorac Darko Brguljan u sljedećoj će sezoni igrati pod kapicom riječkog Primorja EB.

Italija

Brescia izjednačila protiv Pro Recca

U Italiji će treća utakmica finala, u subotu u đenovskom predgrađu Reccu, odlučivati o naslovu prvaka. U drugoj je utakmici, Brescia kod kuće svladala momčad našeg trenera Sandra Sukna 13:12 u utakmici punoj preokreta što sugeriraju i rezultati po četvrtinama (2:4, 5:2, 1:4, 5:2). Posljednji gol za pobjedu Brescie postigao je Vincenzo Renzuto na početku zadnje minute.

Savona je osvojila treće mjesto nakon što je i u drugom susretu bila bolja od Triestea, 12:8. Za poražene koji su odigrali jednu od najboljih sezona u povijesti tog kluba, golove su od Hrvata dali Bego 2 i Buljubašić 1.

Za 5. mjesto, 2. utakmica: Palermo – Ortigia 6:8 (1-1), Vlahović 2 za Palermo. Za 7. mjesto, 2. utakmica: Quinto Genova – Salerno 11:9 (2-0), Tomašić 2 i Elez 1 za Salerno