hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Regionalna liga / 28. ožujka 2021.

FINALE PREMIER LIGE Jugaši u 12. od ukupno 13 finala

Večeras se na bazenu Mladosti uz Savu spušta zavjesa na 13. sezonu Premier lige, regionalnog klupskog vaterpolskog nadmetanja koje od ove godine ima drugo ime (Premier), ali i drukčiji sustav (prinudno odnosno uvjetovanoj pandemijom koronavirusa). Umjesto ligaškog nadmetanja, cijela se Premier liga svela na tri turnira. Dva kvalifikacijska u Dubrovniku odnosno Beogradu, te ovaj završni u Zagrebu. No, ne mijenja bitnije niti na draži, a još manje na značaju ili ljepoti trofeja za onog tko će večeras slaviti u Zagrebu.

Maestralni Loren Fatović

Hrvatski prvak, Jug Adriatic osiguranje ide po svoj 5. trofej u ovom natjecanju, dok bi za njihove suparnike koji su ujedno vodeća momčad u Superligi Srbije, to bio prvi pokal ovog oblika natjecanja. Makar, intrigantnije su neke druge brojke kod jugaša. Večerašnje im je finale deveto uzastopno, a 12. ukupno. Odnosno, od 13 finala dubrovački klub samo jedne sezone nije igrao završnu utakmicu! Bilo je to u sezoni 2011./12. kada su finale igrali Pro Recco i Primorje EB, a slavili su Talijani.

– Nadam se da ćemo vratiti Regionalnu nakon tri godine u Grad – u kratkoj će najavi finala Loren Fatović.

Jugova udarna igla u polufinalu protiv Jadrana je odigrao maestralnu cijelu utakmicu (6 golova), a posebno drugu četvrtinu (čak 4 pogotka s različitih pozicija i situacija). Makar, pita li se mnoge stručnjake, njegov šesti pogodak, u trećoj četvrtini s lijevog krila, odbijeno od druge vratnice (11:6), bio je gol utakmice. On je bio bez puno razmišljanja najbolji pojedinac utakmice. ključ i razlog Jugovog uspjeha. Stoji činjenica i da je odlično branio Toni Popadić (13 obrana), i više no dobro igrao Xavi Garcia, ali ono što je izveo Loren Fatović je bilo za ustati se i zapljeskati. Odlično jasno, gledamo li i malo dugoročno, za hrvatsku reprezentaciju. Nema nikakve sumnje, a to smo znali i od ranije, uvelike baš o izvedbi ovog igrača ovisit će i rezultat Jug Adriatic osiguranja u večerašnjem finalu.

– Iskreno, za mene je ovo ipak neočekivani suparnik. Ne mislim pritom ništa ružno o Radničkom, ni najmanje, nego sam jednostavno očekivao da će Mladost biti s druge strane. Međutim, Radnički je svakako pokazao utakmicama protiv Szolnoka i Mladosti da se radi o vrhunskoj momčadi koju se ne smije niti malo podcijeniti. Vjerujem da će to biti pravo finale, li i da ćemo mi jasno pobijediti.

Koliko ste uspjeli gledali Radnički i kako vas se doimlje?

– Gledao sam cijelu utakmicu protiv Mladosti, pa onda i onu protiv Szolnoka. Dobra momčad, mladi igrači, agresivni. Za svaki su respekt. Imaju Ukropinu i Rašovića koji su nositelji njihove igre, ali svi ostali igrači itekako znaju igrati. Neće nam biti lako.

Željeli na FF, a došli do finala

S druge strane jugašima danas će biti momčad kragujevačkog Radničkog. Prvi klub iz Srbije koji se ikada uopće plasirao u finale.

– Iskreno, taj podatak stvarno nisam znao i lijepo ga je čuti – veli Marko Radulović, Riječanin rodom, ponikao u Primorju EB s ponešto utakmica za mlade hrvatske vrste. Nakon što je igrao pod kapicom Vojvodine i Šapca, sada je u Radničkom, ali ujedno uzimanjem srpskog državljanstva, njihov novi reprezentativac. Na širem je popisu izbornika seniora Srbije, Dejana Savića koji je gledao u subotu oba polufinala u Zagrebu.

– Nama je prije svega cilj bio plasirati se uopće na Final Four, a sve iznad toga bi bio velik uspjeh. Finale je za nas vrhunska stvar.  Ovo je po meni i vrhunski sastav, pokazali smo da smo dobar kolektiv i kad vodimo i kad gubimo, ne predajemo se – veli 20-godišnji mladić koji je protiv Mladosti bio među najboljim pojedincima s po 2 gola, asista i izbačaja odnosno zarađena igrača više.

Finale u brojkama

13 – broj sezona Jadranske/Premier lige

12 – broj Jugovih nastupa u finalima

4 – broj osvojenih trofeja igrača Juga

3 – broj država koje imaju pobjednika ove lige (Hrvatska 9, Crna Gora 2 i Italija 1)

1 – prvo finale u kojima nastupa neki klub iz Srbije

Raspored i satnica završnog dana

(17.15) Mladost – Jadran, za treće mjesto (SportKlub 2)

(19.00) Jug Adriatic osiguranje – radnički, finale (SportKlub 2)

Dosadašnji pobjednici Jadranske/Regionalne lige

2008./09. – Jug Dubrovnik

2009./10. – Jadran Herceg Novi

2010./11. – Jadran Herceg Novi

2011./12. – Pro Recco Genova

2012./13. – Primorje Rijeka

2013./14. – Primorje Rijeka

2014./15. – Primorje Rijeka

2015./16. – Jug Dubrovnik

2016./17. – Jug Dubrovnik

2017./18. – Jug Dubrovnik

2018./19. – Mladost Zagreb

2019./20. – Mladost Zagreb